Hardware: Roccat Burst Pro Air

Hardware: Roccat Burst Pro Air
Hardware: Roccat Burst Pro Air
Release Datum:Genre:Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Roccat, geen onbekende in de wereld van gaming-hardware, brengt met de Roccat Burst Pro Air, een draadloze versie van de door gamers goed ontvangen Roccat Burst Pro. In tegenstelling tot zijn oudere broertje is de Roccat Burst Pro Air volledig draadloos te gebruiken via een dongle of Bluethooth, met een optie om deze bedraad te gebruiken tijdens het opladen. Hoe de muis presteert op vlak van gaming, comfort en kwaliteit hebben we uitgebreid onderzocht voor onze lezers. 

Het eerste dat opvalt wanneer je de Roccat Burst Pro Air uit zijn verpakking haalt, is het lichte gewicht. Deze muis weegt dan ook slechts 81 gram. In eerste instantie voelt deze dankzij het geringe gewicht een beetje goedkoop aan, gelukkig blijft dit idee niet lang hangen, want zodra je hem gebruikt merk je meteen dat je een kwaliteitsvolle muis in je handen hebt. Dankzij het lichte gewicht beweeg je vlot over je bureau, waardoor je in games snel kunt reageren. Dit komt onder andere dankzij de lichte constructie en de met hitte behandelde PTFE-voetjes, waardoor de muis nog vlotter en sneller over alle oppervlakten kan bewegen.

Swarm

Het tweede dat opvalt, is de RGB-verlichting. Deze wordt mooi weergegeven doorheen de honingraatstructuur van deze muis. Dit dankzij Roccat’s configuratie software, Swarm, waarmee je onder andere knoppen opnieuw kunt toewijzen, macro’s kunt maken en de RGB-verlichting van de muis opnieuw kunt configureren. Naast deze aanpassingen kun je ook functies op systeemniveau aanpassen, zoals de snelheid van het scrollwiel, de cursorsnelheid en de snelheid van dubbelklikken. Swarm laat je ook de functies van het scrollwiel aanpassen, wat niet iedere fabrikant toestaat. Zoals alle recente Roccat producten heeft de Burst Pro ook Aimo, een algoritmisch gegenereerde RGB randomizer die in theorie de led verlichting verandert op basis van je activiteit. Al heb ik persoonlijk hier weinig van gemerkt. In tegenstelling tot andere honeycomb muizen zijn deze gaten niet open. De roccat heeft deze bedekt in een dun stevig en doorzichtig omhulsel, waardoor er geen vuil of vocht in de muis kan geraken. Dit vergemakkelijkt het schoonmaken, verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat de muis aangenaam aanvoelt. En dit terwijl de RGB-verlichting mooi te zien blijft.

Dankzij de Swarm software kan de Burst Pro Air tot vijf onboard profielen in het geheugen opslaan, zodat je ze met je mee kunt nemen van apparaat naar apparaat. Dit is vooral handig wanneer je zoals ik deze muis op meerdere apparaten gebruikt. Met Swarm kun je ook extra profielen maken om lokaal op je PC op te slaan. Waardoor je voor elke game of elke functie wel een profiel kunt aanmaken.

Comfort

Een belangrijk punt bij een muis is natuurlijk het comfort in je handen. Op dat gebied zit het zonder twijfel goed bij de Roccat Burst Pro Air. Hoewel we het hier niet hebben over een ergonomisch design, voelt de Roccat Burst Pro Air best goed aan. De muis is vormgegeven zoals een conventionele muis zoals iedereen deze wel kent. Dit met 2 extra duimknoppen aan de linkerzijde. Dit betekent wel meteen dat deze muis enkel geschikt is voor rechtshandige gebruikers. Dankzij het conventionele ontwerp van de muis is deze voor rechtshandige wel bruikbaar in alle grip stijlen. De muis laat zich perfect gebruiken in palm, claw of top grip. De knoppen zijn lekker lang, waardoor je zelfs met kleine handen deze perfect in de claw houding kan gebruiken.

Dankzij de gebruikte materialen en de honeycomb grid weegt de muis amper iets, waardoor je snel kan bewegen en deze aangenaam aanvoelt tijdens het gebruik. De plastieken doorzichtige shell die hierover gegoten is voelt goed aan en biedt voldoende grip bij hevige gamingsessies waarbij je met zweterige handen vol adrenaline voor je leven vecht. Het enige nadeel is dat dit materiaal een beetje gevoelig is voor vingerafdrukken, al valt dit alleen op naargelang hoe het omgevingslicht hierop valt.

