LEGO, het blijft tot de verbeelding spreken van groot en klein. Zo bewijzen de talrijke LEGO -sets die elk jaar weer over de toonbank vliegen en de grote hoeveelheid LEGO -games die al jaren van grote populariteit genieten. We hebben zo al onder meer de wereld van Star Wars, Batman, Marvel en noem maar op mogen beleven. Visual Concepts mag samen met 2K voor de eerste keer aan de slag met de Lego-licentie, dit levert ons LEGO 2K Drive op, een game die ons doet denken aan LEGO racers uit eind jaren 90.
Het mag geen geheim zijn dat de LEGO-blokjes plezier opleveren voor zowel kinderen als volwassen exemplaren. Dit merk je aan de sets, waar er zijn die vooral met het oog op kinderen gemaakt worden, maar ook aan sets die bedoeld zijn voor volwassenen. Denk maar aan de maanlander of Space Shuttle set, of de talrijke auto’s of Star Wars sets die tegenwoordig voor volwassenen zijn bedoeld. LEGO is dus al lang niet meer bedoeld voor kinderen, dit geldt ook voor LEGO 2K Drive die vermakelijk is voor zowel kinderen als gevorderde gamers.
Welkom in Brickland
De verhaallijn van LEGO 2K Drive is vergelijkbaar met eerdere soortgelijke LEGO-games maar met een eigentijdse draai waarin veel LEGO-humor is verwerkt. Je speelt LEGO 2K Drive als een zwijgzaam personage, vergezeld door de beroemde Clutch Racington en zijn robotassistent, S.T.U.D. Het uiteindelijke doel van de game is om de Sky Cup Grand Prix Trophy te winnen door quests te voltooien, ervaring op te doen en unieke rivalen te verslaan om zo hogerop te raken in de ranking.
Het verhaal speelt zich af in de wereld van Bricklandia, een plaats waar bouwen en racen hand in hand samengaan. Je speelt als een onbekende beginnende coureur die het moet opnemen tegen een rivaal genaamd Shadow Z, een ongeslagen racer en duidelijke slechterik volgens zijn introductie. LEGO 2K Drive neemt je mee door 5 verschillende Bricklandia biomes, waarin je het moet opnemen tegen lokale racers om Checkered Flags te krijgen. Wanneer je genoeg Checkered Flags te pakken krijgt mag je meedoen aan de Sky Race, de ultieme krachtmeting met Shadow Z om de Sky Trophy te winnen, de ultieme prijs in Bricklandia.
De personages en scenario’s van het spel zitten vol met woordspelingen en leuke elementen, waaronder tegenstanders als Aliens, donutmagnaten, paarden en skeletten, elk met hun eigen unieke racebanen. Als je het bijvoorbeeld opneemt tegen de eigenaar van de donutwinkel, heeft haar auto de vorm van een gigantische donut, terwijl de andere racers in een rijdende boormachine of een UFO rijden. De nieuwsploeg voorafgaand aan de race maakt enkele humoristische grappen, en de schurk Shadow Z wordt neergezet als een zeurderig personage met een ego van hier tot Tokio. Over het geheel genomen is de humor gericht op kinderen, maar ook volwassenen zullen erom kunnen lachen.
Tijd om te racen
De wereld van LEGO 2K Drive bestaat uit meerdere open gebieden waarin je vrij mag rondrijden op zoek naar missies, races en collectables. De wereld zit boordevol geheimen en referenties naar echt bestaande LEGO-sets, waardoor de game voor fans al snel een feest van herkenning wordt. De eerste races waaraan je mag deelnemen dienen vooral om alle gameplay elementen zoals driften springen en quick turn uit te leggen. Nadien begint het echte werk. Door te driften of door objecten en tegenstanders stuk te rijden verdien je boost, welke je tijdens een race kan inzetten om nog sneller te kunnen rijden. Door te springen kan je muurtjes of obstakels vermijden om zo een binnenweg te bereiken. Door deze mogelijkheden slim in te zetten kan je al snel je tegenstanders achter je laten om jezelf de overwinning toe te eigenen. De besturing voelt vlot, makkelijk en tegelijkertijd toch uitdagend genoeg aan, waardoor zowel kinderen als volwassenen voldoende uitdaging zullen vinden in het besturen van de LEGO-voertuigjes.
