Moving Out

Moving Out
Moving Out
Release Datum:Genre:Platform:, , , Ontwikkelaar:, Uitgever:Getest op:

Verhuizen, iedereen kent het wel. Een nieuwe start ergens anders, in een totaal nieuwe omgeving. Maar voor je aan die nieuwe start kan beginnen heb je natuurlijk eerst het minder leuke stuk, namelijk het inpakken en verslepen van al je meubels en rommel. ‘Hoeveel spullen kan een mens nu hebben?’ denk je, terwijl je doos na doos vult. In Moving Out is het jouw job om dit alles in een verhuiswagen gepropt te krijgen.  Gaat deze game even vervelend en vermoeiend zijn als een echte verhuis, of hebben de makers van Overcooked opnieuw de fun in een andere job gevonden? Het antwoord leest u in deze review.

Welcome to Smooth Moves

Welkom bij Smooth Moves, een verhuisbedrijf dat ongeveer even betrouwbaar en voorzichtig is als een olifant in een porseleinzaak. Wanneer je start als een Furniture Arrangement & Relocation Technician, of kortweg F.A.R.T. is het jouw taak om de klant te helpen met verhuizen. Tuurlijk gaat verhuizen een pak smoother als je alles vanop een afstand de verhuiswagen mag inkegelen. Niets is te groot of te zwaar om samen met je buddy de verhuiswagen in te gooien. Zetels, tafels, broodroosters, tv’s, … Zoals de baas het zelf zegt ‘wie nog nooit een tv heeft vernield is nog nooit verhuist’. Dit doe je doorheen verschillende creatief samengestelde woningen, boerderijen (?), vakantie huisjes en zo verder. Elk met zijn eigen obstakels en mogelijkheden. Hoe meer iets of wat tevreden klanten, hoe meer je er vrijspeelt en hoe groter de uitdaging.

It’s all about the stars

Als werknemer van Smooth Moves rij je rond in je verhuiswagen van klant naar klant. Elke klant vraagt om een bepaald aantal meubels te verhuizen binnen een bepaalde tijd. Wanneer alles binnen de tijd netjes in de camion steekt, staat de volgende order alweer te wachten. Simpel, toch? Niet bepaald. Nadat je een level hebt uitgespeeld, krijg je verschillende challenges die het allemaal nog net iets uitdagender maken. Zo moet je bijvoorbeeld alles verhuisd hebben zonder een raam te breken, zonder de trappen te gebruiken of zelfs alle dieren mee  smokkelen. Lukt het je om een uitdaging te voltooien, word je beloond met een ster. Met deze sterren speel je leuke bonuslevels vrij, die net dat tikkeltje extra zijn. Deze kan je terugvinden in de stad, namelijk in de arcade- of VHS winkel (ja daar gebruiken ze dat nog). Hier kan je na een zware dag verhuizen even uitblazen met een kleine minigame, alhoewel deze best wel pittig kunnen zijn. In de arcade kan je retro-achtige spelletjes verwachten, waarbij je bijvoorbeeld een zetel over gevaarlijk bewegende platformen moet loodsen. De VHS biedt daarentegen weer wat luchtigere ervaringen die hun inspiratie bij klassieke films lijken te halen. Net zoals Indiana Jones kan je wegrennen van een gigantisch rollend rotsblok, maar zit je kostbaar relikwie gewoon al netjes in een doos. Naast deze minigames zorgen de sterren er ook voor dat je bedrijf populairder wordt. Hoe meer sterren, hoe meer personages er voor Smooth Moves willen werken. Des te meer keuze dus voor jou bij het personaliseren van welke werknemer jij wilt zijn.

Verhuizen is leuker met vrienden

Net zoals bij Overcooked kan je weer samen met je vrienden aan de slag. Met een heel arsenaal aan speciale diertjes en andere characters om uit te kiezen. Deze leuke couch co-up (gooi deze liever niet door een raam) is, mits goeie samenwerking en communicatie tussen spelers, een fijne uitdaging. Samen met je partner moet je namelijk coördineren hoe je bijvoorbeeld een veel te grote zetel door een deur geworsteld gaat krijgen of kan je opteren om hem gewoon door het raam te gooien. De klant heeft namelijk toch een contract getekend waardoor we niet aansprakelijk zijn voor schade… Wanneer je met twee elk een andere kant probeert op te gaan bij het versjouwen van een tv kunnen er wel eens wat dingen kapotgaan, zoals bijvoorbeeld je vriendschap. Je gaat je wel meer dan eens ergeren aan je partner en dan wordt het doel van het spel om niet écht te verhuizen.

Put your back into it

Gelijkaardig aan Overcooked rij je dus in een busje rond van klant naar klant. Maar dit is deze keer wat meer aangekleed en rijd je echt rond in een stadje. Deze ziet er simpel, maar toch gezellig uit. Door het verkeer dat er rond rijdt voelt het aan als een zeer levendig plaats, waar veel (verhuis)werk in is gestoken. Ook de leveldesigns bieden genoeg variatie om het spel interessant te houden. Waar het ene huis vol ligt met olie of modder, kan je in het andere geteisterd worden door spoken (of agressieve eenden) die je de stuipen op het lijf jagen. De verhuiswagen heeft maar een beperkte ruimte, waardoor je al een aardige puzzelaar moet zijn om alles erin gepropt te krijgen. Gelukkig kan je er altijd nog wat dingen boven op proberen gooien. Het spel past zich ook aan naar het aantal spelers. Zo zorgt de co-op mode ervoor dat je de grotere meubels, denk bijvoorbeeld een bed, niet alleen kunt dragen. Met deze grotere meubels moet je natuurlijk ook rekening houden bij het vullen van je verhuiswagen. Zo krijg je een hoekzetel er namelijk nooit deftig in als je eerst alle kleine dozen erin hebt gegooid. De controls voelen wat klungeliger aan dan bij Overcooked, zo is het moeilijk om fijnere bewegingen te maken. Een zetel door een deur krijgen kan dus een serieuze opgave worden. Wanneer je met twee speelt, wordt het ook net dat beetje moeilijker. Omdat je niet alleen rekening moet houden met je eigen onhandigheid, maar ook die van je partner. Wanneer hij/zij de zetel naar rechts trekt, word jij namelijk naar links gesleurd en omgekeerd. Al een geluk bevat het spel ook nog de nodige humor om zelf niet met spullen te beginnen gooien.

Conclusie

Moving Out geeft verhuizen een fun-factor die je in het echte leven niet snel zal vinden (believe me). Met zijn co-op tot 4 spelers en leuke stijl, is het zeker een party-game die veel sfeer zal brengen. Zowel in gelach als frustratie. Buiten de klungelige controls, die er eerder bewust zijn ingestoken, speelt het spel vlot en zonder enige issues. De moeilijkheidsgraad kan soms wel hoog liggen, zeker in de arcade games. Waardoor we deze al meerdere keren hebben stopgezet om de goede vrede in huis te bewaren. Het geeft je een voldaan gevoel om een level een paar keer te proberen om elke keer een snellere tijd neer te zetten om toch maar die gouden tijd te behalen. Hierbij betrapten we onszelf er meermaals op elkaar een enthousiaste high-five te geven. Team17 is er dus weer in geslaagd om een saaie huishoudelijke taak om te toveren naar een leuke party-game.

Good

  • Couch co-op
  • Variatie in levels
  • Leuke stijl
  • Humor

Bad

  • Soms een beetje frustrerend
  • Onhandige controls
7.5

Goed

Lost Password