Hardware: Roccat Torch

Hardware: Roccat Torch
Hardware: Roccat Torch
Genre:, Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:

Na het Roccat Magma toetsenbord en de Roccat Burst Pro Air en Roccat Kone XP Air muizen, mochten we van Roccat een ander belangrijk en onmisbaar stukje hardware testen, namelijk de Roccat Torch microfoon. Tegenwoordig valt een microfoon niet meer weg te denken bij het gamen. Zeker niet wanneer je online speelt, want je wil tenslotte toch goed kunnen communiceren met je teamgenoten. Maar zelfs voor wie niet online speelt kan een goede microfoon van pas komen. 

Dankzij de opkomst van Social Media, Youtube en TikTok is het maken van filmpjes alleen maar populairder geworden. Net zoals streamen dat tegenwoordig is. En een goede stream vereist toch wel een goede microfoon om het publiek te entertainen. Gelukkig heeft Roccat daar ook een oplossing voor in de vorm van de Roccat Torch.

Design

Zoals de meeste toegankelijke gaming en streaming georiënteerde microfoons, is de Roccat Torch een plug-and-play USB-microfoon. De microfoon is op een basisstation gemonteerd met gemakkelijk bereikbare controls. Dit station geeft gebruikers meer flexibiliteit in hoe ze hun audio beheren. De controls omvatten een volume draaiknop, gain slider, en een patroon draaiknop, die ook dienst doet als aan/uit-schakelaar.

Met de patroon knop kan je schakelen tussen de stereo, cardioïde en “fluister” standen. De eerste twee zijn u waarschijnlijk bekend: stereo is voor zang, spel en fluitsolo’s of streamen met meerdere mensen, en biedt een meer panoramische invoervariant. Cardioïde is voornamelijk voor solostemmen en is vermoedelijk de optie waarvan je het meeste gebruik van zult maken. Een mooie extra is de fluisterstand, die vooral populair zal zijn bij je huisgenoten. Deze mode is perfect voor streamers of gamers die stil moeten zijn voor slapende baby’s of geïrriteerde huisgenoten. Het is ontworpen om je stem met volume en helderheid op te vangen, zelfs als je erg stil spreekt of fluistert. Daarnaast is dit ook de perfecte mode om ASMR-opnames te maken.

De bovenkant van de microfoon heeft een contactloze mute-sensor. In plaats van aanraking detecteert de sensor beweging als u er met uw hand overheen zwaait. Je kan jezelf dus een Jedi wanen wanneer je de microfoon mute, of weer un-mute. Aan de achterkant van de voet vind je een knop terug om te regelen hoe dicht jouw hand moet zijn om beweging te detecteren. Deze functie komt van pas als je jouw microfoon wilt dempen zonder dat je opname wordt beïnvloed door ongewenste klik geluiden wanneer je wil muten, wat weer scheelt in knipwerk bij het nabewerken. De Torch is compatibel met boom arms, je kan gewoon de microfoon losschroeven van de bijgevoegde voet en aan jouw boom arm bevestigen.

Zoals we gewend zijn van Roccat, bevat ook de Torch RGB-verlichting die niet alleen het Roccat logo verlicht, maar ook langs de zijkanten van de microfoon zelf loopt. Er zijn verschillende lichten voor verschillende opnamemodi, zodat je in een oogwenk weet of je het verkeerde polaire patroon hebt geselecteerd of jezelf per ongeluk hebt gedempt, en je kunt ze aanpassen via de Roccat Neon software voor PC.

 Kabelbeheer

Het kabelbeheer is iets minder gestroomlijnd dan bij de concurrentie, met een heleboel USB-C kabels om de microfoon met de mixer te verbinden en, voor wie een boomarm wil gebruiken, zit er ook een langere USB-C kabel in de doos. Het instellen is zeker niet ingewikkeld, maar het eindresultaat is rommeliger dan concurrerende budgetmicrofoons van bijvoorbeeld Blue yeti. Het voordeel van de Roccat Torchis echter dat deze plug-and-play ondersteuning biedt via USB-A op zowel Windows als Mac, en dit zonder de noodzaak om speciale software te downloaden om het maximale uit de microfoon te halen.

Geluidskwaliteit

Dan komen we bij wat het belangrijkste is bij een microfoon, namelijk de geluidskwaliteit. En deze is gelukkig erg goed. Mijn stem is helder zonder dat de microfoon te veel omgevingsgeluid oppikt. Ik heb de Torch samen met vrienden getest in verschillende apps met allemaal verschillende instellingen om te zien wat hun feedback was over mijn stem. Ik had meerdere gesprekken via Discord, Facebook messenger, en tot slot via Xbox Live party op PC. Hieruit bleek dat ik heel duidelijk klonk en dat ze geen problemen hadden om mijn stem te horen, zelfs als de microfoon ver van mij verwijderd stond, en men kon mij perfect verstaan waar ik ook stond in de kamer. Daarnaast heb ik wat testopnames gemaakt op mijn PC om zelf ook even te luisteren, en inderdaad de Roccat Torch klinkt erg helder en duidelijk, waardoor de Torch uitstekend geschikt is voor gaming, streaming en het opnemen van Podcasts. Wat mij en mijn vrienden betreft, heeft de Roccat Torch deze test perfect doorstaan.

Hoewel de Torch technisch gezien een ingebouwde pop shield heeft, is het niet erg goed, zeker niet als je te dicht bij de microfoon spreekt. Zorg dus dat je bij gebruik niet te dicht spreekt of investeer in een fatsoenlijke pop shield. Hoewel dit niet meteen nodig is om te gamen, is dit toch wel van belang bij het opnemen van podcasts.

Specificaties

Sample/bitsnelheid: 48 kHz, 24-bit met optionele selectie voor 44,1 kHz
Capsules: 2 × ROCCAT eigen ∅14 × 6,5 mm condensator capsules
Pickup patronen: Cardioïde, Stereo, Fluister
Frequentiebereik: 20 Hz – 20 kHz
Maximale SPL: 110 dB
Zero-latency 3,5 mm, 4-polige hoofdtelefoonaansluiting
Turtle Beach Truespeak; technologie
Turtle Beach Audio Hub-compatibel
Afmetingen (Desktop volledig gemonteerd): 138 mm × 95 mm × 208 mm
Gewicht (microfoon en standaard): 500 gram
Gewicht (alleen microfoon): 290 gram
Compatibel met Windows; 7, 8.1, 10 of 11
Compatibel met USB 1.1/2.0/3.0

Conclusie

Als je in de markt bent voor een microfoon die geschikt is voor een breed scala aan toepassingen, en die er bovenop nog eens goed uitziet, dan zit je goed met de Roccat Torch. De microfoon presteert zoals je zou verwachten, en moet enkel onderdoen voor het topsegment van de concurrentie. Gezien het segment waarin deze microfoon zich bevindt, zul je voor deze prijs geen betere microfoon kunnen vinden. De Roccat Torch biedt met de fluistermode een erg leuke extra, waardoor je ook als je erg stil moet zijn, nog steeds goed te verstaan bent, zelfs wanneer je fluistert.

Good

  • Unieke fluisteropnamemodus
  • Betaalbare prijs
  • Geweldige geluidskwaliteit
  • Eenvoudige bediening

Bad

  • Kabelbeheer
  • Hit en mis pop shield
9

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password