Hardware: Trust Forta Gaming Headset

Hardware: Trust Forta Gaming Headset
Hardware: Trust Forta Gaming Headset
Release Datum:Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:,

Hij is eigenlijk al een tijdje op de markt gekomen, maar de Trust Forta Headset is voor mij nog spiksplinternieuw. Ditzelfde geldt trouwens voor mijn PS5, waar deze strakke hardware perfect op aansluit, dus ik neem de kans om deze hoofdtelefoon te testen met twee handen vast. Ah ja, hoe ga ik hem anders comfortabel over mijn oren plaatsen. Maar zit hij wel comfortabel? En als hij daar eenmaal zit, hoe draait de nieuwe generatie games dan wel? Tijd om enkele nieuwe kaskrakers te testen terwijl ik mijn oren warm hou.

What’s in the box

Het ontvangen van de headset legde de lat onmiddellijk best hoog. Ik ben ondertussen een volbloed Sony-fanboy te noemen waardoor ik bij mijn toestellen en accessoires graag de melding ‘official licensed product’ zie staan. Niet alleen om steun te betuigen aan een merk of franchise, maar ook als eerste zekerheid in kwaliteit en comfort. Zoals ik zei, een hoge lat dus al door enkel en alleen een doos vast te nemen. De headset in de doos zou daarbij bijna naadloos extra in de doos van een PS5 console, waar hij voor ontwikkeld is, kunnen aansluiten. De stijl, de vormgeving, de feeling, het logo, het gevoel van de materialen, … Het totaalplaatje sluit volledig aan bij alle aspecten van de PS5, zeker als je de headset in het wit neemt. Op de zijkant van de doos merk ik echter al snel de melding op dat deze Forta Headset ook compatibel is met PS4, waardoor ik met mijn zwarte versie zeker nog steeds een aansluitend gevoel krijg. Toegegeven heb ik tijdens het schrijven ook deze headset op om wat muziek te luisteren via mijn laptop waardoor ik ook al durf spreken van een veelzijdige kant. Tijd om te kijken of deze eerste indruk van kwaliteit en oogstrelende aansluitende vormgeving zich ook uit in prestaties en kwaliteit uit.

Time to chat

Mijn tijd van spannende en intensieve online shooters is grotendeels voorbij. Gelukkig heb ik dat vervangen met andere online games en is het hoog tijd om te checken hoe ik mijn stem kan doordringen tussen geroezemoes of gebrul van rage quitters. De Trust Forta Headset is hiervoor voorzien van een verwijderbare, flexibele microfoon. Deze is erg vlot en makkelijk aan te brengen of te verwijderen waardoor ik de headset naadloos kan laten overschakelen van chatmiddel naar exclusief audioapparaat. Dit is ook te bereiken met de ‘microphone mute’ knop vlak boven de volumeregelaar, maar voor mij is het een aangenamer gevoel om de microfoon volledig te verwijderen zodat deze me zelfs niet in mijn ooghoek kan storen.

Het bereik en de flexibiliteit van de microfoon zorgt daarbij ervoor dat hij perfect is aan te passen voor ieders voorkeuren. Het bereik en de zuiverheid van de microfoon heeft me tijdens het gamen herhaaldelijk en veelvuldig aangenaam verrast. Daarbij was er, dankzij de duurzame aansluiting, continu ruimte voor aanpassingen en bijsturing mogelijk. Er is weinig zo storend aan een microfoon als het continu gevoel dat je locatie niet stabiel blijft en daardoor niet correct overkomt. Het is de vrijheid om deze positie aan te passen zonder de verplichting om continu bij te sturen dat het gevoel van kwaliteit geeft en dat bereikt de Forta Headset vlekkeloos.

Warme oortjes

Uiteraard moet een headset comfortabel en aangenaam zitten op je hoofd en rond je oren. Vroeger had ik wel eens een set die na enig gebruik spande rond of op mijn hoofd en daardoor mij meer motiveerde om deze in een hoek te kegelen dan te gebruiken. De Forta Headset zit stabiel en comfortabel zonder een druk of spanning te geven. Natuurlijk moet je hiervoor even je eigen voorkeuren en lengtes instellen met je headband, maar deze is makkelijk en snel gevonden. Daarbij is deze headband voorzien van een kwalitatieve padding in zowel de headband als de earcups waardoor geluid zuiver en, opnieuw, kwalitatief kan bijdragen aan je gameplay. Uiteraard was dit het doel van de 50 mm drivers en 3D audio en het resultaat is ongetwijfeld uitgedraaid zoals voor ogen was.

Daarbij draagt de strategisch geplaatste mute-knop voor je eigen microfoon en aansluitende volumeregelaar bij aan een personaliseerbare speelervaring waarbij het gevoel van controle en vrijheid centraal blijft staan. Daarbij wil ik nog vermelden dat ik vreesde voor een merkbare impact op de levensduur van de batterijen van mijn controller. Gelukkig kan ik daar geen noemenswaardig of merkbaar verschil in opmerken. Hierdoor gebruik ik deze headset bijna continu bij het gamen, zelfs wanneer ik alleen in de ruimte zit om te genieten van de 3D effecten die mijn PS5 via de comfortabele ear pads voorzien.

Conclusie

Ik denk dat ik nog veel meer kan vertellen over deze headset, maar het meeste daarvan zou droge technische informatie zijn. Persoonlijk vind ik dit niet zo belangrijk en doorslaggevend. Als milde leek in hardware kijk ik liever, vaker en intensiever naar recreatieve kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid maar soms dringt zich meer informatie en zekerheid op waardoor je een stukje hardware zelfs kan aanprijzen aan mensen die technischer zijn ingesteld dan je zelf bent. Dit gevoel ervaar ik met deze Trust Forta Headset. Daarbij ben ik aangenaam verrast dat deze headset zoveel moeite heeft gedaan om eco vriendelijk te zijn door uit 85% gerecycleerd plastiek te bestaan. Wie kan hier nu niet van onder de indruk zijn? Mijn vorige headset was draadloos waardoor het even terug wennen was om met een bedrade headset te gamen, maar deze overgang ging verrassend vlot en vlekkeloos.

Good

  • official licensed product in naam en kwaliteit
  • sluit aan in comfort en stijl aan je PS toestel
  • comfort en kwaliteit in audio en microfoon
  • eco friendly

Bad

  • weinig of niks negatiefs over te melden.
8.2

Geweldig

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Lost Password