Nier Replicant ver.1.22474487139…

Nier Replicant ver.1.22474487139…
Nier Replicant ver.1.22474487139…
Release Datum:Genre:Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Oké, let’s address the elephant in the room. Wat een klepper van een titel. Nier Replicant ver.1.22474487139…, probeer dat maar eens drie keer achter elkaar luidop te zeggen. Van waar komt deze titel? Wat is Nier Replicant? Het is allemaal redelijk gecompliceerd, maar ik ga proberen op deze vragen een zo goed mogelijk antwoord te geven in deze review!

Nier History

Dus, in 2010 is er op PS3 en Xbox 360 een game uitgekomen genaamd Nier, hier in het Westen. Maar in Japan is deze titel op de markt gekomen als twee verschillende games, Nier Gestalt en Nier Replicant. Beide games hebben exact hetzelfde verhaal met als enige verschil dat je in Gestalt met een ouder figuur speelt, een vader die zijn dochter probeert te beschermen. In Replicant speel je met een tiener jongen die zijn jongere zus probeert te beschermen. Maar de Replicant versie is dus nooit tot in het Westen geraakt tot nu, 2021. Heb je in 2010 de originele Nier gespeeld dan speel je nu eigenlijk de remake van de game maar dan met een andere protagonist. Je gaat naar dezelfde plaatsen, doet dezelfde missies en ontmoet dezelfde personages.

Nier zelf was toen geen gigantisch succes, maar 4 jaar geleden kwam dan Nier Automata uit. En deze was dan weer wel een schot in de roos! Dus logischer wijze had de studio nu wel de middelen om te laten zien waar de roots liggen van deze game en hebben ze deze remake uitgebracht. Nier Replicant speelt zich ook af vòòr Nier Automata verhaalgewijs. Nu, van waar komt het belachelijk lange getal achter de titel? Wel, als je het brein achter de serie, Yoko Taro, kent dan is dit op zich niet echt een verrassing. Maar er zit wel degelijk een reden achter. Taro vond niet dat deze game als een remake of een remaster gezien mocht worden aangezien het wel meer is dan dat. Dus besloot hij om een reeks willekeurige getallen achter de titel te plakken. And it totally works!

Weiss & Noir

Simpel gezegd, als je fan bent van Nier Automata dan is het bijna verplicht om Nier Replicant te spelen. Zelfs al heb je de 2010 versie al gespeeld want deze versie bevat ook nieuwe content zoals alle DLC’s. Alle gebieden, dungeons en steden waar je passeert hebben een mooie en geslaagde grafische update gekregen. De combat is op zich hetzelfde, maar heeft wel wat nieuwe animaties gekregen, het is niet dat ze gewoon wat met de pixels hebben gespeeld er is effectief gewerkt aan vernieuwing. Maar desondanks dat werk voelde de combat, en andere delen van het spel, toch wat verouderd aan. Wat op zich helemaal logisch is aangezien je een game speelt die meer dan 10 jaar oud is, maar toch. Of ik nu 5u, 10u of 20u had gespeeld dat gevoel overheerste wel steeds. Ook zijn alle gebieden van elkaar gescheiden met loading screens die best lang duren. Ook iets wat dateert anno 2010 en me ook best stoorde na een tijdje.

Zoals ik al zei is dus het verhaal van de remake exact hetzelfde als Nier (2010). Je speelt met een tiener jongen die zijn jongere zus Yonah probeert te genezen van een dodelijke ziekte, The Black Scrawl. Na maanden zoeken naar een medicijn komt de jongeman Grimoire Weiss tegen en na een pittige eerste bossfight vergezelt hij je voor de rest van je reis. En, hij zorgt er ook voor dat je enkele magische krachten kan gebruiken tijdens gevechten. Uit legendarische verhalen blijkt dat Grimoire Weiss jaren geleden de wereld heeft gered van Grimoire Noir, zijn tegenpool. En hij vertelt de jongen dat ze de Sealed Verses moeten zoeken om The Black Scrawl tegen te gaan. En net zoals in Automata ontdek en herontdek je verschillende dungeons doorheen deel 1 en deel 2 van de game. Je hoort het goed de game is onderverdeeld in twee delen en in beide delen zal je bepaalde gebieden vaker en vaker gaan ‘herbezoeken’ en dingen ontdekken die er eerder nog niet waren. Ook je moveset en magische krachten evolueren mee zodat het nog interessant blijft om zaken te blijven herspelen. En uiteraard zijn er ook weer verschillende eindes te ontdekken.

Conclusie

Is Nier Replicant ver.1.22474487139… even goed of misschien zelfs beter dan Nier Automata? Nee, dat niet per sé. Maar de game verdient wel een mooi ereplaatsje in de Nier reeks en geeft je een goed beeld waar de Nier serie vandaan komt. Ook dingen die ze in Automata goed deden hebben ze hergebruikt in Replicant om het herkenbaar genoeg te doen aanvoelen en toch ook anders. Ondanks het in het begin een redelijke sleur om de hele tijd van hier naar daar te lopen en de ene fetch quest na de andere te doen (zoooo 2010) kwam er na een tijdje toch wat meer vaart in het spel en had het me in de ban. De game shift ook vaak van de ene gameplay stijl naar de andere. Op de ene moment ben je als een gek aan het hakken op Shades en de andere moment zit je een karretje in een top-down view alles omver te knallen en kogels te ontwijken.

Ondanks dat ik het gevoel niet kon lossen dat ik een oude game aan het spelen was door een wat verouderde combat en lange laadtijden, is Nier Replicant een waardige remake of remastered of zoals Toro het zegt een ver.1.22474487139…

Good

  • Geweldige remake van de originele Nier
  • Nieuwe content toegevoegd
  • Sterk verhaal

Bad

  • Veel loading screens
  • Je voelt nog wel dat je een oude game (her)speelt
8.5

Geweldig

Dylan is een gamer in hart en ziel. Elk genre kan door hem geapprecieerd worden. Een goed verhaal is vaak belangrijker dan mooie graphics!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password