Mario Kart 8 Deluxe

Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart 8 Deluxe

Ik kan mij goed voorstellen dat er flink gelachen werd bij Nintendo toen er iemand aan de ideeën tafel voorstelde om Mario en zijn vrienden op go-karts neer te zetten en ze schilden en bananenschillen naar mekaar te laten gooien.

Wie had kunnen denken dat dit gekke idee in 1992 een van de grootste party-franchises ging worden?

Nintendo doet dan ook bij elke console zijn best om een Mario Kart neer te zetten, en bij de switch is dit weer het geval! Ik ben er dan ook met vol enthousiasme ingevlogen om hem voor jullie uitbundig te testen.

Het concept

In Mario Kart nemen spelers het op tegen mekaar op de racebaan en dit in go-karts, motoren en quads. De banen zijn heel kleurrijk en afwisselend, van bochtige snoepjesbanen tot imposante kastelen met lava. Om deze te navigeren zijn een goede controle over je kart en kennis van de bochten vereist. Daarnaast zijn ze ook gevuld met obstakels om al dan niet tegenaan te knallen, schansen om over te springen, turbo-vakken voor een korte versnelling en muntjes die je topsnelheid verhogen.

Maar het grote genot in deze game ligt natuurlijk in de wapens. Welke vriendengroep heeft immers geen smakelijke verhalen over het bekogelen van hun vrienden met een wel geplaatst groen of rood schild, een banaan of bom. Zolang je vriendschap na de race nog blijft bestaan natuurlijk.

Deze elementen maken Mario Kart al 25 jaar een absoluut fenomeen, maar er is over die jaren natuurlijk van alles veranderd.

Ter Land, ter zee, in de lucht en… tegen het plafond?

Fans van de serie weten ondertussen dat Mario zijn kart niet meer alleen op de baan houdt. In vorige versies werden onderwater racen en zweven met behulp van een zeil geïntroduceerd.

Mario Kart 8 gaat echter nog verder, want de banen houden zich in deze versie niet meer aan de regels van de zwaartekracht. Zonder waarschuwing zal de baan ondersteboven draaien of loopings maken net als een achtbaan. De wielen van je voertuig zullen op dat moment gemagnetiseerd worden en je door deze krankzinnige maneuvers dragen.

Naast deze grote verandering zijn er natuurlijk ook een heleboel nieuwe personages geïntroduceerd, tot een verbijsterend rooster van 42. Ook zijn het aantal verschillende wapens aanzienlijk verhoogd.

Oftewel, hoe verbreek ik vriendschappen

Zoals ik eerder al heb gehint zou deze game niet hetzelfde zijn zonder zijn vele wapens. Daarom ga ik er met jullie een paar overlopen.

Projectielen van dienst zijn de schilden van koopas. God weet hoeveel ze er hebben moeten slachten om deze games te maken, maar dat zijn vragen voor boom knuffelaars. Wij schieten er immers graag onze tegenstanders mee aan flarden. Je vindt ze in drie categorieën, de groene gaan recht vooruit, de rode zoeken de dichtstbijzijnde tegenstander en de blauwe gaan recht op de eerste plaats af. Dat houdt ze echter niet tegen om iedereen in hun pad te raken.

Natuurlijk zijn er ook manieren om je te verdedigen, of mensen achter je lastig te vallen. De alom bekende bananenschil is een veelzijdig wapen waar je op slipt als je eroverheen rijdt. De ervaren piloot kan dit wapen voor zich uit gooien, achter zich droppen of vasthouden als een schild voor aankomende schilden. Bommen en schilden lenen zich daar ook voor.

Er zijn ook paddenstoelen, alleen maken deze je niet groter maar geven ze je een turbo. De superster komt ook terug en deze doet wel wat je verwacht, je wordt namelijk sneller en onsterfelijk voor een korte tijd.

De rest van het arsenaal is een verzameling van vreemde voorwerpen met uiteenlopende effecten, waaronder bliksem die al je tegenstanders verkleint en vertraagt, een inktvis die inkt over het scherm spuwt en het zien van aankomende bochten moeilijk maakt, en een Bullet Bill, de kogel uit de Mario games, die je een stuk van de baan vooruit katapulteert.

Dit zijn ze natuurlijk niet allemaal maar hopelijk maakt het je nieuwsgierig naar de rest.

Deluxe, speciaal voor de switch

Wat ik nog niet vermeld heb is dat deze Mario Kart voor de switch geen unieke titel is. Mario Kart 8 is namelijk in 2014 uitgekomen voor de Wii U. De vraag mag natuurlijk gesteld worden, waarom zou je deze game opnieuw kopen voor de switch?

Ik zou je kunnen vertellen dat je in deze versie 2 items tegelijk kunt bijhouden. Of dat er 6 nieuwe personages inzitten waaron de de Inklings uit Splatoon

Ook zou ik je kunnen vertellen dat, naast alle DLC die er voor het oorspronkelijke spel is uitgekomen, je er ook een volledig nieuwe battle mode bij krijgt met 8 unieke banen en 5 verschillende manieren om het tegen mekaar op te nemen.

Maar dat maakt uiteindelijk allemaal niet uit. De reden om dit spel te halen is de switch zelf. Deze console leent zich zo uitermate goed voor party games dat het zelfs zonder toegevoegde inhoud een gapend gemis vult dat je niet eens wist dat je had.

Dit weekend nog heb ik op café gezeten met mijn vrienden, ieder met een switch, een koud biertje en ongelofelijk veel plezier, gevloek en spanning allemaal door Mario Kart. Waar je op de Wii U maar met 4 tegelijk kunt spelen als je niet online speelt kun je op de switch met maar liefst 12 mensen in dezelfde kamer samen spelen, zij het ieder op zijn eigen console of met 6 consoles en 2 spelers per scherm.

Persoonlijk vind ik dat Nintendo hiermee een absolute goudmijn in handen heeft, en het argument zou gemaakt kunnen worden dat een nieuwe game misschien nog beter was geweest maar Mario Kart 8 is gewoon ontzettend af en verdient een nieuwe kans op een beter platform.

Conclusie

Ook al is dit een rerelease, als je een switch hebt hoort Mario Kart 8 Deluxe zonder twijfel in je arsenaal thuis. Als je geen switch hebt wordt het misschien tijd om de lokale game winkel te gaan bezoeken…

Good

  • De beste party racing game op de markt
  • Uren aan spelplezier met je vrienden...
  • ...En dit waar je maar wil

Bad

  • Een rerelease van een Wii U game
9

Fantastisch

Snapback is Rhythm game zot, dol op RPGs en fighting games en verslindt games met een goed verhaal. Met een uitgesproken mening gaat hij zijn reviews te lijf zodat jullie weten waar jullie aan beginnen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password