LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga
LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

Het is alweer even geleden dat ik nog eens een LEGO game heb gespeeld of gereviewd, en toen ik zag dat een van mijn favoriete film-reeksen weer de LEGO behandeling kreeg, wist ik al meteen dat ik hiermee aan de slag wou gaan. Het is trouwens destijds door hun eerste LEGO Star Wars game dat Traveller’s Tales de LEGO games op de kaart hebben gezet.

Heel wat jaren geleden, ergens in 2007, kregen we trouwens al LEGO Star Wars: The Complete Saga, maar dit omvatte slechts episodes I tot VI en niet de nieuwere Disney films, aangezien deze toen nog niet bestonden. Ditmaal krijgen we in deze Skywalker Saga dus “Episode I: The Phantom Menace” tot “Episode IX: The Rise of Skywalker” met een hele hoop extra’s om ons mee uit te leven.

Judge me by my size, do you?

Wat het verhaal betreft, denk ik niet dat ik daar dieper op hoef in te gaan. Wie de films gezien heeft, gaat perfect weten wat er te gebeuren staat en zal vaako kunnen lachen met de traditionele LEGO grappen die perfect passen bij de setting. Je kan trouwens de films, of althans de verschillende trilogieën, in willekeurige volgorde spelen. Per trilogie kan je de eerste episode spelen om zo de volgende vrij te spelen. Elk van deze episodes omvat vijf levels waarin je iconische scènes gaat naspelen, terwijl je door de verschillende regio’s en planeten reist uit de film.

Het eerste wat mij opviel, was hoe goed het spel er uit ziet en hoe veel detail er aanwezig is in de omgevingen. Het geheel is ook enorm kleurrijk en doet echt eer aan de wereld van Star Wars. Een grote verandering die ook onmiddellijk opvalt, is dat we deze keer heel wat dichter bij de actie zitten. In voorgaande LEGO-games zweefde de camera een heel stuk hoger waardoor veel details wat wegvielen. Ditmaal zitten we dus veel korter bij onze minifig en de actie, waardoor het detail van de wereld dus veel beter tot zijn recht komt. Zowat alles is, voor zover mogelijk, gebouwd met LEGO-steentjes en het meeste kan je ook alweer kapotmaken om studs, de in-game valuta voor zaken te unlocken, te vergaren. Qua geluid en muziek zitten we ook zeker goed dankzij heel wat iconische geluidseffecten en tracks. De voice acting klinkt meestal ook erg on point, alsof de dialogen rechtstreeks uit de film komen, terwijl het hier vaak niet de originele (stem)acteurs van de films of geanimeerde series zijn.

Not so long ago in a brickshop far, far away

Doordat de negen films vertegenwoordigd zijn, wil dat ook zeggen dat er belachelijk veel locaties beschikbaar zijn om te ontdekken die allen boordevol side missions en massaal veel collectibles zitten. De belangrijkste waar je voor wil uitkijken zijn de Kyber Bricks. Met deze doorzichtige steentjes, en een handvol studs, kan je allerlei nieuwe vaardigheden voor je personages kopen. Alle personages zijn onderverdeeld in verschillende typen zoals Jedi, Protocol Droid, Astromech Droid, Dark Side enzovoorts. Voor elk van deze types is er een aparte skilltree voorzien waar je upgrades en nieuwe vaardigheden kan kopen. Er is ook een overkoepelende skilltree waar je de mogelijkheid hebt om vaardigheden te kopen zoals het tonen van interessante objecten en collectibles, sneller kunnen lopen tijdens de exploratie stukken, studs van verder aantrekken en nog veel meer. Eigenlijk vervangen deze een beetje de rode bricks van de vorige games.

Een ander belangrijke collectible, zijn de datacards. Dankzij deze voorwerpen kan je bepaalde modifiers vrijspelen zoals multipliers voor je studs of, de minder impactvolle maar daarom zeker niet minder leuke, cosmetische aanpassingen zoals lightsabers vervangen door stokbroden. Voor wie het onverstaanbare gemompel mist uit de oude games, dit is ook een van de mogelijke modifiers.

Feel the force!

De combat heeft trouwens ook wat extra polish gekregen. In oudere games was het gewoon voornamelijk de aanval knop spammen om je vijanden snel te reduceren tot wat losse blokjes en studs. Ditmaal kan je combo’s maken, aanvallen blokkeren en counteren (iets wat sommige vijanden trouwens ook doen als je dezelfde attack blijft gebruiken) of je omgeving gebruiken door bijvoorbeeld een turret te maken van losse blokjes. Heel wat personages dragen een blaster, waardoor je vanuit een derde persoonsperspectief kan mikken en zo een soort van shooter ervaring krijgt.

Maar er is nog meer variatie gebracht in gameplay, dankzij verschillende secties waar je met een uitgebreide waaier aan voertuigen door de ruimte mag navigeren en mee kan doen aan ruimtegevechten. Deze zaken zijn vooral te vinden tijdens de free play momenten tussen levels, maar denk ook bijvoorbeeld aan de iconische Death Star Trench Run, Anakin’s Podrace of de Battle of Hoth waar je met specifieke voertuigen een scène uit de films zal gaan naspelen. Verder zijn er ook nog tal van kleine “mini-games” zoals het uitdunnen van het Droid leger op Naboo met Jar Jar Binks die katapults aanstuurt, als R2D2 een erg simpele puzzel uitvoeren of als een Hero minifig op tijd de juiste richting drukken. Sommige van deze zaken komen net iets te vaak voor, zeker die van R2D2 of die van de Hero personages. Hoe dan ook, ze zijn wel altijd een welkome afwisseling op de rest.

Always two there are

Een klein puntje wat ik nog niet heb aangehaald, maar de split-screen multiplayer is ook hier weer aanwezig waardoor je samen met een andere speler, bijvoorbeeld zoon- of dochterlief, door het hele Star Wars Universum kan spelen. Zoals bij voorgaande games speel je samen op hetzelfde scherm totdat je te ver van elkaar zit of, zoals in sommige levels het geval is, opgesplitst wordt in twee verschillende teams. Je kan trouwens gemakkelijk wisselen tussen de verschillende minifigs waardoor je telkens met je favoriet kan spelen, of wisselen naar degene die de benodigde specifieke actie kan uitvoeren.

Conclusie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, deze game is gewoonweg de ultieme LEGO Star Wars-ervaring. Het is opmerkelijk hoeveel oog er voor detail is, hoe passend de grappen en referenties zijn en compleet het Star Wars universum aanvoelt in deze game. Je verkent heel planeten waar je naast iconische filmscènes ook vrij kan ronddwalen terwijl je op zoek kan gaan naar duizenden collectibles. Ik overdrijf hier niet, er zijn letterlijk al 1166 Kyber Bricks te vinden om de verschillende type minifigs te voorzien van nieuwe vaardigheden en nog een hele hoop andere collectibles zoals minikits en datacards. Op de PS5 zag het geheel er grafisch fantastisch uit, en op vlak van performance verliep alles super vlot tijdens het wisselen tussen de verschillende planeten, de grootschalige ruimtegevechten en ander actievolle taferelen. Kortom, deze game is een gigantische ode aan Star Wars en als grote Star Wars nerd kan ik maar één ding nog zeggen… I love it!

Good

  • Grafische pracht en praal
  • Typische LEGO humor
  • Enorm uitgebreid heelal met tal van collectibles
  • Alle 9 films uit de saga in een notendop

Bad

  • Weinig uitdaging voor ervaren gamers
  • Sommige minigames zijn te simpel en te frequent aanwezig
8.8

Geweldig

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password