Life Is Strange: Before The Storm – Episode 1

Life Is Strange: Before The Storm – Episode 1
Life Is Strange: Before The Storm – Episode 1
Genre:Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Life Is Strange: Before The Storm is een prequel op het succesvolle Life Is Strange uit 2015.  Net zoals diens voorganger verschijnt ook deze game in meerdere episodes. Ondertussen is de eerste van de drie episodes verschenen, en deze heb ik voor jullie uitgebreid uitgetest.

Aangezien deze game in meerdere episodes verschijnt ga ik deze review net iets anders aanpakken. Telkens er een nieuwe episode verschijnt zal ik deze review updaten. De score die deze review krijgt bij elke episode is een voorlopige score tot alle episodes beschikbaar zijn, waarna de game een uiteindelijke score en conclusie zal krijgen.

Episode 1

In Life Is Strange: Before The Storm volgen we deze keer niet Max Caulfield, maar wel haar goede vriendin Chloe Price. Before the storm speelt zich af drie jaar voor de gebeurtenissen uit Life Is Strange. In deze game komen we dan ook meer te weten over Chloe, wie ik in Life is Strange ook al het interessantste personage vond. Deze game laat zien hoe Chloe is geworden wie ze is tijdens Life is Strange. Aangezien de eerste game vooral Max volgde moesten we het daar doen met enkel wat informatie over Chloe. Deze keer kunnen we het zelf beleven, en dit draagt enorm bij tot het totaalplaatje van Life is Strange.

Het verhaal van Episode 1 draait dan ook vooral rond de kennismaking van Rachel met Chloe. Rachel is exact het tegenovergestelde van Chloe, ze is erg knap en populair op school. Allemaal dingen die Chloe normaal verafschuwd, toch voelt ze zich ze ondanks deze feiten erg aangetrokken tot Rachel. Gaandeweg episode 1 zie je deze kennismaking dan ook steeds meer uitgroeien tot een zeer sterke vriendschap. Deze episode slaagt er alvast goed in om de speler Rachel goed te leren kennen. In Life is strange had je natuurlijk geen goed beeld over haar, aangezien er enkel af en toe wat details over haar verteld werden. Ik ga verder niet al teveel over het verhaal vertellen, want dit is tenslotte een game die je zelf moet beleven, en het zou jammer zijn dat ik het verhaal hierdoor zou spoilen.

Deze keer beschik je niet over de krachten van Max, dus is het natuurlijk ook niet mogelijk om de tijd terug te spoelen en keuzes ongedaan te maken. Er is echter wel een nieuwe gameplay mechanic beschikbaar genaamd “backtalk” waar Chloe af en toe gebruik van moet maken. Met backtalk ga je een soort van conversatie challenge aan om iemand onder tafel te praten om zo verder te kunnen raken, of om iemand verder te helpen. Wanneer je hier gebruik van maakt kan je kiezen wat je zal zeggen en hoe grof je zal reageren. Let echter wel op dat deze functie gevolgen kan hebben voor het verdere verloop van het verhaal, soms is het wijselijk om deze optie net niet te gebruiken.

In Life is Strange draaide een groot deel van het verhaal rond het vinden van Rachel, het meisje waarmee Chloe een enorm sterke vriendschap heeft. Before the storm gaat dan weer verder in over hoe Chloe en Rachel elkaar leren kennen, en hoe ze hun vriendschap opbouwen. Naargelang de keuzes die je maakt kan je deze band zelfs meer dan een gewone vriendschap laten worden, en de keuze is volledig aan jou of je daarnaar wil aansturen of niet. Want elke keuze heeft tenslotte zo zijn gevolgen waardoor het verdere verloop van het verhaal zal beïnvloed worden naar jou keuzes. Dit is iets dat ik persoonlijk erg sterk vind aan games uit dit genre. Het is dan ook geweldig om zo een eigen verhaal te creëren met de keuzes die je maakt.

Dit is een feature waar niet alle games in dit genre even goed in slagen, maar Life is strange en Before the storm slagen hierin als geen ander. Het verhaal is erg leuk gebracht, en de keuzes die je maakt voelen telkens weer belangrijk aan en hebben telkens een grote impact op het verhaal. Ook de gesprekken tussen de hoofdpersonages zijn erg leuk gebracht, al voelen ze heel af en toe een beetje awkward en onnatuurlijk aan, maar dat breekt gelukkig de game niet. Ook het backtalk gedeelte voelt soms wat vreemd aan, alsof Chloe extra stoer wil en moet overkomen door middel van extra grof of stoer de andere proberen te overtreffen, maar het past wel bij het personage, ook al komt het soms wat vreemd over. Wat ik zelf ook een leuke feature vind is dat ook de keuze van je kleding invloed heeft op de mood van Chloe en hoe de wereld met haar omgaat, zulke subtiele details zijn dan ook geweldig om te beleven tijdens het verhaal. Zo kan het voorvallen dat bepaalde personages commentaar zullen geven het t-shirt dat je op dat moment draagt.

Op grafish vlak volgt de game in grote lijnen diens voorganger, Life is Strange al lijkt Before the storm net iets betere belichting te hebben. De game ziet er in ieder geval zeer goed uit. Ook op het vlak van geluid valt er te genieten in deze game. De stemacteurs doen hun werk erg goed, en de passie spat ervan af tijdens de conversaties. Het is wel een beetje jammer dat Chloe een nieuwe stemactrice heeft gekregen, maar ze heeft erg sterk werk geleverd dus ook hierover ga ik alvast niet klagen.

Conclusie

Life Is Strange: Before The Storm is een zeer leuke prequel voor fans van Life is strange. hoewel het verhaal net iets minder indrukwekkend is dan de main game, is deze toch een must have voor de fans. het is dan ook geweldig om te ontdekken hoe Chloe geworden is wie ze is in Life is strange. De game is ook geschikt voor wie de originele game niet gespeeld heeft. Life Is Strange: Before The Storm speelt zich drie jaar eerder af, dus buiten enkele terugkerende personages zijn er geen referenties naar het origineel. Al kan ik wel aanraden om toch eerst het origineel te spelen. Let er echter wel op dat er weinig gameplay aanwezig is, de game draait dan ook vooral om het maken van keuzes om zo het verhaal te beleven.

Good

  • Sterke setting met een boeiend verhaal
  • Sfeervolle graphics
  • Geweldige soundtrack
  • Chloe is een interessant personage

Bad

  • Sommige conversaties komen vreemd over
  • Weinig gameplay
8

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password