one piece odyssey

one piece odyssey
one piece odyssey
Release Datum:Genre:Platform:, , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

25 jaar dames en heren. One Piece is 25 jaar. Op 17 Juli 1997 verscheen het eerste volume van de mangareeks en in 1999 volgde al de eerste aflevering van de succesvolle animereeks die ondertussen meer dan 1000 afleveringen telt. Dat er manga of anime bestaat dat zoveel jaren meegaat is geen wonder en One Piece is verre van de langst lopende uit de hoop. Ik durf echter beweren dat One Piece, samen met Pokémon, Dragonball en Naruto, wereldwijd het grootste commercieel succes kent. Voor al deze franchises is dat succes al doorvertaald naar allerlei merchandise, games en meer. De laatste One Piece game die ik voor jullie heb besproken was One Piece warriors 4 in 2020. Hoog tijd dus om ook One Piece op de nieuwe generatie consoles te introduceren en te bewijzen dat een reeks van 25 jaar nog steeds een plek verdient tussen technologische hoogstand.

King of the pirates… nog steeds?

Ja, dat is nog steeds het doel van Monkey D. Luffy en zijn crew, de Straw Hat Pirates die bestaat uit Zorro, Nami, Usopp, Chopper, Robin, Brook en Franky. De bende belandt tijdens hun avontuur met dit doel op het legendarische eiland Waford. Hun schip is gestrand en tot overmaat van ramp worden hun krachten ontnomen door Lim, een bewoonster van het vreemde eiland. Zijn ze dus alles voorgoed kwijt? Nee, ze zijn eerder vergeten wat ze kunnen en hoe hun aanvallen werken. Al hun vaardigheden en herinneringen zitten opgesloten in allerlei cubes die verspreid liggen over Waford. Er zijn heel veel kleine persoonlijke cubes, genaamd cube fragments, te vinden die je bij de juiste crewleden kan linken aan aanvallen om deze sterker te maken. Andere, grotere, cubes zijn een wereld op zich die bestaat uit volledige herinneringen die je moet herbeleven om de vaardigheden, aanvallen en kleine cubes die er in zitten terug te verdienen. Natuurlijk maken we er onze missie van om Waford te verkennen, al deze cubes te vinden, onze krachten terug te krijgen en ineens de geheimen van dit vreemde land te leren kennen. Initieel doe je dit zonder Brook, wiens lichaam even verloren is gegaan toen het schip crashte, en Franky, die het schip probeert te herstellen.

Gelukkig komt dit goed uit want het eerste avontuur dat je moet herbeleven speelt zich af in Alabasta, een arc in hun avontuur toen de crew zowel Brook als Franky nog niet kende. Hun tweede avontuur speelt zich af in Water 7, de thuisstad van Franky en het moment in het avontuur waarop deze zich heeft aangesloten bij de crew. Later passeren we in OP Odyssey nog in Marineford en Dressrosa. Tussen deze chapters door kom je telkens terug op Waford en speel je meer locaties en mogelijkheden vrij op dit eiland. Tijdens deze momenten kan je er ook voor kiezen om toch nog terug te keren naar uitgespeelde chapters op zoek naar extra cubes. Dit is, zeker als je eenmaal Brook en Franky hebt toegevoegd aan je actieve crew, zeker een goed idee want overal vind je nog wel items, Belli, side-quests, cubes of meer.

Items, Belli, Side-quests, cubes en meer

De wereld is, zoals het een RPG wel siert, vol met allerlei obstakels, personages en items die je kan vinden en gebruiken voor je avontuur. Tijdens het verkennen kom je overal een vergrootglas tegen. Dit zijn plaatsen waar je naartoe kan gaan om een mening of dialoogje te starten van één of enkele crewleden. Vaak zie je ook iets blinken wat je kan oprapen of kom je een schatkist tegen die je kan open maken. Hier komen uiteraard allerlei items uit voort die je kan gebruiken voor verschillende doeleindes. Zo kom je onderdelen tegen die je kan gebruiken om allerlei trick balls te maken met Ussop. Deze kan je gebruiken tijdens battles en hebben een brede waaier aan gevolgen. Daarnaast kom je ingrediënten tegen die Sanji kan gebruiken om mee te koken en je zo van allerlei gerechten kan voorzien die je, met verschillende effecten, in en uit een gevecht kan gebruiken. Natuurlijk vind je ook soms gewoon wat Belli, de munteenheid van de wereld, wat je kan gebruiken in allerlei shops.

