Life is Strange 2

Life is Strange 2
Life is Strange 2
Release Datum:Genre:Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:, Getest op:

Na mijn avonturen in Arcadia in de eerste Life is Strange, was ik weggeblazen door het aangrijpende verhaal. Before the Storm was ook een erg meeslepende ervaring en ik keek dus wel enorm uit naar Life is Strange 2. Ik wist dat er opnieuw 5 episodes gingen zijn, en had dan ook de keuze gemaakt om hier ook te wachten op een complete editie. Weet deze game me even hard in het verhaal te sleuren als voorgaande delen? Laten we dit snel samen ontdekken!

Life is hard

Heb je Life is Strange en Before the Storm niet gespeeld? Geen enkel probleem, want dit spel staat helemaal los van de voorstaande. We volgen ditmaal Sean en zijn kleine broertje Daniel die, na incidenten die je beter zelf ondervindt, op de vlucht zijn geslagen en op weg zijn naar het zuiden, richting Mexico. De reden hiervoor? Ze zijn beiden van Mexicaanse afkomst, en zoals jullie allicht weten zijn bepaalde, wat meer kortzichtige, Amerikanen niet zo tuk op Mexicanen. Hierdoor worden ze vaak argwanend bekeken en in de gaten gehouden. Tijdens je avontuur, dat zich afspeelt over 5 verschillende hoofdstukken, zal je dus mensen tegen komen die je het leven moeilijk proberen te maken. Gelukkig ga je ook tal van mensen tegen komen die wél begripvol zijn voor Sean en Daniel, en hun ook zullen helpen op hun tocht. De meerderheid van de tijd echter hebben deze twee eenzame wolven alleen elkaar, en zullen ook voor elkaar door het vuur gaan.

De 5 episodes zijn uitgekomen over een tijdspanne van iets meer dan jaar, met een release van de eerste episode ergens in september 2018. Aangezien hun tocht in Oregon begint en via de woestijnen in Arizona richting Mexico leidt, is het logisch dat ze veel stukken skippen tussen de episodes. Deze zijn na te lezen in Sean’s dagboek, en bevatten toch vaak belangrijke details om helemaal mee te zijn met het verhaal. Dit neemt je soms toch een beetje weg uit de ervaring. Gelukkig zorgen goede voice actors er voor dat je elke episode mee leeft met de personages, en de muziek die je op de achtergrond speelt, vult dit enkel maar perfect aan. Veel tracks zijn ook gezongen liedjes, en deze passen perfect bij de situaties. Grafisch is het niet het meest mooie spel, maar daar leer je al snel overheen kijken dankzij de voice actors die de characters menselijk doen voelen.

Life is full of choices

De Life is Strange games kan je onderbrengen onder narrative adventure games. In dit genre van games, net zoals de Telltale games, staat het verhaal centraal en is dit ook de belangrijkste troef voor deze spellen. Van gameplay is er vaak weinig sprake, en hier is dat ook niet anders. Wie de vorige game speelde, weet dat er een mechanic in het spel was waarmee je de tijd kon terugdraaien en bepaalde acties anders kon ondernemen. Dat was een van de redenen dat ik het eerste seizoen zo geweldig vond. Before the Storm opteerde om de mechanic niet terug te laten komen, wat ik spijtig vond. Het “Butterfly effect” is iets wat erg interessant en tof is als het juist wordt uitgewerkt. Zien hoe je keuzes de wereld rondom je beïnvloeden en deze keuzes herzien om dan in een betere of net slechtere nieuwe realiteit te komen. Maar goed, terug naar seizoen 2, ook hier komt de mechanic niet terug. Jammer, maar niet helemaal een gemis. Er zit namelijk toch iets bovennatuurlijk verwerkt in het spel, maar deze keer heb je dat niet onder controle. Het is Daniel die daar over beschikt. Hoe hij leert hier mee om te gaan en de rol die je als groter broer hier in speelt is een belangrijke factor.

