JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R

JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R
JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R
Release Datum:Genre:Platform:, , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

ORAORAORA…, MUDAMUDAMUDA… Wie niet bekend is met JoJo’s Bizarre Adventure denkt nu vast dat ik net even last had van een beroerte. Gelukkig weet wie hier wel bekend mee is dat we het hier over de Battle cries hebben uit de JoJo’s Bizarre Adventure Anime en Manga. Je zult deze kreten maar al te vaak horen in deze game, en dat is maar goed ook want het zorgt voor een feest van herkenning. Want de game staat gelukkig erg dicht bij zijn bronmateriaal. Get ready for JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R. 

Tenzij je een die-hard fan bent ga je vast ook niet weten dat deze game een remake is van JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle, welke oorspronkelijk op de PlayStation 3 verscheen.  Destijds was JoJo’s Bizarre Adventure reeds een cult klassieker in Japan. In Europa was de reeks slechts bekend bij een handje vol mensen. Ondertussen is dankzij de erg populaire anime, ook hier het publiek warmgelopen voor JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R. Waar de eerste uitgave vooral in Japan potten wist te breken, kreeg deze hier slechts een voorzichtige digitale release. Ondertussen is JoJo’s Bizarre Adventure zo populair dat de game wereldwijd gelijktijdig een fysieke release krijgt op alle grote platformen en dit met de nodige Hype. In mijn ogen ook volledig terecht trouwens.

“DIOOO! I’m going to make you cry like a baby!

JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R is net zoals de originele uitgave een pure fighting game. Hetzij dan een fighting game met personages uit het JoJo’s Bizarre Adventure universum. Dat de reeks goed gevuld is met memorabele personages blijkt ook uit het rijkelijk gevulde roster van meer dan 50 speelbare personages. Je speelt hier niet alleen met de hoofdpersonages en main villains, maar ook met neven personages zoals de vogel Pet Shop, en Iggy, een heel uhm, sympathiek hondje. Ook zijn er meerdere versies van hetzelfde personage. Een voorbeeld hiervan is Joseph Joestar uit het 2de deel van de serie, en zijn oudere zelf uit het 3de deel. Ondanks dat het eigenlijk om dezelfde persoon gaat, speelt elke versie compleet anders, waardoor het niet voelt alsof men een paar personages gekloond heeft. Nee iedereen voelt uniek aan.

Als je niet bekend bent met Jojo’s Bizarre Adventure, zal dit spel je niet helpen met het verhaal uit de doeken te doen. Je kan de game eerder zien aan een ode aan de geschiedenis van bijna 40 jaar Jojo’s Bizarre Adventure. Deze heruitgave brengt meteen ook een grote update met de toevoeging van 10 nieuwe speelbare personages. De nieuwe personages passen goed bij de verbeteringen die in de gameplay zijn aangebracht. Nieuw zijn de  Assist-vaardigheden, in deze remaster kies je naast jouw personage ook nog eens een personage dat je in de vorm van assists zal helpen tijdens het gevecht. Wanneer je een assist activeert zal je tweede personage een ondersteunende aanval uitvoeren, welke je een bepaald aantal keer tijdens een gevecht kan gebruiken. Door de nieuwe assists heb je nieuwe mogelijkheden voor combo’s en verdedigende acties. Gezien elk ondersteunend personage andere moves en mogelijkheden hebben, zal een gevecht met je main personage telkens anders aanvoelen dankzij de mogelijkheden van je assist partner.

“Your next line is…”

De game is geschikt voor zowel beginnende fighting-game spelers, als voor de meer gevorderde spelers onder ons. Vechten gebeurt met drie aanvalsknoppen en een dodge knop. Hiermee kunnen spelers gemakkelijk hun eigen combo’s aan elkaar rijgen, en speciale aanvallen doen op een soortgelijke manier zoals je deze in Street Fighter kan uitvoeren. Er is ook een Easy Beat-optie, waarmee je zonder al te veel moeite flitsende combo’s kunt maken door gewoon op de lichte aanvalsknop te tikken, ook zal deze optie vanzelf een special move linken aan een combo. Perfect dus voor beginners, maar tegelijk ook een beetje irritant voor de gevorderde spelers.

