Hardware: Roccat Kone XP Air

Hardware: Roccat Kone XP Air
Hardware: Roccat Kone XP Air
Release Datum:Genre:, Ontwikkelaar:Uitgever:

Enkele maanden geleden mochten wij van Roccat de Roccat Burst Pro Air testen, een muis waarop ik tot op de dag vandaag nog steeds veel gebruik van maak.  Afgelopen week mochten wij het grote broertje van deze muis ontvangen, de Roccat Kone XP Air, de draadloze versie van de Roccat Kone XP.  We hebben deze muis net zoals bij de Roccat Burst Pro Air uitgebreid voor jullie getest.

Net zoals zijn kleinere broertje, weegt de Roccat Kone XP Air niet zo heel veel, 99 gram om precies te zijn. Desondanks voelt de muis stevig aan, en voel je dat je hier met kwaliteit te maken hebt. Het gebruikte materiaal voelt fijn aan, en oogt erg mooi. Dankzij zijn grotendeels doorzichtige body, ziet de RGB-verlichting er fantastisch uit. Maar al te vaak komt  RGB-verlichting niet zo goed uit de verf bij muizen, hoewel het er altijd wel mooi uitziet wanneer de muis op je bureau staat, zie je er meestal niet veel meer van zodra je hand erop ligt. Hierdoor krijgen we op muizen vaak niet meer dan een verlicht streepje en een verlicht scrolwiel. Bij de Roccat Kone XP Air is dan weer bijna heel de muis prachtig en zeer helder verlicht.  De Roccat Kone XP Air is trouwens zowel verkrijgbaar in het zwart of het wit, wij mochten van Roccat de zwarte versie ontvangen.

AIMO Rapid Charge Station

In tegenstelling tot de Roccat Kone XP, is de Roccat Kone XP Air volledig draadloos te gebruiken. Dit via Bluetooth, of de 2.4GHz USB dongle. Het omschakelen tussen de signalen gebeurt met een schakelaar op de onderkant van de muis. Er zijn twee manieren om het apparaat op te laden: via een flexibele kabel die in de USB-C-poort van de muis stopt, of via het meegeleverde dockingstation, het AIMO Rapid Charge Station, voor snel opladen.

Het AIMO Rapid Charge Station, is een klein dock met zowel USB-A als USB-C poorten. dit oplaadstation sluit je aan op je pc met de meegeleverd USB-C kabel. Om toch maar geen extra USB-poort op je PC te verliezen heeft Roccat het slim aangepakt. Aan de voorkant van het dock zit een USB-A aansluiting, waarop je de dongle kunt aansluiten. Hierdoor kan je de muis gebruiken zonder je bluetooth moet gebruiken of zonder dat je een extra USB-poort kwijtspeelt, hier is duidelijk over nagedacht.

De basis van het dock heeft zijn eigen ring met RGB-verlichting, die net als de muis dankzij de Roccat Swarm software hetzelfde RGB profiel volgt. De muis zelf heeft een indicatielampje boven de dpi-knop die de status van het laden laat zien. Het opladen met het dock werkt snel en ziet er mooi uit. Maar de contactjes zijn wel vrij gevoelig. Zo kan het voorvallen dat je de muis niet nauwkeurig genoeg plaatst waardoor deze niet oplaad. Of niet oplaad omdat je deze per ongeluk uit zijn positie stoot. Roccat belooft een batterijlevensduur van ongeveer 100 uur.  De Kone XP Air kan snel worden opgeladen, na slechts 10 minuten opladen heb je alweer vijf uur extra speeltijd.  Het grote nadeel is natuurlijk wel dat als je de muis op deze manier oplaad, je deze ondertussen niet kan gebruiken. Vooral dus handig om te laden wanneer je de pc niet gebruikt. Het is verder ook geen straf dat het dock op je bureau staat, want wanneer je de muis oplaad geeft het een erg mooi effect in dankzij de RGB op zowel de muis als het dock.

Swarm

Voor wie onze vorige review van Roccat heeft gelezen, of wie Swarm kent, gaat het komende stukje erg bekend klinken.  Maar gezien Swarm een belangrijk stukje software is voor Roccat hardware, gaan we dit toch nog even herhalen.

Met Roccat’s configuratie software, Swarm, kan je onder andere de knoppen opnieuw toewijzen,  macro’s instellen, en natuurlijk ook de RGB-verlichting van de muis en het dock instellen naar eigen wens.  Naast deze aanpassingen kun je ook functies op systeemniveau aanpassen, zoals de snelheid van het scrollwiel, de cursorsnelheid en de snelheid van dubbelklikken. Swarm laat je ook de functies van het scrollwiel aanpassen, wat niet iedere fabrikant toestaat. Zoals alle recente Roccat producten heeft de Burst Pro ook Aimo, een algoritmisch gegenereerde RGB randomizer die de led verlichting verandert op basis van je activiteit.

Dankzij de Swarm software kan de Burst Pro Air tot vijf onboard profielen in het geheugen opslaan, zodat je ze met je mee kunt nemen van apparaat naar apparaat. Dit is vooral handig wanneer je zoals ik deze muis op meerdere apparaten gebruikt. Met Swarm kun je ook extra profielen maken om lokaal op je PC op te slaan. Waardoor je voor elke game of elke functie wel een profiel kunt aanmaken.

