NBA 2K22

NBA 2K22
NBA 2K22
Release Datum:Genre:Platform:, , , , , Ontwikkelaar:Uitgever:, Getest op:

De komst van een nieuwe generatie consoles brengt vaak gevolgen met zich mee voor games die zowel op de nieuwe als de “oude” spelcomputers speelbaar zijn. Denk hierbij bv. aan de FIFA-versies waarmee Nintendo Switch spelers het moeten stellen. Ook bij deze NBA 2K22 zullen er opmerkelijke verschillen zijn. Of je daarom moet wanhopen omdat je nog niet in het bezit bent van een PS5 of XSX verneem je hier.

Modebewust

Iets waar de Nba-reeks al jaren in uitblinkt is de overvloed aan gamemodes. 1vs1, 2vs2, 3vs3, 4vs4, halfcourt wedstrijden, WNBA, een verhalende carrièremodus, volledige seizoenen met je favoriete team… Het zit nokvol en zit boordevol amusement of je nu alleen speelt, online of met enkele vrienden op de bank.

My Career

Beginnen doe ik toch in de My Career modus. Een verhalende carrière waarbij je nog steeds jouw speler aanmaakt en je probeert de MVP in de NBA te worden. Helaas kon deze modus me persoonlijk minder bekoren dan voorgaande jaren. Je start uiteraard niet meteen aan de top. Tenslotte is Lebron James ook ooit onderaan begonnen maar Lebron zal wel tekenen van talent vertoont hebben. Dit in tegenstelling tot mijn speler. Simpele lay-ups worden gemist, zelfs al sta je na een fastbreak alleen onder de ring. Field goals zijn nog lastiger te maken en driepunters zijn al helemaal een no-go aan het begin van je carrière. Doe hier nog bij dat je niet van de snelste bent en je dribbelvaardigheid nog in je locker ligt en je vraagt je af hoe je het al geschopt hebt tot het eerste team van je universiteit. In mijn geval dan nog eens het befaamde UCLA.

Voor de eerste draft periode moest ik enkele fysieke proeven afleggen om zo interesse te wekken van enkele NBA-teams. Gelukkig krijg je eerst twee kansen alvorens je de proef echt moet afleggen want heel duidelijk is het soms niet. Ondanks mijn vrij sobere prestaties werd ik gedraft door Orlando Magic en stond na één collegegame al meteen in de basis van een NBA team bij wedstrijd nummer twee. Klinkt mooi, maar niet als je weet dat ik nog steeds speelde als een natte krant. Erger nog, soms had ik het gevoel dat ik hem tegen zichzelf moest beschermen door hem van het veld te halen en tegen hem te zeggen: “Zou je niet beter bij de scouts of tennis gaan jongen”.

De tussenfilmpjes na wedstrijden duren vaak ook veel te lang. Je moet hier wel geregeld keuzes maken die de opbouw van je carrière bepalen. Ook interviews na wedstrijden hebben een invloed op jou en je team. Dit laat je dan wel weer een belangrijkere pion voelen in een groter geheel. Anderzijds kan het best zijn dat je de grind van helemaal onderaan de ladder tot helemaal aan de top niet erg vind en je je hier compleet mee vermaakt. Voor mij ontbrak het wat aan realisme.

Neighbourhood op een boot

De grootste nieuwigheid dit jaar is een cruiseschip. Een cruiseschip? Dit is toch NBA? Klopt maar een groot online gedeelte speelt zich nu af op een groot schip midden in de zee. Een schip met verschillende verdiepen. Bij aankomst op het schip kan je je laten rondleiden door Heather, gids van dienst. Zeker geen overbodige luxe want het is niet meteen duidelijk waar wat te beleven valt.

Dit luxeresort kent 5 verdiepen.

Denk hierbij aan een Lobby, het My Court gedeelte waar je je eigen veld volledig kan customizen. Hier vind je ook de Pro-am wedstrijden. Ook is er een verdieping met restaurant en casino aanwezig. Hier ka je allerhande bonussen scoren of jawel… Kopen. Microtransactions weet je wel. Heel leuk vind ik Deck 15. Snelle 2vs2 en 3vs3 wedstrijdjes en een Gym om je My Player fit te houden.

