Immortals of Aveum

Immortals of Aveum
Immortals of Aveum

Ontketen de kracht van magie en begin aan een episch avontuur in de betoverende wereld van Aveum. Immortals of Aveum, een magische first-person shooter ontwikkeld door Ascendant Studios en uitgegeven door Electronic Arts, neemt spelers mee op reis door een wereld die letterlijk op de rand van de afgrond balanceert. Met zijn unieke mix van magie en een boeiende verhaallijn biedt deze game een frisse kijk op het FPS-genre.

De wereld van Aveum

In Immortals of Aveum kruipen spelers in de huid van Jak, een jonge magiër die terechtkomt in een door oorlog geteisterde wereld die wordt verteerd door chaos. Aveum, ooit een land van bloeiende koninkrijken, is nu verdeeld na een eeuwenlang conflict over de controle van magie. Terwijl de oorlog escaleert, ontdekt Jak zijn latente krachten als Triarch, een zeldzame soort magiër die alle drie de soorten magie kan beheersen: rood, blauw en groen. Darren Barnet levert een meeslepende prestatie als Jak en brengt een mix van lichtvoetigheid en ernst in de rol. Samen met een getalenteerde cast, waaronder Gina Torres en Antonio Aakeel, komen de personages in Immortals of Aveum tot leven met hun verschillende persoonlijkheden en chemie.

De wereld van Aveum komt tot leven door de zorgvuldige opbouw van de wereld en de aandacht voor details. De ontwikkelaars van Ascendant Studios hebben een rijke en meeslepende omgeving gecreëerd die de gevolgen weerspiegelt van een wereld die door oorlog is gevormd. Van de overblijfselen van eens zo glorieuze steden tot de desolate landschappen die zijn aangetast door de Everwar, elke locatie in Aveum vertelt een eigen verhaal.

Xbox Series X

Laat je gaan met magie

Op het eerste gezicht lijkt Immortals of Aveum een traditionele first-person shooter, maar al snel wordt duidelijk dat er een unieke draai aan wordt gegeven. In plaats van te vertrouwen op conventionele wapens, gebruiken spelers de kracht van magie om hun tegenstanders te verslaan. De game introduceert drie verschillende soorten magie – rood, blauw en groen – elk met hun eigen kenmerken en speelstijl. Rode magie staat voor rauwe kracht en vernietiging, waardoor spelers verwoestende aanvallen op hun vijanden kunnen loslaten. Deze magie kan je vergelijken met  een shotgun. Blauwe magie is de tegenhanger van een pistool of sniper rifle en legt de nadruk op precisie en langeafstandsgevechten, waardoor spelers vijanden van een afstand kunnen uitschakelen. Groene magie tot slot richt zich op een veelzijdigere aanpak en biedt spelers ondersteunende vaardigheden en de mogelijkheid om het slagveld te manipuleren, deze magie vuurt snelle salvos af, waardoor deze nog het best te vergelijken valt met een machine geweer.

De gevechten in Immortals of Aveum zijn waar de game echt schittert. Als Triarch Magus kan Jak de kracht van alle drie de kleuren magie gebruiken. Elke kleur biedt een unieke speelstijl, waardoor spelers kunnen experimenteren en hun favoriete gevechtsaanpak kunnen vinden. Met een breed scala aan spreuken en vaardigheden om uit te kiezen, zijn de gevechten in Immortals of Aveum snel en spectaculair.

Xbox Series X

Om de kracht van je magie volledig te benutten, moeten spelers Sigils uitrusten. Elke Sigil komt overeen met een bepaald type magie en biedt unieke gameplaymechanieken. De Javelin Sigil verbetert bijvoorbeeld de precisie en het bereik van blauwe magie, waardoor het een dodelijk sluipschuttergeweer-achtig wapen wordt. Naarmate spelers vorderen in het spel, kunnen ze nieuwe Sigils ontdekken en ontgrendelen, waarmee ze hun arsenaal en strategische opties uitbreiden.