Natuurlijk is een goede RPG voorzien van side-quests. Tijdens het verkennen van de wereld kom je daarom side quests van allerlei formaten en doelen tegen. Zo heb je de wanted lijst die je kan afgaan en andere beruchte piraten kan verslaan om een percentage van hun bounty op te eisen, kom je wel vaker NPCs tegen die iets kwijt zijn of willen hebben of meer. Een wereld van variatie moet je niet verwachten in deze side missies maar ze zijn talrijk genoeg om je van het gevoel te voorzien dat de wereld meer biedt dan enkel een main story en dat er wel degelijk animo is in de verschillende locaties.

De cubes vind je dus eigenlijk in 2 formaten hoewel je eigenlijk maar op zoek bent naar 1: de cube fragments. Deze kom je random tegen op de raarste plekken waardoor je de wereld best relatief uitgebreid blijft verkennen. Toegegeven heb ik een dubbel gevoel bij het systeem van deze cubes vanwege een paar redenen. Eerst en vooral dienen de cubes tot bitter weinig. Je hebt 3 cube fragments nodig die je bij een aanval moet aanvullen in je menu eer je een impact hebt op de aanval en deze naar level 2 doet groeien. Eerder dan dat hebben je toegevoegde cubes geen effect. Daarbij hebben meerdere personages enorm veel skills die je niet, of nog niet, kan voorzien van cube fragments waardoor het systeem overbodig voelt voor bepaalde tijd. Meestal krijgen deze skills later wel de kans om te doen groeien maar het voelt te lang aan als een beperking. Het idee van de verloren cube fragments is langs de ene zijde dus een aangename toevoeging op vlak van verkenning en geeft je wel voldoening maar biedt langs de andere kant te lang en te vaak een nutteloos gevoel.

Als laatste heb je de kans om al je crewleden te betrekken bij het verkennen van het eiland en je avonturen. Op zich is dit niet zo ongewoon, aangezien het niet bepaald baanbrekend is om te kunnen kiezen wie je juist gebruikt als boegbeeld van je team, maar ieder teamlid van de straw hat pirates is zo uniek dat het je mogelijkheden telkens beïnvloed. Tijdens het rondlopen kan je immers praten, kijken en in interactie treden met enorm veel mogelijkheden rond je. Veel van deze mogelijkheden zijn daarbij niet onmiddellijk zichtbaar of mogelijk tenzij je als het juiste personage speelt. Luffy, de bekende kapitein, is een man gemaakt van rubber waardoor hij zich kan uitrekken, opblazen en meer. Hierdoor kan hij aan locaties en items komen die een ander niet kan bereiken. Zorro streeft ernaar om de beste zwaardvechter te worden van de wereld en is op het punt gekomen dat hij metalen poorten en boxen kan versplinteren met zijn zwaard. Chopper dan weeris erg klein van gestalte waardoor hij door kleine openingen kan om zo aan verborgen schatten te komen. Elk teamlid heeft zo zijn talent en reden om naar boven te halen. Meestal wordt je dit wel duidelijk gemaakt door een melding of hint op je scherm. Sanji, de kok, zie je bijvoorbeeld een opmerking maken als hij een verborgen gerecht opmerkt die niemand anders ziet. Door op dat moment naar hem over te schakelen kan je iets in je omgeving vinden dat je daarvoor niet kon. Nami kan datzelfde doen met verborgen Belli. Voor elk wat wils dus en zeker reden genoeg om elk lid van de straw hats eens naar voor te brengen en mee rond te dolen.

