Middle-earth: Shadow of War

Middle-earth: Shadow of War
Middle-earth: Shadow of War

Middle-earth: Shadow of War is het vervolg op  het erg populaire en succesvolle Middle-earth: Shadow of Mordor. We waren dan ook erg blij dat we aan de slag konden met deze game, want onze verwachtingen waren natuurlijk erg hoog na het zeer geslaagde Middle-earth: Shadow of Mordor. Want wees nu eerlijk, niets is leuker dan als een Ranger rond te rennen in Middle-earth en hordes orcs af te slachten. 

In Middle-earth: Shadow of War speel je wederom met Talion, het hoofdpersonage uit het eerste deel. Hij wordt nog steeds vergezeld door de wraith vorm van Celebrimbor. Het verhaal speelt zich af vlak na het einde van Shadow of Mordor. Talion en Celebrimbor hebben samen een nieuwe Ring of Power gesmeed om te gebruiken in het gevecht tegen Sauron. Om zo Middle-earth eindelijk uit zijn klauwen te bevrijden. Tijdens het verhaal passeren zowel oude bekenden, als nieuwe personages de revue, en zal je met veel van hen moeten samenwerken om je avontuur tot een goed einde te brengen. Deze personages zal je dan ook tegenkomen tijdens de cut-scenes en natuurlijk ook tijdens de game zelf, want af en toe zullen ze je vergezellen tijdens één van de verhalende missies, die zich rondom Gondor afspelen.

[PC Screen]

Het verhaal is trouwens ook interessanter gebracht dan in zijn voorganger. Hoewel het verhaal nergens het niveau van J.R.R Tolkien weet te behalen, blijft het toch interessant om te volgen. Hou er echter wel rekening mee dat de studio gebruik heeft gemaakt van zijn creatieve vrijheid, waardoor er hier en daar enkele momenten zijn waarbij je als trouwe Lord of the Rings fan wel even je wenkbrauwen zal fronsen. Ook een vermelding waard is de prestatie van de stemacteurs die wederom van erg hoog niveau is. Je hoort de passie ervan af spatten waardoor elke conversatie boeiend blijft om te volgen.

Gamers die Shadow of Mordor hebben gespeeld zullen zich meteen thuis voelen in Shadow of War. In de basis is er niet zoveel veranderd, al is alles natuurlijk wel gefinetuned. De geweldige combat uit het vorige deel keert ook hier weer terug. Het is dan ook een waar genot om hordes orcs af te slachten en gevechten aan te gaan met de orc captains en warchiefs die beduidend sterker zijn dan de standaard orcs die je tegen het lijf loopt. Gaandeweg zal je dan ook steeds meer xp verzamelen en zodoende ook skill points unlocken waarmee je nieuwe vaardigheden kan leren. je krijgt zelf de keuze welke skills je eerst unlocked en upgrade, hou er echter wel rekening mee dat bepaalde missies vereisen dat je een bepaalde skill hebt geleerd. Gelukkig valt er buiten de missies om nog enorm veel te doen in de wereld van deze game, waardoor je zeer snel skill points kan verzamelen.

[Xbox One screen]

Hierbij blinkt ook het Nemesis syteem uit dat ook al centraal stond in Shadow of Mordor, en nu nog beter geworden is in Shadow of War. Orcs die erin slagen om jou te doden zullen promotie krijgen tot orc captain en in level stijgen, en dit in real time tijdens het verloop van het verhaal. Je krijgt trouwens ook de mogelijkheid om wraak op deze orc te gaan nemen, waarna deze je nog herkent en uiteraard verbaasd is dat jij toch nog leeft. Andersom gebeurd trouwens hetzelfde. Orcs die jij gedood hebt -of dat dacht je althans- kunnen je onverwacht confronteren om zelf wraak proberen te nemen op Talion. Het leuke is dat je vaak nog de schade ziet die je hebt aangericht. Zo zullen ze nu littekens vertonen, of zie je bijvoorbeeld dat er een arm -die jij even voordien professioneel hebt geamputeerd- weer aangenaaid is. Het is dan ook geweldig om dit soort details tegen te komen, hierdoor wordt je alleen maar meer in deze wereld gezogen.

