Hitman 3

Hitman 3
Hitman 3
Release Datum:Genre:Platform:, , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Agent 47, een begrip op zichzelf, de Apex Predator onder de huurmoordenaars is weer op stap om enkele hoge piefen uit te schakelen. Deze keer gaat hij samen met Diana & Lucas op pad om Providence volledig neer te halen. Veel vriendjes heeft de kaalkop niet meer over, maar hij is sterk en wijs genoeg om dit zo goed als alleen te verwezenlijken. Hitman 3 volgt dan ook het verhaal op van de twee vorige zelfbenoemde titels en sluit de trilogie af na 5 jaar.

I’ll leave you to prepare

Hitman 3 is de laatste game die de trilogie afsluit die in 2016 is gestart. De eerste twee games focusten zich iets minder op het verhaal dan de derde, maar sta me toe om het kort even samen te vatten voor jullie. Agent 47 is een getrainde huurmoordenaar wiens geheugen volledig gewist was om niks te voelen als hij iemand afmaakte. Maar beetje bij beetje en door nieuwe mensen te ontmoeten kwamen er toch wat herinneringen boven. In Hitman 2 kwam hij zijn lang verloren kameraad, Lucas Grey, weer tegen en samen besloten ze om Providence aan te vallen, target per target. Ook 47’s rechterhand, Diana Burnwood speelt hier een grote rol in.

In het algemeen is het een redelijk vaag verhaal, zeker in de eerste twee games. In de derde hebben ze zich iets meer willen focussen op het verhaal om het allemaal wat duidelijker te maken en de donkere kant wat meer naar boven te halen. Ik heb echter het gevoel dat ze daar niet volledig in geslaagd zijn. Het verhaal op zich blijft enorm vaag en wordt vaak afgebroken doordat er geen vloeiende lijn is door de missies heen. Aangezien de game enorm missie per missie gebaseerd is, krijg je vaak te maken met laadschermen en een cutscene op het begin van een missie en op het einde. Dit was net hetzelfde in de vorige twee games. En zo goed als alle Hitman games. Deze games draaien ook niet per se om het verhaal maar eerder om de magnifieke gameplay. Ook Hitman 3 bevestigd dat.

Travel Agency 47

Zoals ik net zei speelt de game missie per missie en elke missie is op een andere locatie ergens in de wereld. Deze keer kunnen Dubai, Engeland, Berlijn, China en Argentinië aan het lijstje worden toegevoegd om te verkennen. Elke locatie is enorm uitgebreid zowel horizontaal als verticaal. Per locatie krijg je normaal twee targets om neer te halen en soms nog een extra taak om te voltooien. Hoe je dit doet, ligt volledig in jouw handen. Loop je er graag recht op af en knal je een kogel tussen zijn of haar twee ogen? Geen probleem, alleen misschien geen aanrader als je nog levend wilt buiten geraken. De game focust zich meer op het niet ontdekt worden tijdens het moorden. En er zijn talloze manieren om dit te doen. De leukste manieren zijn de Story Missions, deze volgen een kleine verhaallijn tot je de kans krijgt om je target te vermoorden. Hoe je dit doet is weer volledig aan jou, ik gooi graag oude dames van een balkon terwijl jij ze misschien liever vergiftigd tijdens haar namiddag koffietje. Whatever floats your boat.

Ik wil toch even de tijd te nemen om te vertellen hoe prachtig deze game draait op een PS5. Het weerspiegelende interieur van de grootste toren ter wereld in Dubai, het prachtige kasteel in de polders van Engeland, de underground rave party in Berlijn, de regenachtige straten in China of de oogstrelende bergtoppen van Argentinië zijn om uren naar te staren en te ontdekken.

Haven’t I killed you before?

Op het eerste zicht zou je denken dat deze Hitman game heel gelijkaardig is aan de vorige twee games en daar kan ik je niet volledig ongelijk in geven. Toch steken er een paar nieuwigheden in de game. 47 heeft voor elke missie een camera mee waarmee hij bewijsmateriaal kan verzamelen of zelfs elektrische sloten mee kan openen. Verder bestaat er nu ook zoiets als shortcuts in Hitman 3. Deze kan je vinden in elke level en kunnen langs één kant worden geopend. Wanneer dat gebeurd is, blijft deze shortcut open voor je volgende playthrough van deze level. Dit zorgt weer voor nieuwe opportuniteiten voor Agent 47.

Na elke level krijg je ook een score en speel je nieuwe zaken vrij. Zo kan je bijvoorbeeld op een andere locatie de missie starten of met een andere outfit. Er is best veel vrij te spelen in elk level waardoor de herspeelbaarheidsfactor ook best groot is. Gemiddeld deed ik over één level een goed anderhalf uur. En dan heb ik voornamelijk de Story Missions gevolgd. Ook niet oninteressant om te vermelden is dat zowel Hitman 1,2 als 3 volledig speelbaar zijn in VR. Dit zowel op Playstation als op PC. Zelf heb ik dat helaas niet kunnen testen maar dit zou voor mij al een goede reden zijn om me toch eens een VR in huis te halen. En als je de vorige twee games digitaal hebt aangekocht kan je deze allemaan spelen vanuit de Hitman 3 launcher.

Conclusie

Hitman 3 is een mooie afsluiter van de trilogie. Ondanks ze zich meer hebben willen focussen op het verhaal hadden ze me toch niet helemaal mee, maar de ingenieuze gameplay deed dit volledig teniet. Elk level is visueel enorm indrukwekkend en er zijn 1001 manieren om je targets te pakken te krijgen. Samen met enkele nieuwigheden zoals de camera en de shortcuts is elke missie zeker enkele keren herspeelbaar zonder in herhaling te vallen. De locaties van de missies zijn ook dusdanig groot dat je genoeg te verkennen hebt. De Story Missions zorgen voor het meeste sensatie, maar er zijn ook nog andere manieren om je doel te behalen. Alle missies van de drie games zijn ook volledig speelbaar in VR.

Good

  • Grafisch enorm sterk
  • Hoge herspeelbaarheidsfactor
  • Volledig speelbaar in VR

Bad

  • Ondanks de focus op het verhaal kregen ze me niet mee
8.8

Geweldig

Dylan is een gamer in hart en ziel. Elk genre kan door hem geapprecieerd worden. Een goed verhaal is vaak belangrijker dan mooie graphics!

Lost Password