My Team

Deze gamemode is net zoals Fifa Ultimate Team eentje waar je van houdt of net niet. Je probeert hier uiteraard het beste team te verzamelen en dit vraagt uiteraard de nodige tijd. Enige kennis van het echte NBA is hier zeker gewenst. Voor Amerikanen vaak geen probleem, maar in Europa is dit vaak minder.

Voor wie het allemaal iets minder tijdrovend mag maar wie graag met fantasy line-ups speelt, is er de My Team Draft Mode. 13 spelers kiezen aan de hand van gekregen pakketjes en daarmee het veld opgaan.

Hoe speelt NBA 2K22

ik heb al tal van modi voor jullie besproken, maar nog niet echt gezegd hoe de game echt speelt. Mijn laatste NBA die ik speelde was NBA 2K20 en tegenover die versie heeft deze game wel enkele stappen voorwaarts gezet maar tegelijk ook wat blijven trappelen. De defensie speelt nu toch iets beter. Vooral het blokken is veel beter geworden. Je gaat ook minder in de fout en een goed uitgevoerd block laat je heel even een beer als Lebron voelen. Aanvallend loopt ook alles iets sneller en vloeiender. Als je constant de sprint knop indrukt, heeft dit gevolgen voor je uithoudingsvermogen. Hoe meer moe je bent hoe slechter je worp of pass zal zijn. Ook je dribbelvaardigheid lijdt hieronder.

Helaas is de reactiesnelheid van NBA 2K22 vaak nog te traag waardoor animaties net iets te laat starten. Dit zorgt soms voor frustratie omdat je dan net iets te laat een bal wil stelen dan de bedoeling is of het gat waar je in wilde duiken alweer dichtgemetseld is met boomlange verdedigers. Helaas heb ik geen next-gen versie kunnen testen, maar misschien helpt de verhoogde framerate wel bij dit probleem. Die framerate zakt trouwens vaak bij het inwerpen van de bal na een score of bij de tip-off aan het begin van de wedstrijd.

WNBA

In tegenstelling tot in FIFA werkt het damesbasket enorm goed. Het spel is minder fysiek waardoor ook het type basketbal dat je speelt anders zal zijn. Vaak meer openheid op het veld, meer passings, minder dunks, meer lay-ups. Echt een hele leuke modus en zeker het spelen waard.

Play Now

Voor wie niet houdt van volledige seizoenen kan altijd nog terecht bij de Play now modus. Deze modus speel ik graag met vrienden op de bank omdat ik hier steevast kan kiezen voor mijn old school Chicago Bulls met Scottie Pippen, BJ Armstrong en de legende zelve Michael Jordan.

Nog even dit…

Als laatste wil ik het even hebben over de laadtijden in deze game. Ik weet wel dat de nieuwe consoles laadtijden tot het verleden laat behoren maar dat wil niet zeggen dat de mijn getrouwe Xbox One X tegen lange laadsessies moet opkijken. Niet altijd fijn.

Conclusie

NBA 2K22 is een game dit vol zit met basketbal. Veel modi die je als basket dan uren zullen bezighouden. Helaas kon mijn favoriete modus, My Career, dit jaar me niet bezighouden. Vooral omdat ik wel heel amateuristisch leek en de tussenfilmpjes vaak heel lang duurden. De gameplay is zeker aangepakt waarbij uithouding een belangrijke rol speelt en je acties op het veld beïnvloeden.

Grafisch blijft het een mooie game maar zijn de animaties en de gezichtsexpressie nog te vaak iets te houterig.  Het blijft nog steeds wel een hele solide game waar je uren zoet mee bent zeker als My Team helemaal je ding is.  De komst van het luxe cruiseschip is een leuke toevoeging. Vergeet wel niet om Heather je even te laten rondleiden.

Good

  • WNBA
  • Defensieve en offensieve gameplayverbeteringen
  • My Team

Bad

  • Animaties vaak nog iets te sloom
  • My career voelde niet realistisch
7.8

Goed

Robin is een overlevende dinosaurus uit het pixeltijdperk maar heeft z'n natuurlijke habitat door de jaren heen moeiteloos omgezet naar het huidige gamelandschap. Singleplayer games blijven een belangrijk onderdeel van z'n voedingsgewoonte en hij peuzelt graag als dessert virtuele mensen op in first person shooters of sportspellen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password