Gomu gomu no bazooka

Natuurlijk gaan we in deze RPG de strijd aan met een waaier aan vijanden voor allerlei redenen. Ongetwijfeld heeft iedereen hier al iets van gehoord aangezien hier het unieke element van het spel in zit verwerkt en het telkens wordt aangehaald als er over de game wordt gepraat of geschreven. Ik heb het er ook al voor jullie over gehad in de hands on preview van de game. Nu ik de game een heel stuk uitgebreider heb gespeeld heb ik natuurlijk nog meer voeling en duidelijkheid rond de werking van het speciale scrambled battle system dat ik bij deze nog beter aan jullie kan uitleggen en verwoorden. Hoe het dus werkt is dat, als je rondloopt in de wereld en een vijand aantreft of het verhaal je tot een gevecht aanzet, je teamleden zich verspreiden over de kaart. Deze is, hoewel niet visueel zichtbaar, onderverdeeld in 4 delen waar een teamlid en/of een vijand zich in kan bevinden. Standaard begin jij aan een gevecht en heb je de kans om te kiezen welk personage je gebruikt. Beurtelings voeren je 4 crewleden een actie uit, afgewisseld met je vijanden uiteraard tot iedereen aan de beurt is geweest. Dit hele proces telt dan als 1 beurt waarna we doorgaan naar beurt 2 om alles opnieuw te beginnen tot alle vijanden of jouw teamleden verslagen zijn. Het verspreid staan over het veld betekent dat je niet zomaar elke vijand kan aanvallen of ontwijken. Afhankelijk van welke aanval je kiest en of er vijanden tegenover je staan, bepaalt wie of wat je kan aanvallen. Gebruik je bijvoorbeeld een lange afstandtechniek, dan maakt het zelfs niet uit wie je tegenstander is ter plaatse. Heb je niemand tegenover je staan, omdat die zo uitkomt of omdat je ze al hebt verslagen, dan kan je eender welke aanval selecteren en je vrij verplaatsen naar een andere groep op het scherm. Je kan echter nooit gewoon een open locatie kiezen en daar naartoe verplaatsen om schade te ontlopen of afstand te creëren. Dus ook al zijn er in elk gevecht 4 gevechtslocaties mogelijk, als er een locatie leeg is, kan je hier niet meer naartoe.

Wanneer jij aan zet bent kan je vrij experimenteren, afwisselen, spelen en vergelijken wat je wilt. De opstelling van je crew kan je, zo lang niemand een aanval of techniek al heeft uitgevoerd, vrij wisselen tussen al je crewleden. Ook de locaties onderling kan je meestal veranderen. In het spel wordt er immers gewerkt met een voor- en nadeel systeem gebaseerd op de talenten van je personages. Door te bepalen of ze zijn gericht op kracht, snelheid of techniek, wat wordt duidelijk gemaakt met een gekleurd symbool langs hun afbeelding, weet je waar ze een voor- of nadeel tegen ondervinden. Kracht heeft een voordeel tegen snelheid, snelheid tegen techniek en techniek tegen kracht. Een bekend blad-steen-schaar-principe dus, maar wel eentje dat je gevechten soms erg kunnen beïnvloeden. De dynamiek van gevechten evolueert tegen een deftig tempo doorheen het spel aangezien er op regelmatige basis technieken bij komen en je al snel teamaanvallen beschikbaar krijgt. Door het aantreffen van bepaalde storingen binnen het herbeleven van je avonturen moet je dit, met een selecte groep, terug recht zetten, wat hun band doet groeien en je vanaf dan een teamaanval ter beschikking hebt.

Maar waarom?

