Monster Hunter Generations Ultimate

Monster Hunter Generations Ultimate
Monster Hunter Generations Ultimate

Capcom heeft eerder dit jaar alle records gebroken met Monster Hunter: World op de PS4 en de Xbox One. Om dit succes te vieren krijgen we een tweede titel in de franchise voorgeschoteld. Generations Ultimate is een opvolger op Generations, dat in 2015 op de 3DS uitkwam. Ultimate kwam in Japan al een jaar na zijn voorganger uit en kreeg kort na de lancering van de Nintendo Switch een opgepoetste versie met verbeterde textures en stabielere framerate voor dit nieuwe systeem.

Helaas heeft Generations het in het Westen niet goed gedaan, mede doordat de 3DS aan het einde van zijn leven begint te raken en de overvloed aan Monster Hunter titels voor het systeem. Daardoor kondigde Capcom in eerste instantie aan dat er geen plannen waren voor het uitbrengen van Ultimate in het Westen. Gelukkig zijn ze op die mening bijgedraaid, of toch gedeeltelijk. De titel komt immers hier enkel uit voor de Switch, wat een beetje jammer is want het neemt de mogelijkheid om samen te spelen met 3DS gebruikers weg.

Als fan van de serie heb ik de Japanse versie rot gespeeld en dook ik vol overtuiging in de Engelse versie om jullie te kunnen vertellen waar dit spel om draait, wat het geweldig maakt en wat de negatieve punten zijn. Om de review overzichtelijk te houden zal ik hem in drie delen delen, een algemeen stukje over de franchise voor nieuwkomers, een stuk over Generations en een stuk over wat Ultimate aan de game toevoegt.

Een wereld op zich

Monster Hunter draait al mee sinds 2004 en de hoofdformule is nooit veranderd. Jij bent een Hunter die de wereld in trekt om zijn brood te verdienen met het jagen op verschrikkelijke monsters die de wereld bedreigen. Dit is geen gemakkelijke opdracht, want ieder monster is een indrukwekkende titaan die je alleen kunt verslaan door het grondig inschatten van zijn bewegingen en het volledig beheersen van je wapen en de bewegingen die je ter beschikking hebt.

Je krijgt een brede keuze uit 14 wapens die ieder hun voor- en nadelen hebben, maar vooral compleet anders bewegen. Het zijn stuk voor stuk complexe speeltjes en je zal met ieder wapen dat je wil uitproberen moeten oefenen tot je het onder de knie krijgt. In deze versie krijg je ook nog eens de keuze uit 6 verschillende stijlen per wapen die je personage nog meer aanpasbaar maken, maar hier hebben we het zo dadelijk over. Wanneer je monsters verslaat kan je hun onderdelen gebruiken om nieuwe pantsers of wapens te maken. En zo word je sterk genoeg om steeds sterkere monsters te verslaan.

Vier Generaties

Generations is een eerbetoon aan de 4 voorgaande games in de franchise en stuurt je naar de 4 dorpen die voor de fans nostalgisch zullen aanvoelen. Ook zijn een paar gebieden uit de oudere games waarin je tegen monsters vecht heruitgebracht.

Het spel beperkt zich echter niet tot het opbrengen van nostalgie, er staan een hoop nieuwe toevoegingen voor de deur. De monsterlijst is met meer dan 20 nieuwe monsters vergroot tot bijna 100 unieke monsters, en dit telt de verschillende versies nog niet eens mee die ieder andere aanvallen hebben en meer of minder schade doen.

Uitschieters zijn de vier vlaggenschipmonsters die in het verhaal zullen uitgelicht worden. De Glavenus, een T-Rex met een zwaard als staart, Astalos de machtige bliksemdraak, Mizutsune, een draak in Japanse stijl die bellen en waterstralen schiet en Gammoth, een imposante Mammoet die ijswinden maakt.

Dit is natuurlijk maar een handgreep uit de nieuwe monsters maar zou wel een beeld moeten schetsen over hoe gek je gevechten kunnen worden.

Je krijgt in deze game ook de mogelijkheid om als een van de katachtige Palico te spelen. Als kat heb je geen stamina dus je kunt sprinten zoveel als je wil. Hier staat dan weer tegenover dat je geen Potions kunt meenemen of gebruiken. De enige manier waarop je je HP meter kunt bijvullen is met skills die je zal moeten leren.

De Hunting Arts zijn terug uit 4, dit zijn vaardigheden die je moet opladen door aan te vallen en ontketenen flitsende superaanvallen op je prooi. Nieuw in Generations zijn de Hunting Styles. Wanneer je je wapen kiest krijg je de keuze uit 4 stijlen die de manier waarop je beweegt drastisch veranderen:

 • Guild Style
  De standaard stijl, die het meest vertrouwd aanvoelt voor fans van de serie. Je krijgt toegang tot alle combos en technieken van je wapen en de keuze uit 2 Hunting Arts.
 • Striker Style
  Een ontzettend aanvallende stijl, die je toegang geeft tot 3 Hunting Arts maar ze ook sneller oplaadt bij iedere slag die je doet. Het nadeel aan deze stijl is dat het aantal beschikbare combos aanzienlijk vermindert. Ook krijg je geen toegang tot de geavanceerde technieken van je wapen, zoals de Archdemon Mode van de Dual Blades.
 • Aerial Style
  Een stijl die zich focust op aanvallen vanuit de lucht. Om dit te doen wordt je rolbeweging vervangen door een sprong. Als je die dicht bij een monster doet wordt je omhoog gelanceerd en kun je monsters gemakkelijk van hoog in de lucht raken. Wanneer je een monster genoeg schade toebrengt vanuit de lucht activeer je de Mount actie. Je klimt dan op de rug van het monster en kunt hem tot op de grond brengen door herhaaldelijk aan te vallen en te verdedigen wanneer het monster je van zich af probeert te gooien.
 • Adept Style
  Deze stijl is gericht op veteranen. Hoe beter je het monster kent waar je tegen vecht hoe effectiever Adept Style wordt. Als het je lukt om een rol te doen op het moment dat je zou geraakt worden voert je Hunter een automatisch manoevre uit dat je op een zwak punt van het monster neerzet en je een opening geeft voor een gratis slag. Als je dit consistent kunt doen ben je moeilijk te verslaan.

De Ultieme ervaring

In Monster Hunter verhoog je je rang doorheen het spel om tegen moeilijkere monsters te kunnen vechten. De verschillende rangen worden in 2 categorieën verdeeld, Low Rank en High Rank. De Low Rank Missies gaan van rank 1 tot 3 en leren je het spel spelen. De High rank missies gaan van 4 tot 8 en bevatten de moeilijkste monsters en uitdagingen.

Generations Ultimate voegt hieraan een derde categorie toe, de G Rank. Deze graad biedt uitdagingen die het uiterste van je vaardigheden zullen vragen, monsters die niet makkelijker te maken zijn door je pantsers of wapens sterk genoeg te maken. Je zal ieder monster moeten bestuderen en de zwakheden in zijn patroon moeten uitbuiten. Iedere fout wordt genadeloos afgestraft. En zelfs in G Rank zijn er gradaties…

In je weg naar die G Rank levels staan er nieuwe imposante monsters zoals de Valstrax. Deze draak met glimmende zilveren schubben heeft gigantische straalmotoren in zijn vleugels en gebruikt deze om zichzelf de stratosfeer in te lanceren en aan de snelheid van een aankomende meteoor naar de grond te knallen.

Ook zul je oog in oog komen te staan met nieuwe en sterkere versies van de monsters die je al kent. Deze zullen je grootste uitdaging ooit worden.

Ultimate brengt ook 2 nieuwe Styles met zich mee:

 • Valor Style
  In Valor Style kun je een positie aannemen die een slag van een monster kan absorberen en die schade gebruiken om aan te vallen.
 • Alchemy Style
  Een stijl die vooral nuttig is om je teamgenoten te steunen. Je kunt hiermee Potions en en andere items maken tijdens je gevecht, en als je dit vaak genoeg doe activeer je een modus die je meer schade laat doen.

Een draagbaar festijn

Generations Ultimate is de eerste titel op de Switch. Voor fans van de serie was Monster Hunter World zowel een stap vooruit als een stap achteruit. Grafisch was de game een gigantische stap vooruit maar de stap weg van de 3DS betekende dat je het spel niet meer onderweg kon spelen. En niets is leuker dan in dezelfde kamer zitten met vrienden en een spel spelen. De nieuwe indrukwekkende engine waarop World draait heeft ook ontzettend veel productie tijd gekost en je kunt al wel raden dat het aantal monsters en werelden zwaar beperkt is vergeleken met Generations Ultimate.

Deze titel op de switch maakt een compromis tussen de 2. Grafisch ziet het er natuurlijk wat minder uit, het is immers een port van een 3DStitel. Maar de originele 3DS titel was 3GB groot en deze port is meer dan het driedubbele met zijn 10GB. Dat betekent dat alle textures van de monsters niet alleen aanzienlijk verscherpt zijn maar ook veel gedetailleerder zijn. Combineer dit met het grotere scherm van de Switch en de mogelijkheid om draagbaar en op het grote scherm te kunnen spelen en het eindresultaat is een geweldige titel voor de console.

Conclusie

Monster Hunter Generations Ultimate is op eerste zicht een verouderde titel, zeker als je het naast zijn grotere broertje World houdt. Maar laat schijn niet bedriegen, deze titel zit minstens 4 keer zo vol met unieke en indrukwekkende monsters om op te jagen, ontelbaar veel meer wapens en pantsers om te verzamelen en biedt dezelfde spannende ervaring. Met de verschillende Styles krijg je ook nog eens de mogelijkheid om je hunter naar jouw speelstijl aan te passen.

Als je dacht dat de draagbaarheid van deze titel zijn enige pluspunt ging zijn zit je toch wel flink mis. Fans van de serie zullen Monster Hunter Generations Ultimate niet willen overslaan, en als je van World geen genoeg kon krijgen is dit de juiste volgende stap.

Good

 • Gigantische Monsterlijst en meer wapens en uitrusting te verzamelen
 • Vechtstijlen om je Hunter aan te passen
 • Speel onderweg en spreek af met je vrienden

Bad

 • Gedateerde graphics vergeleken met World
 • Een jaar na de release in Japan
8.5

Geweldig

Snapback is Rhythm game zot, dol op RPGs en fighting games en verslindt games met een goed verhaal. Met een uitgesproken mening gaat hij zijn reviews te lijf zodat jullie weten waar jullie aan beginnen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password