Wanneer jij door een orc bent gedood of vernederd krijg je toegang tot een tijdelijke Nemesis missie of Vendetta missie. Waarna jij op deze orc wraak kan nemen door deze te doden of ook te vernederen, waarna deze in level zal dalen. Dit systeem werkt trouwens enorm verslavend. Zo was ik in het begin van de game gedood door een orc, waarna deze captain werd. Uiteraard kon ik dit zo niet laten, dus heb ik op deze orc gejaagd en hem met succes gedood. Echter dook deze enkele uren later weer op om proberen wraak te nemen. Na deze orc opnieuw op zijn plek gezet te hebben heeft hij me nog enkele keren proberen te verslaan. Deze situaties gebeuren best vaak tijdens je playtrough, zo kan het best wel eens gebeuren dat  een verslagen orc een uur of tien later plots voor je neus staat voor een “blij” weerzien. Dit Nemesis systeem is ook meteen één van de sterkste punten van deze game, want de gameplay kan af en toe best repetitief aanvoelen, zeker aangezien je vaak hetzelfde moet doen tijdens de missies. Gelukkig zorgt het Nemesis systeem en het geweldige gevechtssyteem ervoor dat de game erg leuk en zelfs verslavend blijft. Want deze encounters blijven nu eenmaal boeiend, en zorgen voor een erg levendige wereld.

[PC Screen]

Orcs opereren onder verschillende klassen die elk hun eigen sterktes en zwakke punten hebben. Zo zijn er de Archers, Assasins, Berserkers, Olog-Hais en meer. Tegen elke klasse zal je ook een andere strategie moeten gebruiken om deze te verslaa, waardoor je af en toe ter plekke zal moeten improviseren om het gevecht te kunnen winnen. Hierdoor is het dan ook belangrijk dat je leert hoe je welke klasse moet aanpakken. Gelukkig kan je net zoals in, het vorige deel orcs ondervragen, en zo de sterke en zwakke punten van een bepaalde captain te weten komen, waarna je een strategie kan uitwerken om deze te verslaan.  Later in het spel kan je ook dankzij de nieuwe ring of power ook orcs domineren, waarna deze voor jou zullen werken. Dit kan je ook doen met de captains, waardoor je een steeds sterker worden leger zal opbouwen. Hierdoor kan je zelfs de vijandelijke rangen mee infiltreren door je eigen captains belangrijke posities te laten bekleden tussen de vijandelijke rangen.

Verder is het ook mogelijk om een orc aan te stellen als bodyguard waarna deze zelfs af en toe je leven zal redden door in een gevecht bij te springen en te verhinderen dat je gedood word. Let er echter wel op dat wanneer één van je orcs gedood is deze ook permanent dood zal zijn. Gelukkig kan je deze wel nog tijdens een gevecht proberen te reviven , of tenminste als je daar de kans toe krijgt. Daar blijft het echter niet bij. Je kan je orcs ook de opdracht geven om een bepaalde orc captain proberen uit te schakelen, of om de vijand te gaan bespioneren. Gaande weg zal je dan ook een steeds groter worden leger opbouwen, waarna je jouw leger kan inzetten om forten in verscheidene regio’s aan te vallen en te bezetten. Een fort proberen te veroveren is trouwens een grote, maar erg leuke uitdaging. Zo zal je moeten proberen om diens verdediging en aanwezige warchiefs te verzwakken of uit te schakelen om kans te maken deze te veroveren. Als je erin slaagt om de warchiefs uit te schakelen zal het level van een fort dalen,waarna deze makkelijker over te nemen is. Wanneer je uiteindelijk besluit om een fort te veroveren wacht je een grootschalige oorlog waarbij de door jouw geselecteerde orc captains de aanval zullen leiden.  Je kan deze captains trainen door ze verschillende missies te laten uitvoeren,  waardoor deze steeds efficiënter oorlog zullen kunnen voeren. Hou er natuurlijk ook rekening mee dat de vijand ook een aanval kan lanceren op één van jouw forten, dus zorg zeker dat je ook je eigen verdediging en level zo sterk mogelijk opbouwt.

[PC Screen]

Eerder had ik het over de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren via skill points die je krijgt door Talion te levellen. Naast deze nieuwe skills kan je ook nieuwe uitrusting verzamelen om te gebruiken. Wanneer je een orc captain van hoge level weet te verslaan zal deze vaak een nieuw wapen of nieuwe armor laten vallen. Hierdoor kan je al snel wapens te pakken krijgen met veel beter stats waardoor je meer schade zal veroorzaken, en zelf natuurlijk veel meer schade aan zal kunnen. Er zijn ook bepaalde stukken uitrusting die je door middel van challenges kan upgraden. Zo moet je bijvoorbeeld een bepaald aantal grond executies uitvoeren, of een aantal vijanden in brand steken om een upgrade te unlocken. Daarna kan je deze upgrade kopen met ingame credits. Deze upgrades kosten amper iets, dus deze kosten zijn vrij verwaarloosbaar. Zodra je een bepaalde upgrade hebt uitgevoerd zullen je wapens meer schade veroorzaken of beschikt talion bijvoorbeeld over meer health. Daarnaast zal natuurlijk Talion ook anders gekleed zijn naargelang de armor die jij hem zal laten dragen.

