LEGO Harry Potter Collection

LEGO Harry Potter Collection
LEGO Harry Potter Collection

Wie Harry Potter niet kent, moet toch dringend eens een boek oppakken of ergens de DVD-box opscharen. De Harry Potter saga is ondertussen al een tijdje afgelopen, maar de spin-off reeks “Fantastic Beasts and where to find them” is momenteel nog hard aan het gaan, met een nieuwe film binnenkort op het grote doek. Dat we van veel bekende reeksen al LEGO games hebben gezien, is ook geen geheim. En een van de reeksen waar het destijds mee begonnen is, is de Harry Potter reeks. Deze krijgt nu een vernieuwde compilatie voor de huidige systemen. Passen alle blokjes nog steeds even goed in elkaar? Ik zal mijn nieuwe Hogwarts LEGO set aan de kant schuiven en inwisselen voor de digitale versie, en ik zal het je snel genoeg weten te zeggen.

Op school moet het niet altijd even serieus zijn

Op school moet het niet altijd even serieus zijn

A magical journey

Wanneer je de collectie opstart, krijg je de keuze tussen 2 games, namelijk de years 1-4 en years 5-7. Dit was voor mij een lichte teleurstelling, want ik had gehoopt dat ze de games tot 1 geheel zouden samenvoegen. Hierdoor zou je een gedeelde hub wereld krijgen, iets wat destijds met de LEGO Star Wars games ook het geval was. Maar goed, het is maar een kleine teleurstelling dus we maken er ook geen probleem van. Toen ik de eerste game begon te spelen, merkte ik onmiddellijk op dat er wel wat moeite was gedaan om het grafisch geheel  op te poetsen. Je moet beseffen, de originele years 1-4 game dateert ondertussen al van 2010, en de kans is groot dat je het gespeeld hebt de Wii, 3DS of PS3. Dankzij de verbeteringen ziet alles er toch minder gedateerd uit. Hierdoor zullen licht effecten beter doorschijnen en zijn de visuals minder troebel. Ook de effecten van spreuken zien er beter uit, zeker wanneer je in een tovenaars-duel zit. Tegenover de nieuwere LEGO games merk je natuurlijk onmiddellijk dat er geen voice acting is, en andere ‘nieuwigheden’ zoals Mega-builds ontbreken in deze games. Gelukkig stoort dit absoluut niet, en komt de humor eens zo goed naar voor. Samen met de herkenbare muziek van de Harry Potter reeks zet het ook de juiste toon om je magische avonturen te kunnen (her)beleven in de wonderbare plaatsen zoals Hogwarts (Zweinstein) of de Diagon Alley (Wegisweg).

Een collectie zou uiteraard geen collectie zijn als niet alle DLC ook inbegrepen zou zijn, en hier is het natuurlijk geen uitzondering. Je hebt dus toegang tot een hele hoop extra personages, zoals Godric Gryffindor, Helga Hufflepuff, Salazar Slytherin en Rowena Ravenclaw om er maar enkele te noemen. Daarnaast zijn er ook nog eens nieuwe spreuken die je kan verkrijgen, maar daarvoor moet je de bijhorende missies eerst uitspelen. Genoeg extra’s dus in ieder geval om je keuze in personages nog verder uit te bouwen.

Pas op voor de dementors!

Pas op voor de dementors!

Imperio

De manier waarop je speelt met je personages en hun vaardigheden is ook een beetje anders dan de doorsnee LEGO game. Je speelt je verschillende spreuken vrij door de lessen te volgen, net zoals in de films. Hierdoor kan je gaandeweg meer en meer verkennen van zowel Hogwarts als de andere iconische locaties waar je gedurende je avontuur doorheen walst. Uiteraard verzamel je nog steeds gekende LEGO stukjes en zijn her en der meerdere collectibles verspreid. Zo kan je als completionist je naar hartenlust uitleven. De spreuken helpen je zoals je zou verwachten. Met Wingardium Leviosa zal je meerdere objecten laten zweven, waardoor je deze bijvoorbeeld als platformen kunt gebruiken, terwijl Alohomora gesloten deuren kan openen. Ook voor de gevechten zal je spreuken krijgen om het tij te keren in jouw voordeel.

Zoals het de LEGO games beaamt, zijn de baas gevechten niet echt uitdagend. Maar dat is op zich niet zo heel erg, want dit zorgt er wel voor dat het een stuk toegankelijker is voor jonge kinderen. Helaas is er geen online co-op beschikbaar. Best jammer want het was wel een leuke meerwaarde geweest als je op die manier samen de meer dan 350 personages, 400 gold bricks en zoveel meer te ontdekken en vrij te spelen. De vertrouwde lokale co-op is wel van de partij in deze collectie, waardoor je toch gerust samen kunt spelen, ieder met 1 joycon. Zoals je wel al merkt, er is meer dan genoeg te doen in deze games, waardoor je uren en uren zoet zal zijn in de magische wereld van Harry Potter.

Vlieg met me mee

Vlieg met me mee

Conclusie

Ik denk dat ik niet veel meer hoef te vertellen over de LEGO games in het algemeen, en dat het wel vrij duidelijk is dat zelfs deze ietswat oudere game nog steeds een topper van formaat is. Het is merkbaar dat we met oudere games uit de langlopende LEGO serie aan de slag gaan, maar dankzij de extra moeite die ze gedaan hebben om het spel op te poetsen, merk je daar vrij weinig van. Het enige wat merkbaar is, is het feit dat er hier nog geen voice acting aanwezig is, maar op deze manier komt de humor beter naar voor . Hoe dan ook, deze collectie van beide games is een fantastisch beest op zichzelf, en je weet perfect waar het te vinden.

Harry is er klaar voor! Jij ook?

Harry is er klaar voor! Jij ook?

Good

  • Grafisch mooi opgepoetst
  • Alle DLC is toegevoegd aan de games

Bad

  • Verouderde mechanics tegenover de nieuwere LEGO games
7.5

Goed

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password