Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom

Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom
Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom
Release Datum:Genre:Platform:, Ontwikkelaar:Uitgever:, Getest op:

Animatiefanaten zitten er al jaren op te wachten en nu is het eindelijk zover. Het alom geliefde Ni no Kuni: Wrath of the White Witch, dat in 2011 op de PS3 uitkwam krijgt een vervolg.  Deze eerste game was een samenwerking tussen gamestudio Level-5, bekend van Dark Cloud en Layton, en animatiestudio Ghibli, bekend van films zoals Spirited Away, My Neighbour Totoro en Howl’s Moving castle. Hun stijl is excentriek, hartverwarmend en gevuld met fantasie en inspiratie, en Wrath of the White Witch was daar een perfecte incarnatie van. Voor dit vervolg zit Studio Ghibli er echter niet meer bij, maar zijn wel enkele belangrijke personen van Studio Ghibli projecten betrokken geweest bij het proces van Ni No Kuni 2.

De game vertelt het pakkende verhaal van Oliver, die zijn moeder op jonge leeftijd verliest en op zoek gaat naar een manier om haar terug te brengen. Hij belandt in Ni no Kuni, grof vertaald als “tweede land”, een fantasiewereld gevuld met magie en vreemde wezens. Daar onderneemt hij een zware en pakkende reis die hem met zijn emoties confronteert en natuurlijk ook de nodige obstakels en vijanden. Onvergetelijk, op zijn minst. Maar deze review gaat niet over de eerste game.

7 jaar later komt dan Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom uit. Ik vond het belangrijk om een stukje te vertellen over zijn voorganger om jullie een beeld te geven van de hoop en verwachting die deze franchise met zich meebrengt.

Een kernwapen treft Roland's stad in de echte wereld.

Een kernwapen treft Roland’s stad in de echte wereld.

Een koninkrijk waar iedereen gelukkig kan zijn

Revenant Kingdom vertelt het verhaal van Evan Pettiwhisker Tildrum, een hele mondvol. Evan is de jonge koning van Ding Dong Dell, die te maken krijgt met een brutale staatsgreep van zijn adviseur. Er is ook weer een personage dat van de echte wereld in Ni no Kuni verzeild geraakt. Het spel begint namelijk niet met Evan. Allereerst krijg je een scene in onze wereld te zien, waar Roland achterin een limousine zit wanneer een kernwapen inslaat op de stad waar hij naartoe rijdt. Op het randje van de dood wordt hij met blauw licht omringt en komt zo recht voor de neus van koning Evan terecht, in het midden van de staatsgreep!

Samen ontsnappen jullie uit het paleis en zo begint het avontuur. Evan wil namelijk de naam van zijn vader eer aandoen en een nieuw koninkrijk stichten. Wanneer hij erop wordt gewezen dat dit zelfzuchtig lijkt maakt hij zijn missie nog wat moeilijker. Hij maakt het zijn taak om heel de wereld te verenigen onder één vaandel, in een koninkrijk waar iedereen gelukkig kan zijn en er vrede is voor iedereen. Roland, ogenschijnlijk zonder zorgen over waarom hij hier is en hoe terug thuis te geraken, besluit om hem daarbij te helpen.

Helaas is daarmee het interessantste van het verhaal verteld. Ni no Kuni 2 laat een flinke steek vallen wat betreft ontwikkeling van personages en interessante verhaalwendingen. Zeker na het wervelende avontuur van zijn voorganger doet het gebrek aan diepgang hier ontzettend pijn. Het wordt er niet beter op dat het grote deel van de game zonder voice acting gelaten is. Na een paar uren spleen voelt dit al wraakroepend. Maar gelukkig moet de game het niet van zijn verhaal hebben, wel van zijn gameplay.

Het nieuwe vechtsysteem verloopt een pak vlotter.

Het nieuwe vechtsysteem verloopt een pak vlotter.

Een nieuwe wereld

Het eerste wat je als fan van de vorige game zal opvallen is dat het vechtsysteem compleet veranderd is. Waar je voorheen beurt om beurt mocht aanvallen is alles nu in real-time. Ook kun je geen monsters meer vangen.
Je speelt het grootste deel van het spel met 3 speelbare personages en je kunt hun van uitrusting voorzien. Ze krijgen ieder 3 korte afstandswapens, een lange afstandswapen en 4 bruikbare spreuken of vaardigheden. Je kunt wanneer je wilt van speelbaar personage wisselen met een druk op de D-pad, sommige vijanden zijn zwakker tegen andere types wapens.

Al snel krijg je nog meer helpers op je reis, namelijk de Higgledies. Deze kleine snerpende figuurtjes volgen je trouw in je gevechten. Je kunt ze gebruiken door bij hun te gaan staan en op een toets te drukken. Ze gebruiken dan spreuken, herstellen opgelopen schade of gooien voorwerpen naar je tegenstanders. Hun uiterlijk bepaalt hun element en hun mogelijkheden, bijvoorbeeld blauw voor water en rood voor vuur.
Op je omzwervingen zul je het moeten opnemen tegen Kingmakers, mythische wezens wiens krachten je aanzien als koning zullen versterken. Van alle activiteiten in Ni no Kuni 2 vond ik deze het leukst. Ze voelden nostalgisch aan naar het verwerven van de Aeons in Final Fantasy X. Iedere Kingmaker presenteert je met een uitdaging waar je moet puzzelen om je waarde te bewijzen.

