Hardware: Roccat Magma

Hardware: Roccat Magma
Hardware: Roccat Magma
Genre:, Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:

De Roccat Magma is een budgetvriendelijk gaming toetsenbord, dat ondanks de lage prijs er helemaal niet als een budget toetsenbord uitziet. Integendeel, de Roccat Magma ziet er dankzij de wel erg opvallende RGB-verlichting eerder uit als een mid-segment toetsenbord. De uitgebreide RGB-verlichting is natuurlijk niet voor iedereen geschik. Voor liefhebbers van RGB-verlichting, zoals ik, is de toetsenbord dan weer wel een feest voor het oog. En zoals iedereen weet hoe meer RGB, hoe beter de prestaties in een game, net zoals het effect dat racing stripes op een auto heeft. Onlangs mochten we van Roccat al de Roccat Burst Pro Air en de  Roccat Kone XP Air muizen onderhanden nemen, en wat heb je op een computer nog meer nodig naast een muis? Juist, een toetsenbord. We hebben de Roccat Magma net zoals de muizen uitgebreid onder handen te nemen om te kijken of het toetsenbord net zo goed presteert. 

De ROCCAT Magma is een full-size, Membrane RGB-gaming toetsenbord dat bewijst dat je niet altijd een duur mechanisch toetsenbord moet aankopen om goede resultaten te behalen.  Op het eerste zicht ziet het keyboard er een beetje vreemd uit vanwege de witte doorzichtige laag, maar zodra je het keyboard inplugged wordt je meteen verblind door heldere RGB-verlichting over het gehele keyboard. Het oogt prachtig, althans als je van RGB houdt. Wie niet van RGB houdt kan beter ver wegblijven van dit keyboard.

Roccat Easy-Shift[+]

Roccat heeft de Magma uitgerust met “geavanceerde membraantoetsen” die aangenaam aanvoelen en bovendien nog eens erg stil klikken. Zeven van de functietoetsen doen dienst als media controls, voor volume regeling en play/pauze, skip en back. De  Scroll Lock toets heeft op dit toetsenbord twee functies, naast de standaard functie, wordt deze ook gebruikt om de Magma’s ingebouwde Game Mode aan te zetten. Deze optie zet de Windows-toets uit om te voorkomen dat deze per ongeluk wordt geactiveerd. De Caps Lock toets heeft ook twee functies, deze dient ook als trigger voor Roccat Easy-Shift[+], een functie waarmee je secundaire functies kunt activeren van toetsen. Je kan deze functies toewijzen via de Roccat Swarm software, om deze toetsen om te toveren in gaming-toetsen.

De Magma wordt, zoals ik net al vermelde, ondersteund door Roccat Swarm, de alles-in-een-software waarmee je RGB-effecten, individuele knop functies, sneltoetsen en andere opties, kunt wijzigen. Meerdere profiel slots worden ook ondersteund, evenals een reeks van toetsdruk geluidseffecten zoals een typemachine, of wat laserstraal geluidjes, die door je headset weergegeven kunnen worden. Het is een leuke gimmick, maar ook een gimmick die ik al heel snel weer uitzette. Het leuke aan de Roccat Magma is net dat deze lekker stil is, dus dat willen niet verpesten met artificiële geluidjes.

Design

Roccat lijkt dingen te hebben opgeschud in termen van waar verlichting hoort op randapparatuur,  hier geuit in de Magma’s unieke full body RGB-verlichting. Net als bijvoorbeeld de Roccat Kone XP Air muis, huisvest de Magma zijn RGB LED’s op plekken op de body waar je deze bij andere fabrikante niet snel zou verwachten. Dit zorgt voor een unieke look waarbij het grootste deel van het keyboard erg helder en mooi is verlicht. De Roccat Magma is hierdoor dus niet geschikt voor gamers die geen liefhebber zijn van RGB-verlichting. Je kan deze natuurlijk wel uitzetten, maar daarvoor koop je dit toetsenbord natuurlijk niet.

