Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn
Horizon Zero Dawn

Mechanische dieren worden geplaatst tegenover pijl en boog. De technologie van de oude wereld wordt geplaatst tegenover technologie vrezende tribe’s. Dit is het concept van de nieuwe IP van Guerrilla Games, of dit geslaagd is lees je hier.

Je bent Aloy, die bij haar geboorte wordt uitgestoten door haar tribe, ze wordt getraind tot een jager van mechanische wezens. Het verhaal begint met Aloy die zich enkele dingen is beginnen af te vragen. Wie is ze? Waar komt ze vandaan? Waarom werd ze uitgestoten bij geboorte? Hier zal ze antwoord op proberen te krijgen terwijl ze ondertussen een pracht van een wereld ontdekt . Het verhaal in Horizon is zeker een om te bekoren. Je zal de wereld exploren terwijl je antwoorden probeert te krijgen, je zal nieuwe en sterkeren vijanden proberen neer te halen die in je weg staan. Maar 1 ding is zeker, je zal alles doen om je antwoorden te krijgen.

De combat in Horizon Zero Dawn is een goed uitgewerkt concept. Aan de basis ligt de Focus, een toestel dat je vroeg in het spel bemachtigd. Deze toont je zwakheden van vijanden, helpt je bij het tracken van bloedsporen of paden van vijanden en kan je ook info geven over puzzels etc. Je zal de Focus voor alles gebruiken. Spijtig genoeg maakt dit het spel wel extreem simpel. Vanaf het moment dat je een nieuwe vijand in zicht heb weet je er onmiddellijk alles over, welk onderdeel zal een explosie veroorzaken of welke aanvallen zal hij gebruiken. Dit zal een groot deel van de uitdaging wegnemen als je alles gaat lezen. Iets wat af te raden valt.

In het algemeen is de combat zeker goed uitgevoerd, je vijanden hebben zwakke punten, vaak beschermd door een stuk armor die je er eerst van zal willen afhalen. Er zijn verschillende manieren om vijanden neer te halen, afhankelijk van welke wapens je gebruikt.

De wapens en armor. Dit is iets waar Guerrilla games meer had mee kunnen doen. Deze koop je van vendors en je zal snel genoeg toegang krijgen tot de “beste” armor en wapens. Deze worden onderverdeeld in Groen, Blauw en Paars, of Common , Uncommon en Epic. Van elk wapen bestaat er 1 van elke rarity. De blauwe zal niet meer dmg doen als de groene bv, maar zal je toegang geven tot een extra soort ammo die je kan gebruiken. Elk wapen heeft 3 soorten ammo die je kan gebruiken, de Epic versie zal je toegang geven tot alle 3. Bij armor is er geen verschil, elke armor outfit zal je verdediging geven tegen iets specifiek, tegen vuur, melee aanvallen of ranged aanvallen etc. Dit is snel vrij vervelend, je zal vaak in combat in het menu springen om gewoon even van armor te veranderen waar het dit vraagt.

Ook kan je modifications toevoegen, wapens en armor hebben slots om je gear wat aan te passen, zo kan je bonus dmg, bonus handeling voor wapens of bonus defence voor een element toevoegen aan gear. Met de modifications kan je wel spelen om wapens aan te passen aan jou speelstijl wat weer meer keuzes geeft. Dit was zeker het betere concept van de wapens. Hier vond ik mijzelf dat ik een specifiek wapen meerderen keren kocht, gewoon verschillende aspecten van het wapen te kunnen aanpassen met de modifications.

Horizon heeft een prachtige wereld, deze zal ook zijn tijd in beslag nemen om te verkennen. In het verhaal zal je geïntroduceerd worden aan de Cauldrons. Dit zijn dungeons waarbij je als reward op het einde een techniek leert om vijandelijke machines over te nemen en deze voor jou te laten vechten of je te vervoeren. Enkel de eerste Cauldron word je geïntroduceerd om je toegang te geven tot de mounts. De andere Cauldrons, die je zelf zal moeten ontdekken, zullen je nieuwe uitdagingen geven en leren hoe je andere mechanische dieren kan overnemen.

Het verkennen van de wereld brengt wel enkele minpuntjes tegen. Terwijl je rondloopt voelt het haast zonde om op een mount te reizen. Je komt continue materials tegen om op te rapen. Deze zal je nodig hebben om pijlen te maken, resistance potions, health potions en bag upgrades. Het crafting systeem zal je ook bezig houden met het zoeken achter specifieke dieren (echte dieren zoals everzwijnen, vossen en konijnen etc) aangezien deze materials kunnen geven die hier essentieel voor zijn.

Je kan ook bergen beklimmen en zal je vaak een gebouw moeten verkennen etc. Bepaalde stukken steen zullen een andere kleur hebben, dit toont aan dat je langs hier naar boven kan gaan klimmen. Dit is enorm lineair en lui design. Er is geen uitdaging hier, je bent uiteindelijk maar gewoon een vooraf gemaakt pad aan het volgen zonder keuzes of extra exploration. Voor een open world game als dit kan dit vrij immersie brekend werken.

Conclusie

Horizon Zero Dawn is zeker een topper als nieuwe IP en dit kunnen we alleen maar toejuichen. Het is een spel dat me nog kan bekoren zelfs nadat ik het heb uitgespeeld. Zo zal ik mij nog amuseren met objectives te completen die ik had gemist of collectibles te verzamelen. Er zijn zeker enkele kritiek punten die soms frustrerend kunnen zijn, maar hopelijk zal dit met een opvolger kunnen worden weggewerkt. Er moet namelijk altijd ruimte worden gelaten voor verbeteringen! Je zal gemakkelijk 20+ uren kunnen verliezen als je voornamelijk op de main story focused, ga je soms voor de exploration en side quests, welke enorm goed zijn ontwikkeld, dan zal je snel over de 30+ uren gaan.

Good

  • Goed concept
  • Erg vloeiende combat
  • Verhaal laat je niet los
  • Fantastische wereld

Bad

  • Saai armor en wapen systeem
  • Klimmen is enorm restrictief
8

Geweldig

Godskrai is een zeer competitieve gamer die graag tot het uiterste gaat om een game onder de knie te krijgen. Hij hoopt dat we samen kunnen werken aan een beter toekomst voor gamers en de games.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password