Er lijkt echter wel een zekere mate van rubber-banding aanwezig te zijn tijdens de races. Hoe goed je ook rijdt, de leider zal altijd uit het zicht verdwijnen, weer opduiken met nog een ronde te gaan en met je wedijveren om de eerste plaats, voordat hij plotseling wat snelheid verliest, hetzij doordat hij wordt uitgeschakeld door een wapen of gewoon langzamer gaat dan nodig is, zodat jij wint. Op de hogere classes en wat later in de campaign valt dit niet meer zo op, maar in C-class valt het nogal op dat je bij je handje vastgehouden wordt. Voor kinderen is dit natuurlijk geweldig, die gaan het niet zo snel doorhebben waardoor races voor hen spannend blijven. Echter gaat dit voor volwassen spelers snel storen. Gelukkig unlock je na een tijdje spelen B- en A-class, welke beide hogere moeilijkheidsgraden zijn, waarbij rubber-banding minder tot niet meer opvalt.
Transformers
In LEGO 2K Drive kan je enkele loadouts maken met telkens 3 verschillende voertuigen. Je kiest telkens een road, een offroad en een bootje. Je hebt dus zoals je wellicht al vermoed races die plaats vinden op een straat circuit, races waarin je lekker offroad aan de slag mag gaan, en ten slotte mag je onder begeleiding van een zacht briesje lekker ronddobberen op het water tijdens races op een rivier. Voor elke categorie heb je dus een eigen voertuig nodig. Het leuke echter is dat alle race categorieën ook tegelijk aan bod kunnen komen in een race.
Ik hoor je nu al denken, “Wat dan als je met een racewagen offroad of over het water moet?” Wel, dat is heel simpel opgelost, dan transformeert jouw auto als een ware Transformer in een offroad monster of een bootje. Hierdoor kunnen tijdens de races alle soorten ondergronden gebruikt worden, wat ervoor zorgt dat races gevarieerd zijn en dynamisch aanvoelen. Bovendien oogt het transformeren indrukwekkend, waardoor de actie op je scherm een lust voor het oog is.
Spelen met LEGO-blokjes
Naast het racen is één van de leukste aspecten van LEGO 2K Drive, het bouwen van je eigen wagentjes. Je kan hiervoor in de garage gebruikmaken van nagenoeg alle bestaande LEGO-blokjes. Al zul je er wel enkele moeten unlocken door races en quests te vervolledigen, waardoor je naarmate je meer speelt, meer blokjes en bouwmogelijkheden krijgt. Het leuke is trouwens dat je gewoonweg een plannetje van een echt bestaande set erbij kan nemen en deze kan nabouwen in de game. Zo heb ik enkele wagentjes nagemaakt uit de tijd dat ik nog met LEGO speelde. Het is geweldig om met je zelfgebouwde wagentjes te kunnen rondracen en al helemaal wanneer je ze online gebruikt tegen menselijke tegenstanders. Het geeft dan ook een enorme voldoening om andere spelers te verslaan met je eigen bouwsels.
Bovendien is het bouwen van je wagentjes erg simpel. Je kan hier net zoals in het echt blokje pet blokje aan elkaar klikken en vervolgens de kleur van een blokje kiezen of aanpassen, waardoor je helemaal los kan gaan in het ontwerpen van jouw voertuig. Het is in het begin wel even wennen aan de besturing hiervan, want het is net wat lastiger dan in het echt, maar het went snel. Hierdoor kan je na een tijdje al de meest gekke en indrukwekkende bouwsels creëren. Zo maakte ikzelf een watervliegtuigje om deze als bootje te gebruiken. Het was heerlijk om deze te bouwen, en geweldig om deze te zien rondvaren in de wereld van LEGO 2K Drive. Het bouwen durf ik zelfs verslavend te noemen, want zodra je een idee in je hoofd hebt wil je deze proberen te maken om te kijken of het mogelijk is. De enige beperkingen die je hier hebt zijn je eigen fantasie, en het maximum formaat dat een voertuig kan zijn, want deze moeten tenslotte nog op de map passen. Het is in elk geval erg indrukwekkend dat je nagenoeg alle bestaande sets kan nabouwen. Ik ben erg benieuwd om te zien wat andere spelers hier nog mee gaan creëren.