Helaas zal deze armor wel niet te zien zijn tijdens de cutscenes, daar krijg je namelijk zijn standaard uitrusting te zien in plaats van wat jij op dat moment eigenlijk draagt. Dit is behoorlijk jammer, zeker als je kijkt naar de rest van de details die er in deze game aanwezig zijn. Daarnaast zijn de cutscenes ook weergegeven met de ingame graphics en modellen, waardoor dit toch makkelijk te implementeren had moeten zijn. Op zich is dit natuurlijk geen grote ramp, maar het haalt je toch even uit je beleving.

[PC Screen]

Daarnaast is er ook nog een puntje van kritiek op de besturing. Hoewel de game zich best wel vlot laat besturen, maakt ook deze game gebruik van knoppen die meerdere functies bevatten. Zo maakt rennen gebruik van dezelfde knop als die je moet gebruiken om ergens op te klimmen. Hierdoor zal je regelmatig per ongeluk ergens op een muurtje beginnen te klimmen in plaats van verder te rennen. Iets dat best wel irritant kan zijn wanneer je een vijand probeert te achtervolgen, want hierdoor verlies je natuurlijk kostbare tijd.

Een ander punt van kritiek is de toevoeging van die verdomde lootboxes. Helaas is het tegenwoordig populair om dit aan games toe te voegen, en dit terwijl dit absoluut noppes toevoegt aan een game, integendeel, het enige dat dit lijkt te doen is je progressie tegenwerken. Zeker aangezien  wat je hiermee unlocked steeds random is, hierdoor lijkt het eerder op gokken, dan daadwerkelijk iets nuttigs aan te kopen. Jammer genoeg is dit voor ontwikkelaars en uitgevers een handige manier om een extra zakcentje te verdienen door middel van microtransacties, waarmee nog betere lootboxes aangekocht kunnen worden. Goed het is ook mogelijk om de game uit te spelen zonder hiervan gebruik te maken, maar laat het duidelijk zijn dat in de meeste games, en ook hier er daardoor veel meer grinding aan te pas zal komen. Men mikt hier dan ook vooral op de wat meer ongeduldige spelers, die dan maar even wat lootboxes kopen om tijd te besparen.

[Xbox One Screen]

Op audiovisueel vlak stelt de game trouwens niet teleur De voice acting is zoals ik eerder al zei erg sterk, en ook alle andere geluiden klinken indrukwekkend. De graphics zien er zeer goed uit voor consoles al steelt op dit vlak de pc versie natuurlijk de show. vooral de prachtige lichteffecten op pc zijn een lust voor het oog. Wij beschikten over een digitale review copy voor Xbox One het voordeel hierbij is dat deze titel beschikt over play anywhere, waardoor deze ook speelbaar is op Windows 10, en ook de save file gedeeld wordt tussen pc en Xbox One. We hebben de game dan ook op beide systemen uitgebreid getest, maar toch ging al snel mijn voorkeur naar de pc versie vanwege de betere graphics. Vooral door deze mogelijkheid geniet de digitale versie dan ook mijn voorkeur, aangezien dit niet met de fysieke versie mogelijk is.

[PC Screen]

Conclusie

Shadow of War is een sterk vervolg geworden op Shadow of Mordor. Er valt erg veel te doen en te beleven in deze game, waardoor je ondanks de soms repetitieve gameplay je niet snel zal gaan vervelen. Mede dankzij het verbeterde Nemesis systeem en het zeer goede gevechtssysteem blijft de game boeiend van begin tot aan het einde.

Fans van Shadow of Mordor kunnen deze game blindelings aanschaffen, want Shadow of War brengt de elementen die de voorgaande titel zo sterk maakte terug en dit met meer mogelijkheden en verbeteringen. Shadow of War kan je op Playstation 4, Xbox One en pc zowel fysiek als digitaal aanschaffen. Je tegoed kan je makkelijk opwaarderen met een digitale PSN Card en Xbox Live kaart van Startselect. Je ontvangt vrijwel onmiddellijk je code die je vervolgens meteen kan inwisselen.  Hierdoor moet je je huis niet meer verlaten om deze game te kunnen aanschaffen en kan je meteen beginnen met gamen.

Good

  • Uitgebreid Nemesis systeem
  • Vloeiend gevechtssysteem
  • Er is erg veel te doen naast de main missies

Bad

  • Gameplay voelt soms repetitief aan
  • Controls werken af en toe niet mee
8.5

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password