Justice League: Cosmic Chaos

Justice League: Cosmic Chaos
Justice League: Cosmic Chaos
Release Datum:Genre:, , Platform:, , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Men zegt me wel eens ‘Hoe cool eigenlijk dat ge schrijft voor een website. Al die topgames die ge binnen krijgt, al die grote titels die ge als eerste speelt…”. Het kost mij dan meestal wat moeite om uit te leggen waarom ik ook uitkijk en evenveel kan genieten van kleinere titels die een aanzienlijk kleiner budget of marketing hadden. Zoals ik zo vaak aanhaal moet gamen voor mij ontspannend blijven en dat behaal je niet altijd door uren en uren aan diepgang en grafische perfectie te behalen. Soms heb je gewoon nood aan iets lekker simpel of iets dat je in korte speelsessies kan spelen en van kan genieten. Exact dit hoopte ik te bekomen toen ik begon aan ‘Justice League: Cosmic Chaos’. De sfeer en vormgeving in de trailer en informatie gaven toch alvast die indruk, dus laten we eens zien hoe dit werkelijkheid wordt. Time to be a hero.

Welcome to Happy Harbor

Ik denk dat de meesten onder ons wel bekend zijn met de Justice League. Deze groep van superhelden uit het DC Universe bestaat uit hun sterkste en populairste helden, maar, afhankelijk van tijdlijnen en versies, ook wel vaker uit minder bekende helden. De kern van de Justice League bestaat meestal uit Superman, Batman, Wonder Woman, Green Lantern, Flash, Aquaman en Cyborg. Dit blijkt ook in deze game de samenstelling te zijn van dit vennootschap van superhelden. Andere helden zoals Shazam, Green Arrow, Martian Manhunter, Supergirl of bepaalde sidekicks die al dan niet op eigen benen komen te staan ontbreken met andere woorden in deze game. Dit klinkt misschien als het eerste slechte nieuwe van de game, maar eigenlijk is dit helemaal niet het geval. De game houdt op deze manier focus en een geloofwaardige hoeveelheid personages in de buurt zonder gebrek aan diepgang of juist overprikkeling door te hoog aanbod aan te bieden.

Tijdens een ontspannen momentje wordt deze groep superhelden overvallen door Mxyzptlk. Deze kleine onruststoker uit de vijfde dimensie heeft het idee in zijn hoofd gekregen om superman te komen pesten. Aangezien hij een grappenmaker van formaat is met krachten waarmee hij de realiteit kan veranderen, beginnen uiteraard onmiddellijk de problemen zich op te stapelen. Eerst en vooral ontvoert hij de burgemeester van Happy Harbor, benoemt hij zichzelf tot nieuwe burgemeester, verpest hij de reputatie van de Justice League en laat hij ‘Starro the Conqueror’ los op de wereld. Starro is daarmee de tweede, maar niet de laatste, superschurk die je zal tegenkomen in dit spel. Tijdens deze chaos, we zien al waar de titel vandaan komt, raken de Flash, Green Lantern en Aquaman onder zijn controle waardoor het team enkel nog bestaat uit Superman, Batman, Wonder Woman en Cyborg. Deze laatste blijft achter in Mount Justice, de uitvalsbasis van de Justice League, voor herstellingen en supervisie over de omgeving waardoor de overgebleven 3 erop uit trekken om de schurken uit te schakelen.

More powerful than a Locomotive

Superman, ‘the last son of Krypton’, samen met Batman, ‘world’s greatest detective’ en Wonder Woman, ‘Amazon-Olympian demigoddess’ vormen dus het speelbaar trio in Justice League: Cosmic Chaos. Deze uiteenlopende personages kan je naar eigen wil en aanvoelen bespelen. Deze adventure RPG laat je Happy Harbor vrij verkennen terwijl je de handlangers, bondgenoten en monsters van Mxyzptlk blijft bevechten. Als één van de 3 helden bevecht je hun met je melee en ranged attacks of, wanneer ze zijn opgeladen, hun special en ultimate attacks. Uiteraard is alles gebonden aan het personage en zal je al snel signature moves herkennen uit films of comics. Batman gooit zijn Battarang, Wonder Woman gebruikt haar lasso en Superman heeft heat vision. Dit alles speelt zich initieel vlot vrij door met je team in level te stijgen.

Daarnaast krijg je ook al snel de mogelijkheid om herkenbare items en wapens, gelinkt aan vriend en vijand uit het brede DC Universe, te vinden in de game en als accessoire te kunnen linken aan je helden waardoor deze extra voordelen genieten. Als laatste heb je ook de kans om je passieve leden van de Justice League, wat in het begin enkel Cyborg is, op moeilijke momenten in de strijd te roepen zodat je even met ondersteuning je vijanden te lijf kan gaan. Ook dit is later in het verhaal nog aan te passen en alles, inclusief de items, wapens, aanvallen en meer, kan je tot tweemaal doen stijgen in level. Hierdoor komt er toch wel wat tactische aanpak kijken en wordt bewust aankopen en investeren in upgrades een beetje de boodschap. De game laat je immers een moeilijkheidsgraad kiezen en zelfs op de normale moeilijkheid merk je dat je geen ruim overschot aan items en geld hebt om ongeremd uit te kunnen geven.

