Hardware: Nacon Rig 800 PRO HS

Hardware: Nacon Rig 800 PRO HS
Hardware: Nacon Rig 800 PRO HS
Genre:Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:

Mijn headset was echt aan vervanging toe. Als de kwaliteit mindert in comfort en geluid kan je niet anders dan concluderen dat de set zijn tijd heeft gehad. Tot nu toe zat ik altijd met controller in de hand, een kabeltje tussen mijn polsen door tot in de onderzijde van mijn zwarte dualshock controller te gamen, maar nu kreeg ik de kans om terug draadloos te gaan. Vroeger had ik al een draadloze headset waarmee ik muziek beluisterde en films ondersteunde in de privacy van mijn kamer. Ik kon vrij rondlopen zonder iemand te storen en genoot van een onbeperkte volume vrijheid. Toen ik, anno Xbox 360, overstapte naar effectief chatten tijdens gamen, ben ik echter altijd trouw aan een deftige kabel gebleven. Tijd om te zien of ik vol vertrouwen durf overstappen op draadloos.

What’s in the box

Ik wil er geen unboxing review van maken, maar alles begint voor mij bij de levering en de doos. Ik kan geen vertrouwen hebben in materiaal dat niet wordt geleverd in een deftige verpakking met een veilige en stabiele indeling. Gelukkig weten ze bij Nacon al jaren wat ze doen en ben ik zeker van een kwalitatieve bezorging. In mijn doos vind ik mijn RIG 800 Pro HS Gaming Headset met bijhorende Charging base, een USB-A naar Micro-USB kabel, een USB Wireless adapter en wat papierwerk in de vorm van een quick start guide, customer support information, warranty en safety informatie. Hier zitten uiteraard weinig verrassingen in, hoewel ik even schrok van het aantreffen van de micro-USB kabel. Zowat al mijn recente aankopen gebruiken tegenwoordig USB C aansluitingen waardoor deze vreemde eend in de vijver even heel hard opviel.

Voor de rest had ik na de unboxing alles wat ik nodig heb maar van niets teveel eigenlijk. Gelukkig, maar want ik vind persoonlijk dat je hardware moet kunnen neerzetten en gebruiken dankzij een basiskennis en wat gezond verstand. Zodra er een uitleg en handleiding aan te pas komt die me doet denken aan de IKEA haak ik af. Gelukkig is dat dus niet het geval. Alles wijst zichzelf onmiddellijk uit en leid je naar een makkelijke installatie. Binnen enkele tellen stond de set klaar voor mijn breedbeeld, aangesloten op mijn PS4 console, wachtend tot ik eindelijk die PS5 kan scoren. Eenmaal aangesloten nam ik de set eens even uitgebreider in mijn handen en viel me op dat ik hem eigenlijk zelfs zonder charging base kon gebruiken. De RIG 800 biedt je immers de mogelijkheid om hem rechtstreeks via kabel op te laden. Wie dus geen fan is van een rechtopstaande headset aan of langs zijn meubel, kan deze ook opladen en opbergen op discretere manieren en plaatsen. Niet dat dit voor mij nodig is, hoewel de set op zich als erg basic valt te omschrijven, stoort het zeker niet dat deze set rechts van mijn tv staat te pronken. Visueel is het totaal niet bepaald een eye catcher, maar de stijl en vormgeving bevalt me persoonlijk wel.

Hobbyruimte

De set biedt je een stabiele draadloze verbinding tot 10 meter waardoor ik de set ook moeiteloos kon gebruiken tijdens andere activiteiten dan enkel het gamen. Zo heb ik een gevarieerd aanbod aan muziek afgespeeld tijdens het inventariseren van de collectie op mijn hobbyzolder. Deze ruimte is 6 op 10 meter waarin ik mij vrij en zorgeloos heb begeven terwijl ik wisselde tussen oldies, metal, rock, pop, kleinkunst en een nog breder gamma aan muziek. Ja, mijn smaak gaat breed, maar dit deerde mijn headset absoluut niet. Natuurlijk was dit allemaal ‘slechts’ via mijn console uitgevoerd waardoor ik geen indrukwekkende of professionele verwachtingen klaar had liggen. Voor mijn recreatief gebruik kon ik dus weinig commentaar uitspreken. Als we ons echter bewust worden van het feit dat dit de premium headset van Nacon is op dit moment leg ik mijn lat echter een stuk hoger en moet ik concluderen dat er zeker verbeteringen mogelijk zijn.

Tijdens deze vrije ronddwaling had ik uiteraard de microfoon van de headset veilig uitgeschakeld door deze rechtop te kantelen langs de linkerzijde van de headset. Hiermee schakel je de microfoon ook tijdens chatsessies uit en berg je hem veilig op. Ik ben me ervan bewust dat sommige gamers liever hun microfoon kunnen ontkoppelen en fysiek kunnen opbergen, maar mij stoorde het nooit. De microfoon is aangenaam flexibel, maar tegelijk stevig waardoor je hem tijdens het gebruiken comfortabel kan buigen en bijstellen naar eigen aanvoelen.