Vaak zal je gewoon conversaties moeten volgen en kan je rondlopen in een afgezonderd gebied waar je met een beperkt aantal objecten in interacties treedt. Verder als kijken, nemen en er een discussie over voeren gaat het vaak niet. Er zijn hier en daar wel eens kleine simpele puzzels om verder te komen, maar heel veel handelingen heb je niet ter beschikking. Wat wel belangrijker is, zijn de keuzes die je maakt tijdens het spelen. Deze veranderen, in grote lijnen, hoe het verhaal zich verder ontplooit. Helaas hebben de keuzes een beperkte impact, want bepaalde gebeurtenissen staan nu eenmaal vast. Toch is het soms even een spiegel voorhouden wanneer je op het einde van een episode je gemaakte keuzes te zien krijgt, en welke impact deze op je kleine broer hebben gehad. Zelf probeer ik zo eerlijk mogelijk te kiezen wat ik zou doen indien ik in de situaties van de twee broers zou zijn, en dat inleven in het spel is wat het net zo een geweldige ervaring maakt.

Life is fun

Wanneer je de complete editie in huis haalt, krijg je de bonus episode van The Awesome Adventures of Captain Spirit er nog bij. Deze is overigens gratis te vinden op de PSN Store. Het is aangeraden deze eerst te spelen, aangezien het hints geeft naar gebeurtenissen in Life is Strange 2. Maar ook omdat bepaalde keuzes en acties overdragen naar Life is Strange 2. Hoe dan ook, je speelt in deze episode als Chris, een normale 9-jarige die er van droomt om een super held te zijn. Zijn wilde verbeelding neemt hem altijd op uitzonderlijke avonturen, maar de zaterdag dat we hem volgen gebeurt er iets écht uitzonderlijk. Samen met Chris vorm je zijn denkbeeldige superheld “Captain Spirit” door bepaalde keuzes voor Chris te maken. Ontdek meer over wat er schuilgaat in zijn, op het eerste zicht, normale leven en zijn gezinssituatie. De gameplay is volledig hetzelfde als hetgeen we gewoon zijn van de reeks, op een kleine uitzondering. In sommige situaties kan Chris zijn verbeelding gebruiken om met objecten op een bepaalde manier te interageren en hij toont ons zo hoe hij, ondanks bepaalde tegenslagen in zijn leven, zijn jeugdige vrolijkheid weet te bewaren. Hoewel het niet zo uitgebreid is als de hoofdverhalen, is dit korte verhaal minstens zo aangrijpend.

Conclusie

Life is Strange 2 wist me vanaf episode 1 toch in de greep te krijgen en kon me hier en daar toch aangenaam verrassen. Wanneer je je aan deze game gaat wagen, vergeet niet dat het grotendeels een visual novel game is en er dus erg weinig interactie van de speler aan te pas komt. Op enkele keuzes en rondzoeken in afgebakende gebieden na is het dus vooral de flow van het verhaal volgen en je binden met de personages en het verhaal. En opnieuw slagen ze er bij deze game in om een meeslepend verhaal op te zetten en jou als speler op sleeptouw te nemen doorheen de gebeurtenissen. Als bonus krijg je er ook nog The Awesome Adventures of Captain Spirit er boven op, een standalone en luchtige episode. Deze kan je uiteraard ook gratis downloaden uit de PSN store, maar nu staat hij fysiek bij op de disc.

Een leuke extra voor de spelers van Life is Strange seizoen 1, was een kleine knipoog ergens tegen het einde van episode 1 in dit tweede seizoen. Afhankelijk van je gemaakte keuze op het einde van het eerste seizoen, kan je zien hoe het met het stadje Arcadia is gesteld. Misschien overbodig, maar het deed me toch even realiseren dat ik misschien niet de beste keuze had gemaakt op het einde van de eerste Life is Strange, hoewel ik dezelfde keuzes zo opnieuw zou maken. En als ooit Life is Strange seizoen 3 zou verschijnen, hoop ik dat ik alweer geconfronteerd zou kunnen worden met keuzes uit deze game, hoewel ik het betwijfel gezien het verloop van deze game.

Good

  • Alweer een geweldig meeslepend verhaal
  • Super soundtrack
  • Erg goede voice actors

Bad

  • Bepaalde keuzes voelen op het einde niet belangrijk aan
  • Tussen episodes door verlies je wat informatie die je moet terugzoeken in Sean's dagboek
8.9

Geweldig

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password