MLB 21 The Show

Sommige van jullie lazen het misschien al in onze Week van Gamebrain maar ik heb een nieuwe favoriete game. Vooral een game wanneer je gewoon heerlijk wil ontspannen. MLB 21 The Show was meteen bij release speelbaar via Xbox Game Pass. Uniek trouwens want de game is voor de eerste keer sinds 2006 geen Playstation exclusive meer. Na heel wat gameplay gezien te hebben raakte ik geïnteresseerd om deze sport, die ik eigenlijk enkel kende van tijdens mijn jeugdjaren in de turnlessen, een kans te geven. Iets waar ik nog geen minuut spijt van heb gehad. Waarom ik deze game een absolute home run vind kom je hier te weten.

Baseball… Die Amerikaanse sport

Vooraf aan deze review een kort woordje over de sport zelf. Baseball wordt gespeeld in innings. Dit zijn 9 games waarbij elk team zowel slaat als verdedigt in het veld. Punten haal je door via drie honken een punt te scoren wanneer je weer aan de homebase bent of wanneer je de bal uit het stadion slaat en een home run scoort. Staat de stand na 9 innings gelijk dan volgen er extra innings.

De belangrijkste posities zijn de pitcher, die de bal gooit. De batter die de bal slaat en de catcher die de bal opvangt. De fielders proberen die bal te vangen en indien nodig door te gooien naar een van de honken. Lijkt allemaal simpel en misschien zelfs wat saai, maar dat is het dus niet.

RTTS

Als totale leek begon ik m’n baseball avontuur in de “Be a pro” modus van het spel. In de Road To The Show maak je je eigen speler aan en loods je hem van de Minor League tot de hoogste klasse van de sport, de Major League. Tot voor kort zou ik bij de titel RTTS gedacht hebben dat deze afkorting stond voor één of ander ziektebeeld, maar nu weet ik dat het staat voor mijn favoriete speltype.

Starten doe je als een two-way player. Dit betekent zoveel als dat je zowel pitcher als batter bent. Naarmate je carrière vordert krijg je de keuze voor een van de twee posities. Ik koos er echter voor om beide te blijven doen. Het is heerlijk om je team aan de overwinning te helpen via een home run in de laatste inning of je teamgenoten aan een geslaagde run te helpen. Maar ook, vanop the plate, je tegenstander uitgooien met drie strikes geeft enorme voldoening.

Naast je prestaties op het veld zorgen trainingen, kleine mini-games, ervoor dat je speler steeds beter wordt. Dit kan gaan tot het tillen van gewichten in de gym tot het batten oefenen. Ook unlock je gaandeweg nieuwe uitrusting die je speler kleine boosts geeft. Denk bv. aan meer kracht of precisie bij het slaan of meer snelheid tijdens het lopen van base naar base. Je kan de hele wedstrijd bekijken of enkel de momenten spelen wanneer jij invalt. Ik heb beide gedaan, maar wat je ook kiest het is toch vooral het moment waarop jij aan de beurt bent die het verschil maakt. De spanning om in de laatste inning een laatste run te moeten binnenhalen en jij als laatste batter aan de beurt bent is echt geweldig. Je kan aan het einde van RTTS je speler ook implementeren in de franchise mode, de carrière modus van MLB 21.

Pitcher Precies controls

De controls in het spel zijn enorm uitgebreid. Zo kan je voor elke discipline aparte controls instellen. Zo kan je bv. pitchen via een metertje zoals je die ook wel eens bij golfgames ziet. De pro controls vergen veel meer precisie. Hierbij moet je een vooraf vastgelegde beweging uitvoeren afhankelijk van het soort worp je uitvoert. Zo hebben fastballs, curveballs, change ups enz. elk hun eigen patroon dat je zo nauwkeurig en getimed moet uitvoeren om de perfecte worp te gooien.

Ook voor het baserunnen heb je aparte controls en zit er voor iedereen wel een perfect controlschema tussen. Ik raad zeker aan te experimenteren met de verschillende opties.

Gamemodes

Het MLB 21 menu is een van de beste en meest cleane menu’s ooit in een sportspel. Allereerst heb je makkelijke toegang tot de vier meest belangrijke modi in het spel. Naast de eerder genoemde Road To The Show en Franchise mode vind je hier ook Diamond Dynasty en March to October. Diamond Dynasty vergelijk je nog het best met Fifa’s Ultimate Team. Hier verzamel je allerlei spelerskaarten uit het huidige baseball, maar ook spelers die de rijke geschiedenis van de sport kleuren zijn aanwezig.

In March to October speel je slechts een volledig seizoen. Nu bestaat zo een seizoen uit 162 wedstrijden dus daar ben je best wel even zoet mee. Toch vond ik dit de minst leuke mode van de vier. Vooral omdat je vaak enkel invalt op sleutelmomenten. Je kan dan natuurlijk een wedstrijd wel helemaal doen kantelen in je voordeel en zo de dynamiek binnen het team versterken. Dit is vooral van belang wanneer je eventueel wedstrijden zou willen overslaan. Maar ook op het veld presteert je team beter als je telkens kan winnen. Toch kon deze modus me niet helemaal bekoren. Niet omdat deze slecht is maar omdat MLB 21 betere speltypes kent.

