Kingdom Hearts 3

Kingdom Hearts 3
Kingdom Hearts 3

Kingdom Hearts 3! Eindelijk! Na jaren wachten was het eindelijk zo ver, en kon ik eindelijk het 3de deel spelen uit deze geweldige reeks. In de tussentijd kregen we voldoende games om ons zoet te houden, dit verspreid over verschillende systemen. Heb je iets gemist als je deze niet speelde? Is Kingdom Hearts 3 alles wat we gehoopt hadden? Tijd om onze Keyblade in de hand te nemen, en ons opnieuw onder te dompelen in deze prachtige crossover tussen Disney en Square Enix!

Follow the connection of your hearts

Ik ga er alvast geen doekjes om winden, het verhaal van Kingdom Hearts is vrij complex. Om helemaal te kunnen volgen, is het dan ook aan te raden om de voorgaande games gespeeld te hebben. En nee, enkel Kingdom Hearts 1 en 2 spelen zal dan niet voldoende zijn. Gelukkig zijn er enkele manieren om toch mee te zijn met het verhaal, waaronder de meest voor de hand liggende het spelen van de HD remakes op PS4 is. Wil je toch gewoon jezelf onderdompelen in Kingdom Hearts 3 zonder eerst doorheen de oudere games te moeten ploeteren, dan is er de “Memory Archive” te vinden in het hoofdmenu. Hierin wordt je snel geïntroduceerd in de wondere wereld(en) van de Kingdom Hearts franchise en leer je al snel wie Organisation XIII is, waarom Ansem en Xehanort belangrijke namen zijn om te onthouden en zoveel meer.

Goed, ervan uitgaand dat je een beetje mee bent met het verhaal, gaan we verder waar Dream, Drop, Distance en 2.8 ophielden. Sora is gefaald voor zijn Mark of Mastery examen en heeft hierdoor niet alleen veel van zijn kracht verloren, maar ook heeft hij de Power of Waking niet geleerd. Meester Yen Sid stuurt hem daarom met Donald en Goofy erop uit om dit alsnog te leren, en wie zou dat beter kunnen doen dan een echte held? Terwijl ons drietal naar Olympus afzakt, is het aan Riku en koning Mickey om Aqua te vinden in de wereld van duisternis. Onderweg komt Organisation XIII geregeld nog eens de kop opsteken, en leer je meer over Xehanort en zijn belangstelling in Kingdom Hearts. Dit verhaal is echter vrij gefragmenteerd en neemt vooral een plaatsje op de achterbank tijdens je dolle rit doorheen het avontuur. De verhalen in de Disney werelden nemen de leiding, en deze verlopen meestal zoals je zou verwachten. Werelden zoals die van Rapunzel, Hercules of Frozen volgen het verhaal van de film vrij accuraat, maar verwerken Sora en de strijd tegen de Heartless hierin. Daarnaast hebben ze ook originele verhalen gestoken bijvoorbeeld in de werelden van Toy Story of Monsters Inc. De vele momenten die overladen zijn met humor tussen Sora, Donald, Goofy en andere Disney figuren zijn vaak een welkome afwisseling van de zware materie over de strijd tussen licht en duisternis. Het zijn die momenten ook dat je het gevoel krijgt dat je een zware beproeving hebt overleefd, en deze kan vieren met de mensen waar je het meest om geeft, je vrienden die er altijd voor je zijn.

Face my Fears

Het verhaal over licht en duisternis gaat dus, bij momenten vrolijk, verder doorheen de verschillende Disney werelden, maar laten we even stilstaan bij hoe belachelijk goed alles er uit ziet in dit spel. Ik merkte echter wel verschillen in het grafische department toen ik van wereld tot wereld ging. Zo voelde de eerste wereld wat meer gedateerd, alsof deze al veel eerder klaar was. Maar in sommige werelden speelde de visuele stijl van de Disney tekenfilm mee waardoor we een heel andere grafische weergave van onze helden én wereld te zien kregen. Maar hoe dan ook, alles oogde gewoonweg prachtig van begin tot einde. En dan is er natuurlijk de muziek nog! Zoals we gewend zijn uit vorige delen, vervult de prachtige en meeslepende muziek hier ook meesterlijk zijn rol. Of het nu een droevige scène is, of net een heel luchtige, de muziek geeft perfect de toon van de situatie aan. Enkel het intro lied was ik persoonlijk niet zo enthousiast voor, maar dat is natuurlijk voor ieder anders. Hikari Utada keert overigens terug, deze keer samen met niemand minder dan Skrillex, om het intro lied te verzorgen. Je kan bijna stellen dat zij er mede voor zorgt om een authentieke Kingdom Hearts ervaring neer te zetten.

I don’t need a weapon. My friends are my power!

De gameplay van de meeste Kingdom Hearts games is altijd al vrij solide geweest doorheen de jaren. Een hack and slash en action RPG game, wat dus wil zeggen dat je naar hartenlust Heartless, Nobodies en Unversed kan neer meppen. Uiteraard beschikt Sora over meer dan enkel zijn trouwe Keyblade, waarmee hij verschillende combo’s kan doen zowel op de grond als in de lucht. Elke Keyblade die je vindt in je avontuur heeft zijn eigen specifieke actions waardoor de combat verandert en de focus kan liggen op aanval of magie, elk met hun eigen finishers en zelfs speciale outfits voor Sora. Magie heeft Sora dus ook ter zijner beschikking, en je kan je magie een paar keer op rij gebruiken vooraleer je MP meter leeg is, en traag zichzelf aanvult. Als je veel op magie berust, is het wijs om deze MP meter goed in de gaten te houden, en gebruik te maken van de finishers. Zo kan je een heel sterke donder aanval gebruiken als finisher, zonder dat deze je MP zal kosten.