Prestaties 

Zoals de meeste eSports-muizen heeft de Burst Pro Air een functioneel en eenvoudig ontwerp. De knoppen zijn in een standaard zes-knops layout: een linkse en rechtse muisknop, een scrollwielknop, en een grote vierkante knop onder het scrolwiel. Aan de linkerkant zijn er twee programmeerbare knoppen waarvan je zelf de functies en/of macro’s kunt instellen via de Swarm app.

De Burst Pro Air is net als zijn bedrade broertje uitgerust met Roccat’s nieuwe Titan Switch Optical switches. Waardoor je klikken snel en nauwkeurig doorgegeven worden aan je computer. In tegenstelling tot standaard mechanische schakelaars, die in werking treden door metaalcontact, worden de linker- en rechterklikknop van de Burst Pro in werking gesteld wanneer hun respectievelijke schakelaars door een lichtstraal gaan. Deze optische schakelaars worden verondersteld resistent te zijn tegen de degradatie die het per ongeluk dubbelklikken veroorzaakt dat sommige gaming muizen hebben na langere periodes van intensief gebruik. Roccat claimt ook dat deze schakelaar “klikken tot 100 keer sneller registreert” dan muizen met standaard mechanische schakelaars. En in alle eerlijkheid merk je inderdaad dat de reactiesnelheid van de knoppen erg hoog ligt. En nog belangrijker, het klikken van de muisknoppen voelt zeer fijn aan. Het nadeel is wel dat ze best wel wat lawaai maken, maar eens je lekker aan het gamen bent valt het bijna niet meer op.

Het scrollwiel voelt comfortabel aan met rubber en de horizontale inkepingen voorkomen dat je van het wiel afglijd. De zijknoppen waren ook gemakkelijk te bedienen, omdat ik ze allebei gemakkelijk kon bereiken zonder mijn ogen van het scherm te halen. Ze hebben ook een aangename klik en voelen niet te goedkoop of hol aan.

Work hard, Play hard

Ook buiten het gamen om, tijdens mijn werk, vond ik de muis handig in gebruik. De zijknoppen werden tijdens mijn werk al snel gebruikt om klantennummers en gegevens snel te kunnen kopiëren en plakken. Mijn normale muis heeft hierdoor vanaf nu plaats moeten maken voor de Burst Pro Air, welke ik voortaan altijd zal gaan gebruiken tijdens mijn werk. Daarnaast voelde mijn hand nooit pijnlijk of vermoeid aan na 8 uur werken, iets wat ik met mijn vorige werkmuis wel geregeld voorhad.

De meeste zullen de muis natuurlijk aankopen om te gamen, en ook dat is iets waarvoor ik de Burst Pro Air de laatste weken intensief heb gebruikt. Ik heb deze muis met verscheidene games en genres uitgetest. Onder andere Audiosurf 2, X-Com, Command & Conquer, Rainbow Six Siege en andere games mochten eraan geloven in deze test. De Roccat Burst Pro Air speelde in alle games en genres erg fijn weg, en presteerde optimaal. Ik merkte inderdaad dat door zijn lichte gewicht, naar mijn gevoel, in bv Rainbow Six Siege veel sneller kon reageren. Wat mij betreft, is deze muis op dit gebied zonder twijfel geslaagd.

Conclusie

De Roccat Burst Pro Air is een aangename muis geworden om zowel mee te gamen als om mee te werken. Deze muis laat zich vlotjes gebruiken dankzij zijn lichte gewicht, en glijdt goed over alle oppervlakte dankzij de met hitte behandelde voetjes. Roccat is erin geslaagd het lichte gewicht van een honingraat muis te leveren zonder de gaten waarin vuil of vocht kan geraken, en zonder dat je deze voelt voor wie dit geen aangenaam gevoel vindt geven in zijn of haar handen. Indien je in de markt bent voor een nieuwe muis kan ik je zonder twijfel de Roccat Burst Pro Air aanbevelen. Ikzelf ga zonder twijfel nog heel veel plezier beleven aan deze muis.

Good

  • Weegt weinig
  • Titan Optische Muis Schakelaars
  • Vlot beweegbaar
  • Comfortabel

Bad

  • Enkel bruikbaar voor rechtshandigen
9

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Lost Password