Nog meer gamemodes…

Naast bovenstaande speltypes zijn er nog enkele kleinere modi. In Moments herbeleef je de beste momenten van het vorige seizoen en het huidige. Ook zijn er dagelijks nieuwe momenten waarbij je de realiteit er anders kan doen uitzien. Uiteraard leuk maar toch eerder voor de die-hard fans waarvan ik niet weet of die in ons kikkerlandje zo dik bezaait zijn.

Natuurlijk kan je het ook online uitvechten. Hier neemt de spanning nog meer toe dan bij offline matches. Alles loopt dan ook enorm vlot en net wanneer je denkt dat je de wedstrijd in handen hebt kan deze in de laatste inning nog helemaal mis gaan.

Stadium editor

Nieuw dit jaar is dat je de mogelijkheid hebt om je eigen stadion te bouwen. Op zich een hele leuke functie maar vrij tijdrovend. Dit ligt vooral aan de wat onhandige controls. Wel leuk om zelf te bepalen hoe je veld en alles errond er gaat uitzien. Bij baseball heeft dit zelfs een impact. Stel je maakt de muren rondom je veld hoger dan betekent dit dat de kans op home runs aanzienlijk verkleint.

Heel mooi, speelt geweldig, soms even niet.

MLB 21 is op het veld echt een hele mooie game. Lichten weerkaatsen op de helmen, de spelers zien er goed uit, de animaties zijn top en het spel speelt het meeste van de tijd echt geweldig. Helaas zijn de momenten naast het veld van mindere kwaliteit. Wanneer halverwege de wedstrijd de vrouwelijke commentator in beeld komt zakt de grafische pracht aanzienlijk. Nog minder wordt het wanneer je in de gym je training uitvoert. Dan lijkt alles even uit het PS3- en Xbox 360 tijdperk geplukt.

Ook op gameplay vlak kunnen er volgens mij dingen beter. Zo is het veldoverzicht dat je hebt bij RTTS wanneer je op één van de honken staat verrevan ideaal. Zo werd ik vaak uitgegooid gewoon omdat ik onvoldoende overzicht had naar waar een bal vloog. Vooral als al je bases gevuld zijn en jij diegene bent die voor een derde out zorgt omdat je overzicht mist is dit enorm frustrerend.

Je kan dan wel op LT of L2 drukken om een ander en beter overzicht op het veld te krijgen maar dit komt nog vaak te laat. Beter zou zijn dat je een beter aanzicht krijgt vanaf je zelf op een honk staat i.p.v. de op jou ingezoomde camera hoek.

Conclusie

MLB 21 The Show heeft me aangenaam verrast. Vermits het spel onmiddellijk speelbaar was via Xbox Game Pass had ik geen excuus om deze niet te spelen. Ik ben dan ook maar wat blij dat ik dat gedaan heb. Het is het perfecte sportspel om te ontspannen. Baseball loopt niet over van de immense actie op het veld, maar daarom is het niet minder spannend en leuk. Het duel tussen pitcher en batter is meer dan enkel wat ballen werpen. Zeker online worden er kleine psychologische spelletjes gespeeld om je met drie strikes out te gooien. De kunst zit er dan in om enkele op het juiste momenten te slaan.

Grafisch is deze game zeker op het veld een pareltje. Het ademt de sport helemaal uit en ook de commentaar is helemaal goed. Naast het veld en op trainingsmomenten ziet alles er een pak minder uit maar een gamebreaker is dit niet. MLB 21 zit boordevol leuke gamemodes met de Road To The Show voorop.

Voor wie een volledig seizoen te lang vind is er March to October waar heel wat wedstrijden gesimuleerd worden en veel afhangt van de dynamiek binnen je team om te winnen. Zelf was ik meer gewonnen voor de complete Franchise mode. Heerlijk om een hele wedstrijd van begin tot einde te spelen.

Wie van sportspellen houdt maar eens wat anders wil dan voetbal of tennis moet deze zeker eens proberen. Zeker als je in bezit bent van Xbox Game pass. Maar ook als je deze game wil kopen kan ik je geruststellen. MLB 21 The Show en de verschillende speltypen zullen je lang zoet houden.

Good

  • Road To The Show en Franchise mode
  • Mooie sfeervolle game
  • Online extra spannend
  • Verschillende control-opties

Bad

  • Camerastandpunt soms onhandig in RTTS
  • Grafisch niet top naast het veld
8.4

Geweldig

Robin is een overlevende dinosaurus uit het pixeltijdperk maar heeft z'n natuurlijke habitat door de jaren heen moeiteloos omgezet naar het huidige gamelandschap. Singleplayer games blijven een belangrijk onderdeel van z'n voedingsgewoonte en hij peuzelt graag als dessert virtuele mensen op in first person shooters of sportspellen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password