Familyfun

Wat deze game zeker wel heeft, in bakken op reserve staan zelfs, is humor. Vanaf het allereerste begin merk je dat de game vol streken en gekkigheid zit. Natuurlijk is dit één van de vaste kenmerken van Mxyzptlk waardoor dit eigenlijk niet als een verrassing mag aankomen. De stijl en vormgeving van het spel maken echter duidelijk dat het dieper gaat dan dat. Batman is zowat de enige serieuze factor in de game maar draagt daarmee juist bij aan komische situaties. Als ik je daarbij zeg dat Superman ‘Pew Pew Pew’ loopt te roepen wanneer hij lasers schiet uit zijn ogen en klaagt dat hij te veel sleutels moet bijhouden als hij een gesloten deur tegenkomt, denk ik wel dat je je een beeld van de luchtige sfeer en humor van het spel kan inbeelden. Daarnaast bestaat de game continue uit grappige steken en hersenkronkels van Mxyzptlk zoals kinderlijke, maar aanvaardbare, beledigingen naar de leden van de Justice League, vreemde verkleedpartijtjes en rollenspellen en meer.

De game is daardoor speelbaar door jong en oud, iets wat de makers eigenlijk al beloofd hadden, en wat naar mijn gevoel zeker geslaagd is. Daarnaast biedt de game ook een 2 player co-op mode aan waarmee je het verhaal volledig links laat liggen maar je in Happy Harbor dropt zonder echt doel of missie. Natuurlijk is dit aangenaam om de omgeving beter te leren kennen en je skills wat te trainen maar om eerlijk te zijn is hier niet echt nood aan. De game kan uitdagend zijn als je niet de tijd neemt om wat rond te verkennen en daardoor genoeg levels stijgt of middelen vindt om te upgraden, maar een noodzaak om te verkennen of echt skills aan te leren is nooit echt nodig. Het idee om gevechten aan te gaan met een tweede persoon langs je is, zeker zonder missie of doel, dus bijna volledig overbodig en onnodig.

Mini games with Mxyzptlk

De game biedt geen al te grote open wereld aan maar doet wel zijn best om voldoende hints en referenties er in te verwerken. Zo kom je in de stad bijvoorbeeld de ‘hall of Justice’ tegen, die Mxyzptlk heeft omgebouwd naar ‘hall of doofuses’ en moet je comic book pages verzamelen om nieuwe kledij aan te kopen. Deze kledij is trouwens allemaal gelinkt aan bepaalde versies van de helden uit de comics, wat wel aanvoelde als een meerwaarde. Ook vind je allerlei minigames zoals uitdagingen van Ares die Wonder Woman verder wilt zien groeien, behendigheidsspellen van Mxyzptlk zelf en meer. Deze kleine tussendoortjes zijn een aangename afwisseling om de game niet te doen omslaan naar een zoveelste button mashing game. Jammer genoeg valt hier de game een beetje in herhaling met zijn grappen en slagzinnen waardoor dit wel snel kan vervelen en merk je ook dat de controles niet erg strak staan. Wanneer je een parcours vol hindernissen moet afleggen merk je wel eens dat je best rommelig beweegt en niet altijd correct bij te sturen bent.

Conclusie

De game moet je echt niet spelen voor het verhaal, de visuals of andere reden om van je sokken geblazen te worden. Deze game dient voor onschuldige fun met een dosis jeugdige humor. Natuurlijk is de game hierdoor uitermate geschikt voor jonge spelers maar er is geen reden waarom oudere liefhebbers van een luchtig spel of fans van DC Comics zich niet zullen vinden in deze titel. De game is zeker niet perfect met enkele ruwe randjes links en rechts maar met een game die de focus legt op sfeer wil ik niet vallen over een minder gedetailleerde afwerking tijdens minigames of de aanloop ernaar. Persoonlijk vond ik domme, foute vertalingen tijdens gesprekken en laadschermen veel erger, zeker omdat ze toch wel op een regelmatige basis voorkomen. Hoe dan ook, qua sfeer en fun zit deze game absoluut goed in elkaar en is het opzet, een game voor jong en oud op basis van DC Justice League, zeker geslaagd.

Good

  • ontspannen gamen
  • luchtige humor zonder echt kinderachtig te zijn
  • toch wat uitdaging en diepgang

Bad

  • wat ruwe afwerking op bepaalde momenten
  • controles zijn niet strak genoeg bij minigames
7

Goed

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password