Bouw je koninkrijk uit zoals jij dat wil!

Bouw je koninkrijk uit zoals jij dat wil!

Bouw je eigen rijk

Het grootste deel van je tijd ga je echter bezig zijn met het vormen van je eigen koninkrijk. Dit is in mijn mening echt wel fantastisch gedaan. Je begint met een klein stukje land en na verloop van de tijd groeit dit uit tot een prachtige metropool met indrukwekkende architectuur en trouwe onderdanen. Al de verschillende activiteiten en gebeurtenissen in Ni no Kuni 2 groeien toe naar het bouwen van je eigen koninkrijk, wat voor heel wat voldoening en een constant gevoel van ontwikkeling in het spel zorgt. Zelfs wanneer je niet actief met je koninkrijk bezig bent loont het om op tijd en stond terug te keren en je inkomsten te spenderen aan nieuwe uitbreidingen. Het is vergelijkbaar met Rome in Assassin’s Creed Brotherhood, alleen heeft het een stuk meer te bieden.

Veel van de side quests in de game dragen dan ook bij aan de groei van je rijk. Je vindt immers honderden mensen op je rondreis die, nadat je hun met hun problemen geholpen hebt, graag nieuwe inwoners worden van je rijk. Deze quests gaan van het helpen met verzamelen van objecten of het doden van monsters tot het oplossen van puzzels. Naast al die inhoud zit er ook nog eens een manier in om met jouw vergaarde leger andere legers uit te dagen. Deze Skirmish mode doet mij denken aan een extreem lichte versie van Total War. Je gaat met vier groepjes troepen het gevecht in. Iedere soort troepen heeft zijn eigen zwakheden en sterktes dus het is aan jou om ze in de juiste posities te zetten. Verwacht hier echter niet teveel van, er is bijster weinig diepgang in te vinden en ik vond het eerder saai dan interessant.

Je zal tal van prachtige locaties ontdekken op je reis.

Je zal tal van prachtige locaties ontdekken op je reis.

Een nostalgie-trip

Ni no Kuni 2 voelt in veel opzichten als een flashback naar de beste JRPGs van het verleden. Je loopt bijvoorbeeld als kleine figuurtjes over een grote overworld map. De steden en dorpjes zijn warm aangekleed met prachtige architectuur en bizarre trekjes.
Zo kom je allicht een stad tegen die lijkt op een kruising tussen een Oosterse stad en een groot neon casino. Of een industriegigant met hoog geavanceerde technologie. Het spel ziet er verbluffend uit en het verkennen van de wereld zal je ongetwijfeld uren aan je scherm gekluisterd houden.

Ook de muziek is prachtig verweefd in het spel, op een manier dat weinig games nog kunnen evenaren. De sfeer wordt per locatie perfect gezet en de muziek klinkt alsof ze uit een Ghibli film komt, wat niet zo verbazend is, aangezien Joe Hisaishi alweer de componist was (gekend van zijn vele werken voor Studio Ghibli).

Higgledies zullen je vergezellen op je lange tocht en helpen waar ze kunnen.

Higgledies zullen je vergezellen op je lange tocht en helpen waar ze kunnen.

Conclusie

De review schrijven voor deze game was een interessante uitdaging. Ni no Kuni 2 is namelijk een ontzettend gevulde en uitgebreide RPG, met prachtig design en uren plezier. Ik ben echter van de mening dat ze te veel inhoud in een game hebben willen proppen. De hoofdpijlers, zoals het koninkrijk bouwen en de prachtige locaties die je bezoekt, zijn schitterend uitgewerkt en roepen ware nostalgie voor het genre op.

Het spel struikelt echter ontzettend bij het gebrek aan diepgang in het verhaal. Na het opzetten van de motivatie achter je wens om een koninkrijk te stichten komt de ontwikkeling van je personages tot een schrikwekkende noodstop.

Zelfs Roland, de onbekende uit een andere wereld, krijgt nooit enig achtergrondverhaal. Een gemiste kans als je het mij vraagt, maar gezien de immense hoeveelheid aan dingen om te doen heeft het verhaal misschien moeten leiden onder budgetrestricties. De voice acting toch al zeker.
Desondanks weet Ni no Kuni 2 menig RPG fan te bekoren met tonnen inhoud en karakter.

Good

  • Bouw je eigen koninkrijk
  • Prachtige wereld
  • Meesterlijke soundtrack

Bad

  • Oppervlakkig verhaal
  • Gebrek aan voice acting
  • Weinig diepgang voor de personages
7

Goed

Snapback is Rhythm game zot, dol op RPGs en fighting games en verslindt games met een goed verhaal. Met een uitgesproken mening gaat hij zijn reviews te lijf zodat jullie weten waar jullie aan beginnen.

Lost Password