Je krijgt bij de Roccat Magma geen fancy individuele toetsverlichting, zoals bij de Roiccat Vulcan Pro en toetsenborden van andere merken, in plaats daarvan heb je hier verlichting via 5 algemene zones met 10 “discrete” LEDs. De LED’s schijnen omhoog door de semi-transparante bovenplaat en kunnen worden aangepast via Roccat’s solide Swarm software. Hiermee kun je verschillende stijlen van verlichting selecteren zoals heartbeat, breathing, wave en Aimo Intelligent Lighting, zoals dit met de muizen die we eerder hebben besproken ook kan. Het resultaat kan verrassend mooi zijn, vooral wanneer slechts een paar kleuren worden gecombineerd voor een subtielere, maar heldere gloed. Belangrijk om weten echter is dat dit toetsenbord geen RGB-verlichting per toets biedt. De toetsen geven dus dezelfde verlichting weer zoals het onderliggende paneel. Dit ziet er gelukkig geweldig uit voor het grootste deel, maar heeft zijn nadelen, zo is het niet mogelijk om individuele toetsen een eigen kleur te geven. Wie dus graag zijn toetsen een kleur geeft naar bepaalde acties in games is eraan voor de moeite.

In tegenstelling tot sommige van zijn mede budgetvriendelijke tegenhangers van de concurrentie, ziet Roccat’s Magma board er niet bijzonder goedkoop uit. Met zijn gegroefde plastic constructie en open behuizing, misstaat het niet tegenover sommige van hun mechanische tegenhangers die tweemaal zoveel kosten dan dit toetsenbord. De kunststoffen die Roccat hier heeft gebruikt voelen relatief slijtvast aan, en de twee opklapbare voetjes aan de onderkant doen hun werk zoals het hoort. Roccat levert bij de Magma een polssteun die optioneel bevestigd kan worden, deze is gemaakt uit hetzelfde plastiek als de rest van het toetsenbord en voelt initieel best comfortabel aan. Na lang gebruik kunnen de groeven echter wel mogelijk gaan irriteren, zeker bij gamers met een gevoelige huid, maar gelukkig is deze steun makkelijk afneembaar.

Gebruik

De ROCCAT Magma biedt een fatsoenlijke type-ervaring, en is wat mij betreft zowel geschikt om op te gamen als mee te werken. Ik heb de Roccat Magma zonder enige problemen voor beide situaties gebruikt. De toetsen voelen stabiel aan en typen lekker weg en voelen ondanks dat we het hier over een membraan-toetsenbord hebben, toch tactile aan, met geweldige feedback en bediening en is bovendien lekker stil om je teamgenoten en collega’s te vriend te houden. De rubberen dome switches voelen licht aan en geven een mooie hoeveelheid feedback. De afstand en vorm van de toetsen zijn vergelijkbaar met de meeste standaard toetsenborden, dus ze zouden geen vermoeidheid of meer typefouten dan normaal moeten veroorzaken. Dankzij de mogelijkheden om gameknoppen toe te wijzen kan je makkelijk in-game acties uitvoeren. Je personage besturen via het toetsenbord gaat vlot zonder enige vertraging, zoals je zou verwachten van een bedraad toetsenbord.

Het schoonmaakgemak is één van de pluspunten van de Magma. Het membraan ontwerp betekent dat het een verhoogde behuizing heeft waar de keycaps zitten. Dat ontwerp maakt het gemakkelijk om haren, stof en vuil van het toetsenbord te verwijderen.

Conclusie

De Roccat Magma is een uitstekende prijsbewuste keuze voor gamers die een budgetvriendelijke oplossing zoeken voor hun gaming set-up. De Roccat Magma typt erg fijn weg, en voelt ondanks dat het geen mechanisch keyboard is nog steeds tactile aan. Dankzij het onderpaneel dat volledig verlicht is met RGB ziet het toetsenbord er prachtig uit, al kan het overweldigend zijn voor gamers die houden van wat subtielere RGB-verlichting. Een nadeel van de RGB-verlichting is dat deze enkel in zones is in te stellen en niet per toets. De Roccat Magma is een zeer goede keuze voor gamers die een gaming-toetsenbord zoeken, en niet de volle mep willen betalen voor een premium toetsenbord. Dit zonder te moeten onderdoen in kwaliteit. Dankzij zijn budgetprijs, uitstekende membraanprestaties en mooie verlichting zal het erg moeilijk om een beter stil toetsenbord te vinden in het budget/middensegment.

Good

  • Unieke RGB-verlichting...
  • Voelt heel tactile aan voor een membraanbord
  • Erg fijn in gebruik voor zowel gaming als werk
  • Gemakkelijk schoon te houden

Bad

  • ...al kan deze overweldigend zijn
  • RGB-instellingen beperkt tot zones
8.5

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Lost Password