Naast Sigils kunnen spelers totems en magische gereedschappen gebruiken om een voordeel te krijgen in gevechten. Met de zweep, een magische ketting aangedreven door blauwe magie, kan Jak moeilijk begaanbaar terrein doorkruisen of de afstand tussen hem en vijanden verkleinen. Limpets, aangedreven door groene magie, kunnen snel bewegende vijanden vertragen en zo strategische voordelen bieden. Deze gereedschappen dienen niet alleen als wapens, maar spelen ook een cruciale rol bij het oplossen van puzzels en verkenningstochten, en voegen zo diepte toe aan de spelervaring.

Xbox Series X

Intense en vloeiende gevechten

De gevechten in Immortals of Aveum vormen het hart en ziel van de game en bieden een snelle en adrenalinepompende ervaring. De combinatie van spreuken, verplaatsingsmogelijkheden en strategische beslissingen zorgt voor een dynamisch gevechtssysteem dat spelers scherp houdt. Ontmoetingen met vijanden variëren van eenvoudige schermutselingen tot intense en uitdagende gevechten waarbij spelers al hun magische vaardigheden moeten gebruiken. De game moedigt spelers aan om te experimenteren met verschillende spreuken en tactieken, waarbij creativiteit en beheersing worden beloond. Of het nu gaat om het blokkeren van inkomende spreuken met een schild, het verstoren van vijandelijke aanvallen of het lanceren van magische aanvallen, de gevechten in Immortals of Aveum bieden een interessante mix van strategie en actie. Eindbaasgevechten bieden een extra uitdaging, stellen je vaardigheden op de proef en belonen je met een voldaan gevoel als je ze hebt overwonnen. Hoewel gevechten soms overweldigend kunnen aanvoelen door het grote aantal spreuken en vaardigheden, blijft het een spannende en boeiende ervaring.

De besturing doet een beetje denken aan een Call of Duty met magie in plaats van kogels, gemixt met de beweeglijkheid van DOOM. Je kan namelijk dodgen en dubbele jumps uitvoeren om vijanden te vermijden, of om jezelf snel en vlot beter te positioneren. Het zorgt ervoor dat je zowel strategisch te werk kan gaan, of gewoon als een magische Rambo die in Zweinstein opgeleid is, de vijand te lijf gaat.

Xbox Series S

Aveum verkennen

Hoewel gevechten centraal staan in Immortals of Aveum, biedt de game ook een gevoel van ontdekking. De wereld van Aveum zit vol verborgen geheimen, schatkisten en optionele gebieden om te verkennen. Spelers kunnen eerdere locaties opnieuw bezoeken met nieuw verworven vaardigheden en doorheen de wereld upgrades en uitrusting ontdekken die de vaardigheden van hun personage verbeteren.

Het verkennen in Immortals of Aveum volgt een Metroidvania-achtige aanpak, waarbij spelers nieuwe gebieden en vaardigheden vrijspelen die eerder ontoegankelijk waren. Dit voegt een extra laag diepte toe aan de gameplay en beloont spelers die de tijd nemen om de wereld van Aveum volledig te verkennen. Van het oplossen van omgevingspuzzels tot het vinden van verborgen paden, er is altijd wel iets nieuws te ontdekken in deze wereld. Hoewel de puzzels tamelijk simpel zijn, je kan ze namelijk oplossen door bepaalde schakelaars te beschieten met de juiste kleur magie, zorgen ze toch voor een mooie afwisseling in gameplay. Het exploreren is trouwens volledig optioneel, dus als je hier niet van houdt kan je dit aspect gewoon negeren, maar dan loop je wel wat mooie items en credits mis. Er valt ook erg weinig aan te merken aan de gameplay en controls, behalve een specifiek puntje van irritatie. De knop om je mana bij te vullen met een consumable is namelijk dezelfde knop als waarmee je een NPC aanspreekt, of een kist mee opent. Hierdoor gebeurt het net iets te vaak dat je een consumable verspilt door op de knop te drukken in plaats van een conversatie te starten of een kistje te openen.

