Muismatten zijn meestal niet het meest opwindende onderdeel van het gamen. Achter alle apparatuur en hardware die er te koop is, zoals headsets, lichtgevende gaming-toetsenborden en muizen worden muismatten vaak over het hoofd gezien. Met dat gezegd, de juiste muismat zal dus duidelijk een waardige toevoeging zijn aan je gaming ervaring. Hoewel muismatten misschien niet de meest voor de hand liggende accessoire zijn, zijn deze toch een must buy.
Gaming muismatten zorgen ervoor dat je muis tijdens het gamen soepel glijdt, wat de nauwkeurigheid zal verbeteren. Wij raden het gebruik van een muismat dan ook ten zeerste aan voor gaming, maar ook om te werken. Door dat een muismat ervoor zorgt dat je muis soepel beweegt, wordt je hand en met name je pols wat minder belast, terwijl je op een dag vaak toch wel enkele kilometers aflegt met je muis. Wij mochten van Trust aan de slag met hun ecologische Trust Boye mouse pad, die we konden testen en bewonderen in de drie beschikbare kleuren, zwart, groen en blauw.
De muismat
Vroeger werden muismatten vooral uit noodzaak gebruikt. Voor de tijd van optische muizen had je natuurlijk het alom bekende rubberballetje in een muis zitten. Deze rubberen balletjes gaven informatie over hun richting door aan twee rollers in de muis die de beweging zouden volgen en vertalen in beweging op een X- en Y-as op de monitor. Sommige bureaus gaven niet de juiste hoeveelheid wrijving om de muisbal soepel te laten rollen, waardoor je bewegingen niet of onnauwkeurig werden overgezet naar je computer. Om dit tegen te gaan werden de ondertussen bekende muismatten gebruikt, zodat je ten aller tijden goede frictie had.
Met de komst van optische muizen is dat probleem natuurlijk van de baan. Maar dat neemt niet weg dat de ondertussen ingeburgerde muismat zorgt voor een comfortabel gevoel bij het gebruik van een muis, en het feit dat je vermijdt dat je bureau onder de krassen komt te zitten van het glijden van je muis. Het zorgt er natuurlijk ook voor dat je bewegingen constant zijn doordat een muismatje altijd dezelfde frictie biedt, terwijl een bureau wat gladder is. Hierdoor zijn muismatten niet meer weg te denken wanneer je aan het werken bent, en zeker al niet bij gamers die nog meer precisie vereisen en een muis met gevoel gebruiken.
Trust Boye Eco
Net zoals andere fabrikanten komt ook Trust af en toe met een nieuwe reeks muismatten. De Trust Boye Eco Muismat-serie is een milieuvriendelijke optie, die gemaakt is van natuurlijke, gerecyclede en duurzame materialen. Deze muismattten zijn bovendien ook nog eens perfect wasbaar, handig dus wanneer je eens een kop koffie erover uitgiet of af en toe eens wat drinken omgooit. Ik spreek hierbij niet uit ervaring, hoor, trust me. In ieder geval, mocht het nodig zijn, kan je deze muismat gewoon in de wasmachine stoppen, zonder dat deze de muismat zal beschadigen.
De Trust Boye Eco is zoals zijn naam vermoedelijk al doet vermoeden ook ecologisch geproduceerd. De muismat is gemaakt met FSC-gecertificeerd natuurrubber en gerecycled polyetheentereftalaat, beter bekend als rPET. Voor het oppervlak en het stiksel is GRS-gecertificeerd gerecycled polyester gebruikt. Dit betekent dat we hier te maken hebben met een zeer milieuvriendelijke muismat, die ook nog eens onderhoudsvriendelijk is. Het gebruikte materiaal voelt aangenaam aan en is bovendien ook nog eens van hoge kwaliteit.
Het belangrijkste is natuurlijk dat de muismat goed aanvoelt bij gebruik. En dat doet de Trust Boye Eco zonder twijfel. Je muis glijdt er vlot en makkelijk overheen, met voldoende frictie om nauwkeurig te werk te gaan. Dit terwijl het gebruikte materiaal ook nog eens erg fijn aanvoelt. Zelf heb ik de voorkeur voor dunnere muismatten zoals deze Trust Boye Eco muismat. Het enige nadeel dat ze soms wel eens hebben is dat ze door het geringe gewicht bij hevig gamen wel eens durven verschuiven op je bureau. Dat is dankzij het gebruikte rubber niet het geval bij de Trust Boye Eco. Hoe hevig je game sessie ook is, de muismat blijft netjes op zijn plaats liggen.
Het enige nadeel aan de muismat is het lintje met het logo op, wat aan de bovenkant van de muismat is bevestigd. Goed, deze zit wel aan de rand, maar toch is het vervelend dat deze in uiterste situaties toch wat in de weg kan zitten. Bij een grotere muismat zou dit niet opvallen, maar door het kleine/medium formaat van de muismat kan deze toch soms in de weg zitten. Waarom deze niet aan de zijkant is bevestigd in plaats van aan de bovenkant is mij een raadsel. Het formaat van 250 x 210 x 3 mm is groot genoeg, zeker wanneer je deze voor werk gebruikt, al kan deze soms wat klein uitvallen bij het gamen. Desondanks is deze muismat meer dan geschikt voor werk of set-ups met weinig bureauruimte. Dankzij het kleine formaat is deze handig overal mee naar toe te nemen, wat alleen maar een plus is wanneer je af en toe op een andere locatie moet werken.
Conclusie
De Trust Boye Eco mouse pad is een zeer aangename muismat geworden. De gebruikte materialen voelen zeer goed aan en zijn bovendien ook nog eens ecologisch verantwoord. Dankzij de milieuvriendelijke en hoogwaardige gerecycleerde materialen is de muismat ook nog eens wasmachine bestendig. Perfect dus voor wie af en toe eens aan zijn bureau eet of wel eens knoeit met drinken. Voor gamers is de muismat misschien net iets te klein, tenzij je geen grote bureauruimte hebt. Maar voor wie deze muismat werkgerelateerd wil gebruiken is het formaat, de look en feel perfect. De Trust Boye Eco muismat zit voortaan dan ook standaard in mijn laptoptas wanneer ik werk op verplaatsing.