Just Cause 3

Just Cause 3
Just Cause 3
Release Datum:Genre:Ontwikkelaar:Uitgever:

Wat krijg je als je Grand Theft Auto combineert met een film van Michael Bay? Juist! Just Cause 3. Vijf jaar na just Cause 2 komt Avalanche Studios met deel 3.

Rico Rodriguez keert terug in Just Cause 3 om zich bezig te houden met zijn favoriete tijdsbesteding: Dictatorwerpen. In Just Cause 3 moet je deze keer dictator Di Ravello omverwerpen. Di Ravello is aan de macht gekomen dankzij het goedje Bavarium, een uiterst explosieve brandstof die enkel voorkomt op de eilandengroep Medici. Het is nu aan Rico Rodriguez om Medici –dat tevens zijn geboorteplek is– te bevrijden uit de klauwen van Di Ravello. Bijgestaan door enkele oude bekenden en zijn jeugdvriend Mario moet Rico zoveel mogelijk chaos creëren om zo elk stadje en elke provincie te bevrijden.

Dit beschrijft dan ook meteen het hele verhaal van Just Cause 3. Door de storymissies uit te spelen, zul je gaandeweg betere uitrusting en mogelijkheden vrijspelen die je later in de game nog nodig zult hebben om zoveel mogelijk chaos te veroorzaken. Net zoals in Just Cause 2 is het vooral een aanzet om aan enkele destructieve missies te beginnen. Al zijn de missies en het verhaal gevarieerder en uitgebreider dan in Just Cause 3. De meeste missies zijn escortmissies of je moet vrienden beschermen tegen het leger van Di Ravello. Zo had ik op een gegeven moment een missie waarin je gewoon enkele tonnen met wijn moest vervoeren. Maar net zoals in de voorgaande delen van Just Cause, is het verhaal maar bijzaak. Het echte doel van deze game is om heel Medici te bevrijden van het bewind van onze niet zo geliefde dictator. En daar is nu net ook het meeste plezier uit te halen. Ook het feit dat de map van Just Cause 3 gigantisch is, draagt bij tot de fun. Het is enorm leuk om nieuwe gebieden en geheimen te ontdekken op de enorm grote en uitgebreide map.

Medici kan je bevrijden door in alle steden en provincies chaos te veroorzaken. Dit doe je in alle steden en militaire basissen door bepaalde objecten te vernietigen. Zo zul je bijvoorbeeld brandstof tanken en satellietschotels moeten vernietigen of standbeelden van Di Ravello en zijn propagandaspeakers. Dit zijn echter maar enkele voorbeelden, want er zijn tal van vernietigbare objecten in de wereld van Just Cause 3. Ook de manieren die je tot je beschikking hebt om alles te vernietigen en zo chaos te veroorzaken zijn enorm gevarieerd. Net zoals bij de voorgaande delen beschik je over een grijphaak waarmee je bepaalde dingen kan omvertrekken, of net naar elkaar toe kan trekken. Zo kan je brandstoftanks naar elkaar toe laten vallen om ze zo te doen exploderen, plakbommen plaatsen die je vanop een afstand kan laten ontploffen, of diezelfde explosieven op een auto plaatsen om deze vervolgens op volle snelheid richting een brandstoftank te laten rijden, om dan uit de wagen te springen en deze laten ontploffen wanneer deze zich in de brandstoftanks boort. De mogelijkheden zijn eindeloos en maken de game erg verslavend om op een zo creatief mogelijke manier destructie te veroorzaken. En als dat nog niet genoeg is kan je, als je dat wil, in een straaljager stappen en een militaire basis bombarderen. Wanneer je hier genoeg van hebt, kan je het toestel als een volleerde kamikazepiloot laten crashen in die basis om ook zo nog even wat vernietiging te zaaien.

Nieuw in Just Cause 3 is dat je deze keer de beschikking hebt over een wingsuit. Hiermee kan je nog sneller en over grotere afstand door de lucht zweven om op deze manier overal te kunnen raken waar je maar wilt. Hierdoor zijn voertuigen wel een beetje overbodig geworden, want het is gewoon handiger en vooral sneller om je op deze manier voort te bewegen. Dit is echter geen minpunt want het wordt absoluut niet vervelend om met de wingsuit over het landschap te scheren. Ook kan je ondertussen je grijphaak gebruiken om zo weer wat snelheid te winnen en over een grotere afstand te kunnen voortbewegen. Wat ook een erg interessante feature is, is het feit dat de game beschikt over leaderboards. Hierop kan je zien wat de langste afstand is dat je vrienden ononderbroken hebben afgelegd met de wingsuit. Dit nodigt natuurlijk uit om meteen deze scores te verbeteren, wat dan natuurlijk erg bevredigend aanvoelt wanneer je de hoogste score haalt.

Just Cause 3 bevat ook challenges die je vrijspeelt door gebieden te bevrijden. Zo is er bijvoorbeeld een challenge waarbij je een magneet achter je auto moet hangen, om in een vastgesteld gebied zoveel mogelijk bavarium te verzamelen. Je moet ook een parcours afleggen let je wingsuit, of zoveel mogelijk schade berokkenen in een gebied. Het leuke is dat al deze challenges upgradepunten opleveren om zo je uitrusting en mogelijkheden te kunnen verbeteren. Ook bij deze challenges geldt dat je de beschikking hebt tot leaderboards om het zo tegen je vrienden te kunnen opnemen. Helaas is dit wel de enige interactie met vrienden die je kan hebben in deze game, want er zit geen online mode in verwerkt. Het is echter geen groot gemis doordat er enorm veel te doen is in deze game, maar had het toch een leuke optie geweest. Het feit dat er voor de pc-versie van Just Cause 2 online multiplayer mods bestaa, –die ook nog eens erg populair zijn– bewijst toch wel dat er hier vraag naar is. Een gemiste kans, maar gelukkig heb je de leaderboards nog voor bragging rights.

Helaas is niet alles zo positief aan deze game. De game kent namelijk op de consoles een inzakkende framerate bij drukke, actievolle momenten. Hierdoor zal het af en toe voorvallen dat de game onder de 30 fps zakt, waarbij je in slow motion naar de game zit te kijken. Avalanche Studios heeft wel alvast laten weten dat men hieraan werkt, en dat er zo snel mogelijk een patch komt om dit probleem op te lossen. Een ander probleem dat de game kent, is dat de laadtijden soms erg lang kunnen zijn. Soms laadt alles erg snel, maar het kan gebeuren dat je één minuut tot soms zelfs wel vijf minuten op een laadscherm zit te staren. Dit lijkt willekeurig te gebeuren en lijkt te komen door de online verbinding voor de leaderboards. Ook hieraan wordt gewerkt volgens Avalanche Studios, maar tijdens het schrijven van deze review waren de problemen nog niet opgelost.

Conclusie:

Just Cause 3 is op zijn best wanneer jij als een allesvernietigende tsunami door het landschap trekt. Het is erg bevredigend om een militaire basis te vernietigen met enorme explosies. De mogelijklheden om objecten te vernietigen is enkel beperkt door je eigen fantasie. Hoewel het spel een erg mager verhaal kent, is het enorm verslavend dankzij de grote wereld waarin jij chaos kan veroorzaken. Just Cause 3 verveelt niet snel. waardoor je met deze game vele uren zoet zal zijn.

Good

  • WIngsuit
  • Gigantische open wereld waarin enorm veel te doen valt
  • Creatieve vrijheid om vernietiging te zaaien
  • Zeer mooie grote explosies

Bad

  • Mager verhaal
  • Slechte framerate op consoles
  • Lange laadtijden
8

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password