Xbox Series X

Lelijk eendje

Hoewel Immortals of Aveum visuele pracht aangedreven door Unreal Engine 5 zou moeten leveren, valt dit in de realiteit helaas wat tegen. De game ziet er op Xbox Series X goed uit, maar tegelijkertijd ook nooit indrukwekkend, mede dankzij de lage resolutie. De graphics zijn clean en sfeervol wanneer je in beweging bent en de magie ziet er mooi uit. Echter, wanneer je ergens stil staat valt het al snel op dat textures van onder andere muren en gebouwen vrij low-res zijn wanneer je hier van dichtbij naar kijkt. Echter is dit in eerste instantie niet zo storend, want meestal bevind je jezelf in snelle actie waardoor dit niet snel opvalt. Maar wanneer je even in een rustig moment wat aan het verkennen bent valt het snel op dat de textures zo uit het PS3/X360 tijdperk lijken weggelopen te zijn.  Hoewel dit de algehele ervaring niet teniet doet, is het wel jammer voor de eerste console release die gebruik maakt van Unreal Engine 5. Echter kan het nog erger…

Ik heb de game namelijk niet enkel op Xbox Series X getest, maar ook op Xbox Series S. Hoewel ik in de meeste games buiten resolutie vaak niet veel verschil opmerk tussen de X en S versies, levert Immortals of Aveum tot mijn verbazing een enorm groot grafisch verschil op. Sterker nog, wanneer je de game op Xbox Series S speelt, lijkt het alsof je een 15 jaar oude game aan het spelen bent. Het is echt bizar hoeveel slechter de game eruitziet op Xbox Series S.  Nu toegegeven de Series S is natuurlijk wat minder krachtig, maar toch zou dit niet zo een groot verschil mogen opleveren. Gelukkig draait de game wel net zo goed als op de Series X, echter wel zonder de grafische toeters en bellen, die ook op Series X bij deze game nooit spectaculair ogen. Gelukkig kan een lelijk eendje ook een mooi karakter hebben en een hart van goud, en dat is precies waar deze game het van moet hebben. De sfeer, de gameplay en het verhaal zorgen ervoor dat je jezelf makkelijk over het gebrek aan grafische pracht heen kan zetten. Toch is het in mijn ogen echt bizar hoe groot het verschil is tussen beide versies. In de onderstaande screenshot kan je precies zien waar ik het over heb. In eerste instantie vermoede ik dat er wat mis was met mijn instalatie op de Series S, helaas is dat niet het geval.

Xbox Series X – Xbox Series S

Naast de gameplay biedt Immortals of Aveum spelers een meeslepend verhaal dat zich afspeelt in een wereld die wordt verscheurd door oorlog. Dankzij de gameplay en het verhaal bloeit ons lelijk eendje gelukkig toch nog open. Het verhaal volgt de reis van Jak terwijl hij zijn ware potentieel ontdekt en verstrikt raakt in het conflict dat Aveum dreigt te verteren. Hoewel de verhaallijn op sommige momenten voorspelbaar is, zorgen de gevestigde setting en interessante personages ervoor dat de algehele ervaring als aangenaam beleefd wordt.

De game behandelt thema’s als verraad, sociale verdeeldheid en de gevolgen van het bezitten van immense macht. De impact van menselijke acties op de natuur wordt aangestipt en er worden parallellen getrokken met echte problemen. Hoewel de schrijfstijl dieper op deze thema’s had kunnen ingaan, biedt het verhaal van Immortals of Aveum een solide basis voor spelers om zich onder te dompelen in deze fantastische wereld.

Xbox Series S

Conclusie

Immortals of Aveum is een spannend avontuur dat de beste elementen van first-person shooters en fantasy combineert. De mix van magie en oorlogsvoering, in combinatie met de interessante wereld en lore, zorgt voor een unieke en vooral interessante ervaring. Het is tenslotte eens wat anders dan voor de zoveelste keer met vuurwapens aan de slag te gaan. Jammer dat de game grafisch niet indrukwekkend is, maar dat mag de pret toch niet onderdrukken. Mijn interesse in de wereld van Aveum is in ieder geval opgewekt en ik hoop in de toekomst meer van deze wereld te zijn, hetzij dan wel in een mooier jasje.

Good

  • Leuke en snelle gevechten
  • Boeiende wereld en lore
  • Level design
  • Sterke voice acting

Bad

  • Verhaal af en toe te voorspelbaar
  • Lage resolutie
  • Grafisch teleurstellend, ronduit lelijk op Xbox Series S
8

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password