Design & comfort

Een van de grootste features van deze muis is de grote verscheidenheid aan beschikbare knoppen. De Kone XP Air heeft namelijk 10 fysieke knoppen. Naast de gewone linker en rechter muisknop heb je 6 zijknoppen,  Zo zijn er aan de zijkant 4 knoppen ter hoogte van je duim, naast de linkermuisknop 2 knoppen om de DPI hoger of lager te zetten, al kan je beiden een andere functie geven. Verder heb je onder het scrolwiel nog een knop. Verder heb je ook nog het scrolwiel waarop je kan klikken, en links en rechts kunt duwen voor nog 2 extra actie.

Tot slot is er mijn favoriete knop. Deze zit ingebouwd in de duimsteun, en kan je bekijken als een soort van paddle knop.  Nu zou je denken dat je deze knop makkelijk per ongeluk indrukt, dat is gelukkig niet het geval. De knop is niet gevoelig genoeg om per ongeluk in te drukken, maar is wel gemakkelijk genoeg om met je duim snel op te drukken. Deze knop is uitgerust met de Roccat’s EasyShift technologie en werkt op dezelfde manier als een functietoets op een toetsenbord, hiermee kun je het aantal knopfuncties verhogen tot 29. Wat deze muis perfect maakt voor MMO’s en strategie-games.

De Roccat Kone XP Air is wat mij betreft ook één van de meest comfortabele muizen die ik ooit gebruikt heb. Hoewel deze muis redelijk groot is, is deze ook perfect en comfortabel bruikbaar voor mensen met kleine handen, zoals ik.  Je hand zal nooit krampachtig op de muis liggen, en alle knoppen zijn makkelijk en snel bereikbaar.  Naast gamen is de muis natuurlijk ook geschikt om te gebruiken voor je werk, al heb je dan natuurlijk niet alle toeters en bellen nodig, toch is het leuk dat zelfs na de muis 8 uur in je hand te hebben nog steeds goed aanvoelt. Je zult dus geen problemen hebben om na een lange werkdag de Roccat Kone XP Air nog enkele uren te gebruiken bij het gamen. Hou er wel rekening mee dat de muis heel duidelijk bedoeld is voor rechtshandige mensen. Wie linkshandig is gaat weinig kunnen doen met de extra knoppen.

Performance

De Roccat Kone XP Air is net zoals de Roccat Burst Pro Air over met hitte behandelde PTFE-voetjes, waardoor de muis nog vlotter en sneller over alle oppervlakten kan bewegen. Net zoals zijn eerder genoemde kleine broertje is deze muis uitgerust met Roccat’s Titan Switch Optical switches.

De Roccat’s Titan Optical switch wordt bediend door licht. Stel je een lichtbundel voor aan beide zijden van de schakelaar die van links naar rechts gaat. De straal wordt wanneer je op de muisknop drukt geblokkeerd door de schakelaar, maar zodra je toetsaanslag het bedieningspunt bereikt, gaat de straal door een kanaal in de steel van de schakelaar om de andere kant te bereiken. De schakelaar herkent onmiddellijk de bediening en stuurt het signaal naar je computer.  Dit zorgt voor een ongekende nauwkeurigheid en vrijwel zonder vertraging en dit terwijl ze nog steeds dezelfde feel hebben zoals mechanische knoppen.  Verder beschikt deze muis over een 19K DPI Owl-Eye sensor met een polling rate van 1.000Hz. Dit betekent dat de muis erg snel is waardoor deze erg goed presteert in first-person-shooters, strategie games, en eigenlijk alle genre’s waarin je snel moet kunnen bewegen.

Conclusie

De Roccat Kone XP Air is vrij snel één van mijn favoriete muizen geworden om mee te gamen. Ook om te werken is deze muis uiterst geschikt, al geniet om te werken de Roccat Burst Pro Air van mijn voorkeur.  Wat voor mij ook snel duidelijk werd is hoe ergonomisch deze muis is gebouwd. Ondanks dat de muis groot lijkt, is deze zelfs heel comfortabel voor mensen met kleine handen. Dankzij de vele knoppen, die je nog eens een extra functie kan geven dankzij de Roccat’s EasyShift technologie, kan je bijna alle handelingen in een game uitvoeren met je muis. Dankzij de levensduur van 100 uur per oplaadbeurt kan je lekker lang gamen zonder je de muis moet opladen in het oplaadstation.  Mocht je toch eens vergeten de muis op te laden kan je deze alsnog met de USB-C kabel verbinden en verder gamen tijdens het opladen. Daarbovenop is de Roccat Kone XP Air en zijn dock een lust voor het oog dankzij de doorzichtige shell waardoor de RGB erg mooi uitpakt doorheen de hele body. Een aanrader voor de veeleisende gamer.

Good

  • Veel programmeerbare knoppen
  • Oplaaddock inbegrepen
  • Titan Optische Muis Schakelaars
  • Ergonomisch design

Bad

  • Enkel bruikbaar voor rechtshandigen
  • Oplaaddock is een leuke gimmick die tegelijk overbodig aanvoelt
9.2

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password