Al sinds de preview, of waarschijnlijk zelfs al veel langer, zal het wel al duidelijk zijn dat ik best fan ben van de franchise en dat ik enorm plezier heb beleefd aan dit spel. Toch moet ik nu toegeven dat, na zoveel uren er op te hebben zitten in het spel, ik af en toe hardop een ‘waarom’ stel tijdens het spelen. Haal ik nu negatieve punten aan? Misschien een beetje, maar naar mijn gevoel haal ik gewoon een paar keuzes van de makers aan die ik simpelweg niet begrijp. Ik had het al over het gebruik van de cube fragments ter groei van je aanvallen. Je hebt 3 fragmenten nodig om deze effect te doen hebben. Persoonlijk had ik het aangenamer gevonden als elk onderdeel een klein effect zou hebben en een combinatie van 3 een extra boost of bijkomend effect vrijspeelde. Dit kan gezien worden en persoonlijke voorkeur maar  zou veel meer variatie brengen in je gameplay, dus waarom niet? Waar ik wel een oprechte objectieve vraag bij heb is waarom ik bepaalde aanvallen niet, of gewoon erg lang niet, kan selecteren om te laten verbeteren. Op bepaald moment had Nami 8 vaardigheden waarvan ik er 1 kon voorzien van cubes. Naar mijn gevoel totaal ongelijk verdeeld en onlogisch dus vroeg ik me hardop af: Waarom? Hetzelfde met de levels van je aanvallen en skills. Eenmaal een aanval tot level 2 gebracht kan ik verder niets meer ondernemen of doen groeien. Waarom is er niet gekozen om tot hogere levels te gaan? Al was het maar een level 3 of 4 waardoor aanvallen doorheen het spel relevant bleven en je ze op een rendabele manier kon blijven gebruiken. In plaats daarvan speel je per hoofdstuk nieuwe aanvallen en vaardigheden vrij die je eigenlijk bijna exclusief zal gaan gebruiken omdat de aanvalskracht meer overeenkomt met je volgende vijanden. Waarom kan je niet combineren of afwisselen zodat alles relevant en bruikbaar blijft? En waarom krijg ik, als ik ronddwaal en verken wel de suggestie om naar Chopper te veranderen omdat er een nauwe doorgang in het zicht is, maar moet ik voor de extra’s van bijvoorbeeld Nami en Sanji zelf opletten naar een vage hint in het hoekje van mijn scherm. Het ene hoeft toch niet meer of beter ondersteund en aangegeven te worden als het ander. Soit, kleine puntjes allemaal eigenlijk en misschien dingen die de meeste lezers zullen weg lachen of nooit als storend zullen opmerken, maar wel dingen die ik persoonlijk als de mindere puntjes van het spel ervaar.

Conclusie

Een RPG maken om het 25 jaar bestaan van One Piece te vieren was een fantastisch idee en de game is zeker een geslaagd product. Persoonlijk had ik iets meer variatie in bepaalde elementen gebracht zoals ik in mijn laatste alinea heb aangehaald maar zelfs zonder deze elementen spreek ik van een topgame. Mijn PS5 draait ongetwijfeld nog uren en uren warm met deze game tot ik hem volledig heb uitgespeeld. Het idee van het reizen naar herinneringen is goed uitgewerkt en voelt niet aan als het opnieuw herhalen of uitmelken van al eerder gebruikte arcs. Sterker nog, mocht er een uitbreiding komen op het spel waardoor andere arcs van de One Piece avonturen te spelen zouden zijn, zou ik hier zeker voor te vinden zijn. De game doet zoveel goed dat het teveel is om op te noemen maar fans en nieuwkomers hebben hier geen opsomming van nodig en zullen deze magie vanaf de eerste minuut van gameplay al ervaren.

Good

  • Visueel een prachtige game, trouw aan origineel concept en stijl
  • Succesvolle RPG ervaring met One Piece magie en sfeer
  • Voelt als een toevoeging aan het One Piece Universum zonder het verhaal te verstoren
  • Veel aanvallen en skills ter beschikking voor de crew

Bad

  • gebruik van cubes zou iets meer impact mogen hebben op variatie/gameplay
  • Jimbei, de nieuwste toevoeging aan de straw hats, zit niet in de game
8.7

Geweldig

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password