MXGP Pro

MXGP Pro
MXGP Pro
Release Datum:Genre:, Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Ik was een jaar of… 6. Denk ik. Tot grote frustratie van mijn vader had ik weinig herinneringen aan mijn jeugd. Buiten de motorcross. Veel hobby’s had mijn vader immers niet maar deze sport volgde hij wel op de voet. Hoe kan het ook anders? Met veelvoudige Belgische wereldkampioenen Stefan Everts, de betreurde Erik Geboers en Joël Smets is het niet moeilijk om een voorliefde te kweken voor deze brullende motoren. Ik heb niets met racegames maar voor deze nieuwe telg wil ik wel een uitzondering maken.

Heuvel opwaarts

Dat motorcross  op zich al  geen makkelijke sport is, werd mij snel duidelijk gemaakt. In het oefenrondje waarmee de game begint, ging ik ettelijke keren op mijn bakkes. Geen nood! Daar is de rewind knop! De re…wat nu? De rewind-knop laat je terug gaan naar een goed moment waar je vrolijk het modder rond je liet spatten. Om vervolgens je weg van daar verder te zetten. Een zeer handige functie waar ik meermaals van gebruik zou maken doorheen de game. Van de tutorial ging het naar de eerste (onofficiële) race. Waar je je net geleerde controls mocht laten zien tegen je tegenstanders. Die eerste track is trouwens midden in een bos, met ergens een brug in het midden. Waarom zeg ik dat? Omdat ik meer naast de brug geland ben. Verdomme, dit is geen gemakkelijke game voor een leek.

Gelukkig hebben we de verschillende opties en modi waar we uit kunnen kiezen. Overigens kwam ik daar ook later achter dat je alles kunt aanpassen. Ik stort mij nog wel eens blind in een game en koos voor een seizoen door gewoon alle opties open te laten. Omdat mij dit na een viertal races te gemakkelijk af ging, ben ik toch maar eens gaan kijken naar de opties.

Het juiste spoor

Het verschil tussen een gewoon en een realistisch seizoen is dat allereerst al geen rewind functie mogelijk is. Daarnaast kun je alles aanpassen. Naast het weer kun je de race sessies en de lengte daarvan aanpassen. Dus wil je één race, de kwalificatie en race, twee races (manches) of een heel weekend? En wil je volledig loos kunnen gaan? Dan is de realistische optie van een halfuur + rondjes per manche/race iets voor jou! Natuurlijk kun je ook de AI van je mede racers aanpassen. Vreemd genoeg is dit allemaal niets voor mij. Ondanks dat ik vrij gemakkelijk aan de kop van de race beland heb ik nog steeds moeite om mijn bochten juist in te schatten en het juiste spoor te kiezen waarbij ik niet onderuit ga. Heb ik trouwens al vermeld dat ik op jonge leeftijd even zelf geprobeerd heb om met zo een motorcross aan de slag te gaan? En dat mijn vader zaliger mij meermaals is komen helpen om mijn motor terug rijvaardig te krijgen? Dan moet je denken dat het maar een klein parkoers was met een luttele 4 heuvels. Enfin, terug naar de game.

De circuits zijn mooi en (wederom) realistisch weergegeven. Je hebt dan ook het gevoel dat je moet knokken en ploegen door elke bocht. Motocross gaat om het vechten om de centimeters. Elke keer je beter uit de bocht komt dan je tegenstander, is een zucht dichterbij de uiteindelijk overwinning!

Heuvel neerwaarts

Zijn er ook minpunten te melden? Ja! Maar omdat ik al even uit het motorcross circuit ben, heb ik een aantal dingen moeten opzoeken. Zo wou ik aangeven dat ze voor het circuit in Lommel hebben gekozen voor de grote prijs van België in plaats van de machtige citadel van Luik, wat ik dan jammer vond. Niet alleen is dit circuit al tien jaar niet meer bereden, het heuse “maak je eigen racetrack” is er ook uitgehaald.  Tevens is er ook het vrij stille publiek. Ofwel zijn het blinden die een stevige wind voelen als ze de geur van rubber in hun neus jaagt. Buiten de occasionele “yeah” blijven ze vrij stil. Ook staan ze hier en daar verspreid en heb je niet het gevoel dat je het (behalve voor jezelf) ook voor een publiek aan het doen bent.

Conclusie

Ik heb mij een tiental uurtjes vermaakt met deze game maar zoals aangegeven was het meer uit jeugdsentiment dan uit echte liefhebberij. Ik mistte bepaalde dingen niet pérse maar voelde wel dat het geheel nogal magertjes uitkwam. Dit is een game dat gestaag zijn weg moet vinden in het genre en waar de liefhebbers misschien mee moeten denken aan het geheel om de pérfecte motorcross game te hebben.

Good

  • Jeugdsentiment op zijn best
  • Rewind functie
  • Sleutelen met de realiteit

Bad

  • Geen track editor
  • Gemiddeld geheel
6.8

Aardig

Mandasperger is een eigenwijze levensgenieter die maar al te graag zijn mening laat weergalmen over het wereldwijde web. Gamen is een passie, net zoals schrijven. Een goed boek kan er ook altijd in, maar nogmaals, laat er passie zijn!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password