Nintendo Switch Sports

Nintendo Switch Sports
Nintendo Switch Sports
Release Datum:Genre:Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Zowat iedereen zal al wel eens Wii Sports gespeeld hebben of heeft er op zijn minst van gehoord. Deze game was initieel gebundeld bij elke Wii console, zo een goede 15 jaar geleden, waardoor de meeste huishoudens onmiddellijk aan de slag konden gaan hiermee. Voor mij was dat geen uitzondering, en ik heb samen met heel wat vrienden best wat uren plezier gehaald uit de game. Heel wat jaren later komt Nintendo dan eindelijk met een Switch-equivalent, maar weet deze game ook een homerun te slaan?

Quality over quantity

Na het opstarten van de game moet je de keuze maken of je online, met vreemden of met vrienden, of lokaal wil spelen. Ongeacht welke mode je kiest, dezelfde zes sporten zijn vanaf het begin beschikbaar om te spelen. Zes klinkt best weinig, en dat is het eigenlijk ook wel. Zeker als je bedenkt dat Wii Sports vijf sporten telde maar gecomplimenteerd werd door Wii Sports Resort die nog eens dertien sporten bevatte. Toch mag het de pret niet drukken want de zes sporten die aanwezig zijn spelen erg leuk en er is al sprake van een zevende sport, namelijk golf, die nog toegevoegd gaat worden. Met wat geluk voegt Nintendo nog een deel andere sporten toe in de toekomst.

Fashion on the court

Voorlopig moeten we het stellen met volleybal, badminton, bowling, voetbal, chambara en tennis. Toch een vrij gevarieerde waaier aan sporten en dus voor ieder wat wils. Koos je er trouwens voor om globaal te spelen, met andere woorden online met vreemde spelers, dan kan je items verdienen die je personage kan dragen, maar ook reactie stempels die je kan gebruiken om (beperkt) te communiceren met anderen. Telkens je een sport hebt beoefend krijg je punten na afloop die bepaald worden door je acties en performantie. Voor elke 100 punten krijg je een random item uit een gekozen set, en deze sets wisselen ook om de zoveel tijd waardoor bepaalde sets ook maar tijdelijk verkrijgbaar zijn.

Al deze extra voorwerpen, waaronder ook anders uitziende sportartikelen, zijn puur cosmetisch en verbeteren je personage dus niet. Behalve hun looks natuurlijk! Echter is dit wel een zeer leuke motivatie om elke dag een paar potjes van je favoriete sport te spelen. Geen idee welke sport je wil spelen, dan kan je ook gewoon het spel random iets laten kiezen voor je. Online matches vinden ging trouwens enorm vlot en met over meerdere avonden te spelen ervaarde ik ook nergens problemen om geconnecteerd te zijn en te blijven. Wat ook erg interessant is, is dat je tot 3 sporten kan kiezen die je wil spelen zodat de game op zoek kan gaan naar tegenstanders voor een van de drie zodat je nooit te lang zou moeten wachten. Niet dat ik echt lang heb moeten wachten, zelfs niet bij bowling waar 16 spelers tegelijk spelen.

Innovative controls

Wii Sports deed menig gamers uit hun luie zetel komen en, dankzij de innovatieve controls, al staand er op los zwiepen om te spelen. De motion capture was niet zo heel fantastisch maar deed wat het moest doen en later, met de komst van de Motion Plus controller, werd dit enkel maar beter. De Switch controllers hebben al bewezen dat hun bewegingssensoren toch van een heel ander kaliber zijn, iets wat we vooral bij The Legend of Zelda: Skyward Sword enorm hard merkten. Hierdoor merk je bij veel van de sporten dat een verschil in slag of houding echt wel het verschil kan maken. Om het wat meer immersive te maken, is het ook leuk om rechtstaand te spelen (wat eigenlijk wel een beetje verwacht wordt) zodat je bijvoorbeeld bij het volleyballen ook mee kan springen om te blokken. Als je de game fysiek koopt, zit er trouwens een beenband bij die je kan gebruiken voor het voetballen. Deze zelfde band zat trouwens ook bij Ring Fit Adventure, mocht je deze game digitaal hebben aangeschaft. Persoonlijk vond ik het weinig meerwaarde bieden, hoewel het ook hier weer de immersie in de hand (of beter gezegd “voet”) werkt. In plaats van te zwaaien om tegen de bal te schotten, moet je nu in het echt met je been stampen. Toch vond ik dat dit mijn type schot niet altijd even goed registreerde en speelde ik al snel weer gewoon met de controller in mijn hand.

Bijna elk spel kan je spelen met één Joy-Con, waardoor je gemakkelijk met twee spelers samen kan spelen als je maar één setje hebt. Voor voetbal zijn er wel twee nodig, hoewel ze in principe dit ook met één controller hadden kunnen doen werken. Voor chambara kan je kiezen of je met één of twee Joy-Cons wil spelen. Chambara oftewel chanbara is trouwens, voor wie het niet kent, een vorm van zwaardvechten. Dit kan je doen met een enkel zwaard of lekker stoer met twee zwaarden. Alle andere sporten speel je slechts met één Joy-Con. Voor elk van de sporten maak je andere bewegingen die uiteraard de echte beweging nabootsen die je zou doen in de sport. Een bal gooien bij het bowlen? Dan hou je de controller tegen je borst, de ZR toetst ingedrukt houdend, en beweeg je daarna je arm van onder naar boven alsof je effectief een bowlingbal zou werpen.

Short and sweet

Veel van deze sporten zijn trouwens erg kort en nemen niet heel veel tijd in beslag. Bij badminton speel je bijvoorbeeld slechts een set tot 5 punten en wint de speler die het eerst twee overwinningen behaalt bij chambara. Dit kan zowel negatief als positief gezien worden. Enerzijds is het jammer dat de potjes zo snel voorbij zijn, maar anderzijds zorgt het er wel voor dat je weer sneller een ander potje kan spelen met andere tegenstanders of gewoonweg een andere sport kan selecteren. Dit helpt ook om voldoende afwisseling te voorzien waardoor het spel niet snel gaat vervelen. Gelukkig is de online match making ook erg betrouwbaar, anders zou je vaak enorm lang naar het scherm mogen staren in de hoop dat er tegenstanders gevonden kunnen worden.

Conclusie

Nintendo Switch Sports is op zichzelf best een leuke game, maar slaat de bal net mis als het op hoeveelheid aan content aan komt. Met slechts zes sporten voelt het pakket net wat te beperkt aan bij momenten. Aan de andere kant is het wel ideaal om even tussendoor op te zetten en snel een paar potjes te spelen. Ook is er alvast goed nieuws uit Nintendo hun kamp, want er komt sowieso binnenkort al een zevende sport bij en zo zal golf de andere sporten zoals badminton, bowling en voetbal vervoegen. Wie weet komen er op een later tijdstip nog andere bij. Voor de sporten die al aanwezig zijn, werken de motion controls ook enorm goed en is het daardoor zeker een genot om te spelen. Als extra aanmoediging om te blijven spelen, verdien je punten waarmee je dan weer cosmetische voorwerpen kan vrijspelen om je personage mee te customizen. Momenteel is de game niet per se een homerun, maar toch zeker wel een sterke honkslag!

Good

  • Variatie in sporten
  • Online te spelen
  • Motion controls registreren de bewegingen vrij goed

Bad

  • Weinig sporten beschikbaar
  • Weinig andere interacties
7.4

Goed

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password