Daarnaast ben ik matig tevreden over de materiaalkeuze en vormgeving van de headset, en zeker niet omver geblazen. Dit opnieuw omdat ik op recreatief vlak zeker tevreden kan zijn over de set, maar hem niet uit eigen initiatief zou omschrijven als een premium editie. Bij mijn eerste gebruikname heb ik de set even ontmanteld en afgesteld aan de grootte van mijn hoofd. Met een simpel kliksysteem, wat de meesten onder ons wel kennen aangezien het systeem in deze exacte stijl precies al jaren meegaat, klikken de schelpen los om ze terug vast te zetten op één van de 3 mogelijke hoogtes. Het is een gekend systeem wat niet iedereen even mooi of sierlijk vindt, maar hierdoor is de 800 pro voor een breed publiek geschikt en zal er weinig volk zijn dat iets kan inbrengen tegen de mogelijkheden van de set. De elastische band is aanwezig, maar niet storend op je hoofd aangezien deze voor stevigheid zorgt, maar geen druk over je hoofd trekt. Ook de schelpen over mijn oren bleven comfortabel bij lang gebruik waardoor ik niet snel de neiging had om de headset af te zetten zodat mijn oren konden rusten of bekomen. De afwerking is tegelijk comfortabel, zacht, dik en stevig genoeg maar zeker niet de beste op de markt.

Can you hear me now?

Over de microfoon heb ik nooit klachten gehad tijdens chat- of streamsessies. Meermaals heb ik feedback gevraagd met de uitleg dat ik een nieuwe headset gebruikte en telkens opnieuw werd me bevestigd dat er al een vermoeden was van een upgrade. Ik klonk zuiver, verstaanbaar en kon, door de vrijheid van de positie van de microfoon, mij moeiteloos van houding of positie veranderen tijdens het gamen zonder kwaliteit te verliezen. Persoonlijk genoot ik enorm van de mogelijkheid om mijn eigen aanwezigheid te horen door het spelen met mijn mic monitor volume. Op je linker schelp heb je immers je draaiknop voor je algemeen volume met daarboven je aan-uitschakelaar en daar boven een volumeregelaar voor je mic monitor volume. Deze heeft 3 standen: low, medium en high. Door aan deze knop te draaien krijg je je huidige stand te horen of hoor je naar welke stand je overschakelt. Persoonlijk heb ik deze meestal op medium of high staan waardoor ik mijn eigen inbreng in het spel of het gesprek mee hoor. Natuurlijk hoor je jezelf dan zoals anderen jou horen en heb je hierdoor de kans om vervelend gekraak of een ongelukkige positie van de microfoon onmiddellijk op te merken en te verhelpen. We weten immers allemaal hoe ongemakkelijk of zelfs frustrerend het kan zijn om een chatpartner of teamgenoot te hebben die onbewust elke ademhaling met iedereen deelt en hier niets aan doet aangezien hij zich er niet bewust van is.

De volumeschakelaar voor het algemeen volume is voor mij het enige element dat ik zou veranderen aan de set. Deze is immers onbegrensd zonder begin- of eindpunt. De standaard volumeschakelaars hebben een stoppunt bij hun maximum of minimumvolume waardoor je een bepaalde feeling ontwikkeld met hun instellingen en mogelijkheden. Je weet hoeveel moeite je moet doen om je volume even tot op het absoluut minimum te brengen of weet wat je moet doen om even tot aan het maximum te gaan. De 800 Pro heeft echter een draaiknop die, wanneer je in the heat of the moment, er een flinke draai aan geeft, niet registreert of reageert zoals je het zou willen. Juist omgekeerd, enthousiast gebruik van deze knop doet hem niet reageren. Slow and steady wins the race. De set vereist dus een gecontroleerd en voorzichtig gebruik van deze draaiknop.

Conclusie

Enerzijds heb ik niets te klagen over de set voor mijn gebruik, maar tegelijk moet ik toegeven dat het totaal niet echt aanvoelt als een premium uitgave. De micro-USB is en blijft de vreemdste keuze bij deze hoofdtelefoon waarvan ik de reden of uitleg eerlijk gezegd niet kan achterhalen. Voor mijn recreatief gebruik was ik zeker tevreden van deze set, maar ik zou bij een aankoop gemakkelijk andere edities vinden van dezelfde kwaliteit, stijl en prestaties in een lagere prijsklasse. Aan de ene kant heb ik dus niet te klagen over de Nacon RIG 800 Pro HS, maar helaas brengt hij niet genoeg naar voor om mij te overtuigen van diens premium status.

Good

  • Goede kwaliteit op recreatief vlak
  • Zuivere en stabiele draadloze verbinding
  • Gekende vormgeving en aanpassingsmogelijkheden

Bad

  • Maar te min voor pro
  • Prijs-kwaliteit gericht zijn er betere mogelijkheden
  • Eigenlijk geen element dat aanvoelt als 'premium'
7.5

Goed

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password