De Summons maken ook hun opkomst, deze keer onder de noemer van Links, en kan je oproepen zolang je nog over een beetje MP beschikt. Let er wel op, een Link gebruiken gebruikt alle resterende MP in 1 keer op. Naast Links zien we ook een terugkeer van de Shotlock vaardigheid, een vaardigheid waarmee je tijdelijk de tijd vertraagt terwijl je targets selecteert en een zware combo loslaat erop. Een nieuwe vaardigheid die er bij gekomen is, zijn de Attractions. Als je bepaalde vijanden aanvalt, gemarkeerd door een groene target, krijg je toegang tot een bepaalde Attraction flow. Deze zijn gebaseerd op echte attracties die je kan vinden in de Disneyland pretparken, zoals de Tea Cups, Pirate Ship en zelfs de Big Magic Mountain. Natuurlijk zijn Donald en Goofy er ook om je te ondersteunen, net zoals verschillende Disney characters in elke wereld. Wat wel nieuw is, is dat je niet meer hoeft te kiezen wie er mee mag vechten. Iedereen mag mee! En je kan met iedereen speciale technieken gebruiken nadat je voldoende combo’s hebt weten te landen op je vijanden.

There are many worlds, but they share the same sky

Kingdom Hearts is meer dan de geweldige en vlotte actie, meer dan de diepgaande en soms wel verwarrende verhaallijn. Het is namelijk een grote reis, die je samen met je Disney vrienden onderneemt. Het is een ontdekkingstocht, eentje die Sora wel minder goed lijkt te maken, aangezien hij als persoon weinig groei vertoont. En toch doet hij dat wel, maar het is niet altijd even duidelijk te zien aan hem als personage. Maar goed, wat is een reis zonder de nodige zijwegen die je graag genoeg bewandelt? En ook hier is er dus voldoende om nog te zien en te doen. Je krijgt namelijk na een tijdje een nieuw toestel, de Gummiphone, waarmee je foto’s kan maken. Waarvoor dienen deze foto’s? De Moogle synth shops zijn nog steeds aanwezig, waar je met al je gevonden voorwerpen andere items en wapens kan maken en je Keyblades sterker kan maken. Deze shops loven ook beloningen uit aan Sora als hij foto’s kan maken van de dingen waar ze om vragen. Daarnaast kom je ook verborgen Mickeys, een trend die al een hele tijd meegaat bij Disney fans, tegen in allerlei vormen en maten. Als je genoeg van deze hebt gefotografeerd, zal je op het einde van je reis getrakteerd worden op een extra filmpje.

Je vindt tijdens je avontuur ook allerlei ingrediënten om mee te koken, en gelukkig heeft chef Remi zijn bistro in een van de werelden. Door middel van korte mini games kan je met je ingrediënten speciale gerechten klaarmaken die je boosts geven tijdens het spelen. Ik heb er verschillende gekookt, maar ik vergat ze telkens te gebruiken helaas. De leukste collectibles waren de classic games, wat in principe mini games zijn die gebaseerd zijn op de oude Nintendo Game & Watches of Tiger Electronics Handheld games. Ze brengen een leuke afwisseling met de rest van het spel, en ik heb op sommige van die classic games meer tijd gespendeerd dan ik zou willen toegeven.

Zoals je waarschijnlijk weet, liggen alle werelden van Kingdom Hearts in eenzelfde universum, en vliegen Sora en vrienden door middel van hun Gummi Ship naar de verschillende locaties. In vorige games was dit een on-rails vlucht waar je kon schieten op vijandige schepen en kon navigeren in een besloten ruimte. Maar nu gaan ze een stapje verder. Je kan nog steeds je eigen schip bouwen, maar er zijn wat extra dingen toegevoegd, zoals mini schepen die met je mee vliegen en die je ook kan personaliseren. Vanaf nu mag je ook zonder automatische piloot vliegen in de grote duisternis, die gevuld is met allerlei interessante zaken zoals sterrenbeelden die je kan fotograferen, verborgen schatlocaties kan ontdekken, gevechten uitlokken met Heartless vloten en nog meer. Het is dus niet zomaar vliegen van A naar B, jij bepaalt zelf de reis!

Conclusie

Hoe verwarrend het hoofdverhaal ook kan worden, het kan de pret niet drukken die je beleeft tijdens Sora zijn avonturen. De focus ligt dan voornamelijk ook op de gameplay, en het hoofdverhaal neemt een stapje terug en laat de verhalen van elke Disney wereld de spotlights innemen. Cutscenes gaan vloeiend over naar de actie waardoor laadtijden geminimaliseerd worden. Echter is het soms toch even geduld hebben wanneer een nieuwe wereld geladen wordt, of je teleport tussen locaties. Er zijn ook een heel pak nieuwigheden in het spel gestoken, waaronder de open ruimte waarin je je Gummi Ship kan navigeren en waar een heleboel te ontdekken valt. Maar er is nog steeds genoeg herkenbare materie voor de fans die de draad opnieuw willen oppikken, waaronder ook samenvattingen van wat er zich vooraf heeft afgespeeld. Als je een fan van de reeks bent, of gewoon een Disney fan bent die geen probleem heeft met een vrij gefragmenteerd verhaal waarin tijdreizen de hele zaak nog wat ingewikkelder maakt, dan kan ik je deze game alleen maar aanraden. Voor mij is het eindelijk een wens die in vervulling is gebracht.

Good

  • Vlotte gameplay
  • Prachtige werelden en graphics
  • Vol met extra's die je na de main game nog bezig kunnen houden

Bad

  • Waar zijn de Final Fantasy characters?
9.3

Fantastisch

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password