Super Mario Maker 2

Super Mario Maker 2
Super Mario Maker 2
Release Datum:Genre:, , Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Het is eindelijk zover, Mario Maker 2 is beschikbaar voor de Nintendo Switch. Voor mij is dit het officiële moment om de stekker uit de WiiU te trekken. Spreekwoordelijk dan toch, ik heb er nog wel wat games op te spelen. Maar ik speelde, in afwachting van deze titel, voornamelijk Mario Maker nog op mijn WiiU. En het was het wachten waard ook!

Make it even better

Mario Maker 2 pakt onmiddellijk uit met een nieuwe modus, namelijk de story mode. Toegegeven, veel verhaal zit er niet in. Je moet namelijk Prinses Peach haar kasteel herbouwen. Hoe doe je dit? Simpelweg door munten te verzamelen in jobs, kleine levels, die je ook een extra som opleveren als je ze voltooid. Deze levels leren je eigenlijk stapsgewijs de nieuwe mogelijkheden die Mario Maker 2 weet te bieden, zoals de ON/OFF blokken die er voor zorgen dat bepaalde rode of blauwe blokken actief zijn.
De kwade zon van Mario Bros 3 wordt ook geïntroduceerd in enkele levels, net zoals de toevoeging van 3D World en het kattenbelletje waarmee Mario in een kat verandert. De levels variëren in moeilijkheid, maar als je toch teveel problemen hebt, komt Luigi je helpen met items die je zelf kan plaatsen. Lukt het nog niet? Dan kan Luigi het level uitspelen voor jou. Je krijgt dan gewoon de munten van de job en dat is het dan. Zeker een leuke modus om mee te beginnen, en om alvast wat ideetjes op te doen voor de volgende modus.

If you can think it, you can make it

Uiteraard staat het ontwerpen van je eigen levels nog steeds centraal in dit spel. Het is geen vereiste uiteraard, je kan evengoed genieten van al de creatieve spinsels van andere spelers. Maar het heeft toch een bepaalde charme, om zelf levels in elkaar te steken die een bepaald thema volgen. Of die spelers hun skills tot het uiterste te testen. Hier en daar kom je ook wel “hot garbage” tegen (een term die je vaker hoort op Let’s Play kanalen van Mario Maker spelers). Deze levels zijn slecht ontworpen, zitten boordevol zaken die unfair zijn of gewoon geplaatst zijn om te trollen en zijn voornamelijk gemaakt om je te frustreren.

Dus het is aan jou, en hopelijk nog een hoop creatieve geesten, om goede levels te maken die een meerwaarde vormen voor de endless modes. Voor we daar verder op ingaan, wil ik toch even aanhalen dat de bouwmogelijkheden in Mario Maker 2 enorm verder uitgebreid zijn. Naast de eerder vernoemde ON/OFF knoppen, de kwade zon en de nieuwe 3D World speelstijl zijn er nog tal van nieuwigheden bijgekomen die levels tot nieuwe hoogtes kunnen brengen. Je enige limiet, is je creativiteit!

Making my way through the world

Zoals iets eerder vermeld, is er de Endless mode, een modus waarin je een moeilijkheidsgraad kan kiezen en level na level uitspelen tot al je levens op zijn. Vroeger was dit de 100 Mario challenge mode, waar je een vooraf vastgelegd aantal levels moest uitspelen met 100 levens. Nu krijg je, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, een aantal levens en moet je proberen zoveel mogelijk levels uit te spelen.
Voor de Expert en Super Expert krijg je overigens na elk verslagen level je globale ranking te zien, wat wel een motivatie is om steeds verder te geraken. Levens kun je uiteraard nog steeds verdienen in de levels, waarvan er maximum 3 in elk level aan je totaal toegevoegd kunnen worden. Is een level te onmogelijk voor je? Dan kan je gerust deze skippen zonder probleem, en doorgaan met het volgende level.

Elk level moet overigens wel uit te spelen zijn, vanaf het begin tot het einde. Maar ook vanaf elk checkpoint tot het einde. Eerder kan een level niet geupload worden. Wil je overigens gewoon wat coole levels checken, maar geen endless run starten, dan is dit ook mogelijk via de course select mode. Hierin kan je filteren op verschillende criteria, waaronder welk soort level, hoogste scores, nieuwste levels, … Dit systeem voelt veel beter aan dan in zijn voorganger, mede door de mogelijkheid om een level dat je maakt te taggen met zoektermen zoals “short and sweet” of “speedrun”. Mocht je zin hebben, we hebben ons eerste Gamebrain level ook klaar, de code zie je hieronder:

You don’t have to make it on your own

Ik zou bijna nog een van de coolste nieuwigheden vergeten! Er is deze keer een heuse multi-player mode beschikbaar. Niet enkel om te spelen, maar ook om te bouwen. Om te bouwen geef je gewoon een joy-con aan een vriend of vriendin en je kan leuk samen bouwen. Tegen of met elkaar, de keuze is aan jou! Kies je er voor om tegen elkaar te spelen, dan is het een race naar de finish tussen jou en 3 rivalen. Je krijgt ook punten achteraf voor een globale score, dus je brengt maar beter je beste skills mee. Kies je er voor samen te spelen, dan hebben we een mode gelijkend op de New Super Mario Bros. games speelstijl. Je moet dan met 3 medespelers gewoon het einde van het level zien te halen. Geen punten en geen stress. Helaas heb ik wel vaker dan niet last van lag gehad tijdens het spelen van deze modi, en zal ik ook eerder kiezen voor een van de andere mogelijkheden om te spelen.

Conclusie

Vanaf het moment dat ik thuis kwam, tot vrij laat in de nacht, heb ik mij goed weten te amuseren met de nieuwe story mode. Deze 100 levels geven je een goed beeld over de mogelijkheden en vernieuwingen die Mario Maker 2 te bieden heeft. Daarnaast staat het maken van levels natuurlijk nog steeds centraal, met heel wat nieuwe en interessante mogelijkheden waarop je je creativiteit kan loslaten. En als je liever gewoon wat levels speelt, kan je deze met de vernieuwde course select makkelijk vinden per thema, of je geluk en skills beproeven in de endless mode. Vanuit welke hoek je het spel ook wilt benaderen, je zal altijd wel iets vinden waarmee je een geweldige tijd tegemoet gaat.

Good

  • Meer Mario Maker!
  • Multi-player mode
  • Beter zoek en rating systeem voor levels

Bad

  • Veel lag op de multi-player
9

Fantastisch

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password