Wie de game goed kent, zal deze perfect kunnen blokken, daar zit het probleem dan ook niet. Het probleem met de Easy Beat-optie is dat deze altijd geactiveerd is, en je deze voor elke match moet uitschakelen. Iemand die, zoals ik, met enige regelmaat een fighting-game speelt wil tenslotte zelf bepalen om op een strategisch moment een speciale move te doen, en niet automatisch na een simpele combo. Ik en Jeffrey uit onze nieuwsredactie hebben hier tijdens onze matches tegen elkaar meermaals over gevloekt, want je wil tenslotte zelf je skills tonen en niet winnen met automatische combo’s. Op zich is dit dan ook geen groot probleem, maar als je af en toe wat vergeetachtig bent kan dit toch best irritant zijn.

“And that’s why I turned one of your pistols into a banana.”

JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R draait om de eenvoudige opzet van te vechten met je favoriete personages uit de franchise. In plaats van een verhaal campagne, biedt JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R de All-Star Battle Mode, die spelers een breed scala aan standalone, vooraf ingestelde gevechten laat beleven, die allen geïnspireerd zijn door verschillende momenten uit alle acht story-arcs uit de geschiedenis vanJoJo’s Bizarre Adventure.

Naast deze bekende match-ups biedt de game ook “wat-als” gevechten aan, die personages uit verschillende arcs tegen elkaar laat vechten. Om het allemaal wat spannender te maken zijn er hier ook matches beschikbaar waaraan gimmicks zijn toegevoegd. Hiermee bedoel ik dat er in sommige van deze matches buffs voor aanvalskracht of regenererende gezondheid zijn toegevoegd aan de mogelijkheden van je vijand. Hierdoor kunnen sommige gevechten wel eens eenzijdig aanvoelen. Zeker wanneer je met een personage speelt dat je nog niet zo goed onder de knie hebt.

Spelers kunnen gelukkig wel in-game geld spenderen om zelf ook zulke effecten te verkrijgen voor deze match, of voor wanneer je het echt moeilijk hebt om het leven van de tegenstander te laten halveren bij het begin van het gevecht, om zo je kansen toch gelijk te trekken.  Door deze mode te spelen kan je kleding, taunts, en character art unlocken en in-game credits. Nu hoor ik je al denken ‘Oh noooo! microtransacties!’ maar gelukkig is dat niet het geval. Je verdient ingame geld gewoon door matches te spelen, en niet door echt geld te spenderen in de store.  Afgezien van het speltype All-Star Battle is de rest van het aanbod typisch voor het genre. In het speltype Arcade kun je deelnemen aan een reeks gevechten, een toernooi of het opnemen tegen een eindeloze stroom tegenstanders. In het speltype Versus kun je op maat gemaakte gevechten opzetten tegen een andere lokale speler of tegen de CPU.

“Yare yare daze”

Helaas wordt deze ode aan JoJo’s Bizarre Adventure een beetje gehinderd door de online connectiviteit. Voor elke online match die vlot verloopt, is er weer een andere waarbij voor het begin van de match de connectie al verloren raakt.  De game heeft geen rollback netcode, wat essentieel is voor vechtspellen in de moderne tijd. Het is erg vreemd dat men dit niet geïmplementeerd heeft. Je kan in de online-mode zelf een room maken of joinen en Ranked matches spelen. Dit is vrij standaard in dit genre, maar wat leuke extra opties had zeker niet misstaan.

Conclusie

JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R is een ode geworde aan de ruime geschiedenis die de serie rijk is. Dankzij de uitstekende gameplay zullen zowel Jojo fans als fighting-game liefhebbers voeldoende plezier kunnen beleven aan deze titel. Met een keuze van meer dan 50 personages zal iedereen wel een leuk personage vinden om mee te spelen. Het is jammer dat de online-mode van het spel zo achterloopt, want All Star Battle R is verder een briljante fighting-game geworden en een absolute must-buy voor fans van JoJo’s Bizarre Adventure.

Good

  • Technisch en leuk gevechtssysteem
  • Enorm roster aan fantastische personages
  • Een uitstekende JoJo adaptatie
  • Is this a Jojo reference?

Bad

  • Geen rollback netcode
  • Veel network errors
8.5

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Lost Password