Multiplayer
Naast de story mode heb je natuurlijk ook nog local en online multiplayer. Je kan het hier opnemen tegen vrienden in je woonkamer, of online tegen mensen en dit zelfs met crossplay. Het is vooral in deze mode dat LEGO 2K Drive weet uit te blinken. In multiplayer kan je meedoen aan grand prix races of aan gewone single races. Ook hier dien je telkens drie voertuigen in je loadout te hebben, want ook deze races zullen, naargelang het circuit, zowel op de straat, offroad als in het water plaatsvinden. Gezien deze optie nog niet beschikbaar was tijdens het testen, waren de servers nogal dun bevolkt. Gelukkig is ook daar aan gedacht, want als er te weinig spelers zijn voor een volle kamer, vult de game alle racer slots met bots en wisselt ze uit met echte spelers wanneer die later aansluiten.
De gameplay doet trouwens erg denken aan andere Kart racers, met het verschil dat je hier met LEGO-wagentjes aan de slag mag. Tijdens de race kan je powerups oprapen om elkaar mee te vertragen en zelfs te beschadigen. Naarmate je meer schade oploopt, zal je zien dat je meer en meer blokjes kwijtraakt. Tot je na een fataal schot volledig vernietigd bent en weer moet respawnen waardoor je kostbare tijd en natuurlijk enkele posities kwijtraakt. Hoewel een klein wagentje dat weinig gewicht heeft voordelig lijkt voor de snelheid, zal deze hierdoor natuurlijk sneller vernietigd kunnen worden, terwijl een zware trage en logge truck meer schade kan verdragen voor deze vernietigd wordt. Het is een leuk detail, wat tevens zorgt voor een goede balans, en het leuke is dat je bij schade daadwerkelijk de blokjes die je zelf aan de binnenkant van je creatie hebt gezet ook zichtbaar worden. Dit in combinatie met de prachtige graphics zorgen ervoor dat je erg in de game gezogen wordt en je bijna het gevoel krijgt dat je echt met LEGO-blokjes aan het spelen bent.
Microtransacties
Het enige wat voor mij een redelijke teleurstelling is aan Lego 2K Drive, is dat de game nogal hevig leunt op microtransacties. Zeker gezien de game naast volwassenen ook op kinderen gericht is, die zonder twijfel hun spaarcentjes gaan verspillen aan extra wagentjes en personages. Dankzij de speciale indrukwekkend oogende LEGO-autotjes die je in de store kan kopen zullen kinderen makkelijk in de verleiding gebracht worden om hun geld hieraan te gaan verkwisten. En dat is jammer, want Lego 2K Drive is verder een uitstekende game. En ook al kan je nagenoeg alle sets nabouwen, je weet gewoon dat er vaak niet aan deze verleiding kan worden weerstaan. Zeker voor jongere spelers die misschien niet de vaardigheid of de wil hebben om hun eigen aangepaste Lego-attracties te maken.
Naast autos kan je dus ook personages of speciale blokjes kopen en deze kosten allemaal Brickbux, de in-game valuta die je verdient met het spelen en voltooien van evenementen. Het aantal Brickbux dat je verdient is echter niet veel, en tenzij je je inzet om alle side-quests te voltooien, heb je niet genoeg om één minifig te verdienen tegen de tijd dat je de eerste grote Grand Prix in de Story-mode voltooit, laat staan één van de voertuigen. En dat is erg jammer. De game gaat ook vier seasonpassen toevoegen waarin de mooiste items enkel unlocked kunnen worden wanneer je betaald. Je kan ook gratis spullen unlocken, als je hier geen geld aan wil spenderen, maar toch voelt dit voor mij als een domper op de feestvreugde.
Conclusie
LEGO 2K Drive is zonder twijfel een geweldige arcade racer geworden. De game oogt goed en speelt vlotjes weg. De mogelijkheid om zelf je eigen voertuigen te maken uit legoblokjes is een verslavende toevoeging, waarin je jezelf uren kan verliezen. Het is dan ook geweldig om het online met je eigen bouwsels op te nemen tegen andere spelers die met hun eigen ontwerpen rijden. Dankzij de vlotte en goed aanvoelende besturing zal zowel jong en oud uitdaging weten te vinden in deze game. LEGO 2K Drive weet een eigen smoel te geven aan het genre van de kart-racer, al leek me dat dankzij de rijke geschiedenis van LEGO geen moeilijke opgave.