Kevin’s top 5 van 2022

Het einde van 2022 nadert alweer snel, waardoor het dringend tijd wordt om terug te blikken op het voorbije jaar en om eens te kijken met welke games onze redactie dit jaar het meest plezier heeft beleefd. 

Elk jaar brengt zijn hoogtes en laagtes met zich mee en 2022 is daar uiteraard geen uitzondering in. Nee, geen verwijzing meer naar Corona en lockdowns, geen gesloten publieke locaties, verbod op samenkomen of bubels meer. Alles is voor mij, en hopelijk voor iedereen terug in de oude structuur en routine herstelt. Buiten wat vertragingen heeft de game-industrie ook zijn normale gang van zaken terug gevonden en kunnen we terugkijken op een relatief normaal jaar. Het was een jaar van beslissingen en knopen doorhakken. Zo heb ik bijna geen games aangekocht voor eigen gebruik, een gedeelte van mijn retro collectie verkocht en heb ik besloten om geen titels meer aan te kopen voor de Nintendo Switch en enkel nog een persoonlijke collectie verder uit te bouwen voor de Playstation consoles. Ook heb ik, nu exact een week, eindelijk een PS5 in mijn bezit! Ik heb misschien niet de meeste reviews geschreven, de bekendste games gekozen of de meeste nieuwe titels aan mijn collectie toegevoegd, maar ook ik durf te spreken van een geslaagd jaar en wel om deze 5 redenen.

5. Digimon Survive

De Digimon franchise vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Zoveel en zo ver zelfs dat het bijna irrelevant is om hem nog langer te vergelijken of zelfs mee te vermelden met zijn oorspronkelijke tegenhanger ‘Pokémon’. Door Digimon survive op de markt te brengen heeft de franchise nu ook een visual novel op zijn repertoire staan en durf ik zeggen dat de spelervaring weer absoluut uniek was voor deze nieuwe titel. Hoewel ik initieel niet 100% verkocht was aan de keuzes van de ontwikkelaars, zie ik ondertussen de charme en het geslaagd eindproduct wel als een aangename titel van de franchise en een toptitel uit 2022. Ik hoop echter dat de nieuwe generatie consoles meer titels uit de franchise zullen zien en hoop ook stiekem op een terugkeer naar een game met meer actie en een uitgebreider aanbod aan Digimon.

4. Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition

Niet elke game uit deze lijst heeft al evenveel aandacht gekregen tijdens mijn recreatieve speelsessies. Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition is daar eentje van. De game is een pareltje dat ik eerst enkel kende van naam en faam, maar heeft zich ondertussen bewezen en gesetteld tussen de hoogste prioriteiten van mijn ‘to do list’. Het uitgebreide verhaal, de uiteenlopende mogelijkheden van teams, aanvallen en strategieën en algemeen aangename retro game-ervaring maakte diepe indruk op mij en bezorgden mij de westerse uitgave van deze retro parel waar ik niet van wist dat ik hem wou.

3. .Hack //G.U. Last Recode

Misschien speel ik een beetje vals door deze titel in mijn top 5 van 2022 te zetten. De game is immers al in 2017 uitgekomen op de PS4 maar ontbrak nog in mijn collectie. De originele PS2 versies heb ik met trots wel staan maar de compilatie uitgave op de moderne consoles was ik volledig uit het oog verloren. Toen het tijd was voor de game om opnieuw uit te komen op de Nintendo Switch wakkerde de vlam in mij aan en begon mijn zoektocht naar een PS4 versie. Sindsdien raak ik tijdens mijn privé gamesessies af en toe in een retro-roes en zal ik eindelijk ontdekken hoe het verhaal zijn verder verloop kent. Ik heb immers tot nu toe, zelfs met de games ondertussen in mijn bezit, enkel nog maar het eerste deel van de vier uitgespeeld. Hoog tijd dus om hier verandering in te brengen.

2. SD Gundam Battle Alliance

Ik ben me ervan bewust dat mijn lijst dit jaar grotendeels bestaat uit remakes en heruitgaven. Enkel Digimon Survive is een echt nieuwe titel tot nu toe. De nieuwe titels uit 2022 worden bij deze mee vertegenwoordigd door SD Gundam Battle Alliance. De uitgebreide kennismaking met het G:universe vol SD versies van allerlei mobile suits was een zeer aangename ervaring. Er is meestal een over the top moeilijk of creatief verhaal nodig om games en personages uit verschillende reeksen samen te doen komen, maar het resultaat kan zo prachtig zijn. Ook in deze game breken we de grenzen van tijd en ruimte waardoor nieuwe bondgenoten, rivalen en gevechten mogelijk werden. De game verdient deze tweede plek dankzij een persoonlijke liefde voor de franchise en het concept, niet door baanbrekende graphics, gameplay of diepgang. Eerder omdat het een game was die me exact aanbood wat ik zocht en nodig heb voor een verdeling tussen spanning en sensatie.

1. The legend of Heroes: Trails from Zero

Mijn nummer 1 is de game die het meeste uren op zijn teller heeft in 2022, maar waar ik zeker nog niet het meeste van heb ontdekt. The legend of Heroes is een reeks die stilaan groeit in bekendheid en ik moet toegeven dat ik ondertussen een overtuigde fan ben. De verhalen van elke aparte game bieden zoveel diepgang en variatie en gaan gecombineerd met een ijzersterk combat system vol spannende momenten. Ik heb ondertussen alle versies en uitgaven van het ‘trails of cold steel’-gedeelte uit de reeksen en kijk vol enthousiasme uit naar het vervolg op Trails of Zero, namelijk ‘Trails to Azure’. Aangezien de game zich enkele maanden afspeelt na het avontuur van Trails of Zero doe ik mijn uiterste best om het eerste avontuur volledig achter de kiezen te krijgen. Gelukkig is dit eerder een geluk dan een verplichting en geniet ik met volle teugen van het avontuur.

Haalden de top 5 net niet

Horizon: Forbiden West, en God of War – ragnarok ontbreken duidelijk uit de lijst. Hoe kunnen zo’n toptitels ontbreken? Wel, heel simpel. Deze titels heb ik, door tijdgebrek, niet kunnen spelen dit jaar. Beide staan echter nog op mijn lijst om uitgebreid te ontdekken. Iets wat ik nog niet ken kan ik jammer genoeg nog niet vermelden in een top 5.

Bayonetta 3 ligt ook volledig in mijn interesseveld, maar aangezien de titel momenteel enkel op de switch bestaat en ik, tenzij voor een review, enkel nog op playstation speel, loop ik deze game momenteel volledig mis.

Teleurstelling uit 2022:

Elex 2 haalde mijn laagste score dit jaar. Op zich probeer je je slechte ervaringen te vergeten maar de hoop die je erbij voelt kan je nog lang bijblijven. Zo had ik een hoge verwachting van Elex 2 en hoopte ik me nog eens uitgebreid te verliezen in een open wereld vol avontuur, mogelijkheden en spanning. Helaas was de uitwerking hiervan zeker niet was wat ik ervan hoopte te ervaren.

Kamiwaza scoorde niet veel beter dan de eerder genoemde Elex 2. Deze heruitgave bleek, voor mij alvast, een verspilling van tijd en bood me het meeste genot door het besef dat ik de game mocht wissen van mijn consoles dan door hem te spelen.

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password