Hardware: Playstation VR

Hardware: Playstation VR
Hardware: Playstation VR

Eerder waren er al VR headsets beschikbaar voor pc, zoals de Oculus Rift en de HTC Vive. Waardoor VR enkel te beleven was op een pc. Nu komt Sony met zijn eigen VR Headset, waardoor Virtual Reality eindelijk naar een console komt. Of het een geslaagde toevoeging is voor console gaming kan je in deze review te weten komen. 

Iedereen is ondertussen vermoedelijk al wel bekend met Playstation VR, toch zal ik even een korte uitleg geven voor iedereen die de laatste jaren onder een steen heeft geleefd. Playstation VR is een Virtual Reality Headset speciaal voor Playstation 4. De bedoeling van VR is om ervoor te zorgen dat het aanvoelt alsof jij in de spelwereld zit, waardoor dit een totaal nieuwe beleving oplevert dan standaard games. Er zijn momenteel 2 pakketten beschikbaar voor PS VR. De eerste bevat enkel de headset en een demo disc om enkele games uit te proberen. Het tweede pakket bevat daarnaast ook de Playstation camera, – die trouwens vereist is om gebruik te maken van Playstation VR – twee move controllers en de game playstation VR Worlds.

We gaan het eerst even hebben over de kwaliteit van de headset zelf. Zelf ben ik alvast erg tevreden van de bouwkwaliteit van deze VR Headset. Deze voelt erg robuust aan en je voelt dat er kwalitatief goede materialen zijn gebruikt. De headset voelt hierdoor ook aan als een duur apparaat en niet als goedkoop  plastiek speelgoed. Ook het design is van een hoog niveau. Sony heeft een strak en modern design gebruikt, waardoor de headset er ook nog eens elegant uitziet wanneer je deze hebt opstaan (voor zover dat mogelijk is natuurlijk). Zeker niet onbelangrijk is het feit dat de headset erg comfortabel aanvoelt wanneer je deze opzet. De headset is absoluut niet te zwaar en wordt zelfs na enkele uren non stop gamen niet storend, je merkt na een tijdje dan ook niet meer dat je een headset op je hoofd hebt staan.

Het geheim van deze comfortabele headset is het feit dat de headset niet op je neus steunt, maar eerder aan je hoofd hangt, hierdoor ontstaat er veel minder druk op je neus en voorhoofd. Ook zul je geen last van je nek krijgen na lang gamen, want zoals ik eerder reeds vertelde, de headset weegt absoluut niet te zwaar, wat uiteraard erg belangrijk is. De headset bevat ook een rubberen flap die het buitenlicht moet tegenhouden. Helaas is deze niet altijd erg effectief, waardoor er onderaan de headset toch nog een beetje licht doorkomt. Ik kan dan ook aanraden om te spelen in een verduisterde kamer om zo het gewenste effect te bereiken, hierdoor is de inleving dan ook des te groter dan wanneer je nog licht van buitenaf kan zien. Voor wie een bril draagt en zorgen maakt of je deze headset dan ook kan gebruiken met een bril heb ik goed nieuws. Dit is perfect mogelijk, je kan namelijk het scherm van de headset dichter, of net verder weg van je hoofd schuiven, waardoor je deze perfect over een bril kan positioneren.  Hou er wel rekening mee dat de PS VR geen draadloze headset is. Persoonlijk heb ik hier geen problemen mee, hoewel het soms onhandig is dat er een kabel aan hangt, hoef je hierdoor niet steeds de headset op te laden wanneer deze tijdens het gamen bijna geen energie meer heeft.

Tijd voor de technische kant van PS VR. De headset bevat een 5.7-inch OLED scherm met een resolutie van 1920 x RGB x 1080 met een gezichtsveld van 100 graden en een verversingssnelheid van 120Hz met een latency van onder de 18ms. Bij elke headset zitten er ook nog oortjes bij die je kan aansluiten aan je headset. Je kan gelukkig ook je eigen oortjes aansluiten, want de bijgevoegde oortjes zijn absoluut niet comfortabel en blijven zelfs niet erg goed in je oren zitten. Ook de geluidskwaliteit van deze oortjes laat ten wensen over, dus ik raad dan ook aan om er andere te gebruiken.

PS VR kent ondertussen ook al enkele zeer leuke games, maar die gaan we behandelen in hun eigen reviews. Wel kan ik alvast vertellen dat er reeds een gevarieerd aanbod verkrijgbaar is die elk hun eigen VR ervaring bieden. Ook zijn er enkele gratis VR ervaringen beschikbaar op de Playstation Store. Sommige van deze ervaringen zijn geen echte games, maar eerder een een verhaal dat je kan beleven en bekijken in VR. Zo bieden sommige downloads een verhalende beleving waarbij je zelf niets kan besturen, wel kan je hier gaan rondkijken, hoewel er hier geen gameplay aan te pas komt, toont het wel dat VR leuk is voor meer dan alleen gaming, want je wordt net zoals bij games onmiddellijk in de desbetreffende wereld gezogen. Ik raad dan ook ten zeerste aan om deze gratis VR belevingen zeker eens uit te proberen.

Sommige games maken ook gebruik van motion tracking van de headset, en eventueel ook van de move controllers. Hoewel dit bij de meeste games goed werkt, kan het soms voorvallen dat de tracking niet altijd nauwkeurig werkt. Dit was ook al zo bij Playstation move games op Playstation 3, en dit probleem is voorlopig dan ook nog niet verholpen. Ondanks dit probleem dat soms voorvalt, zorgt motion tracking ervoor dat je nog meer in de game wordt gezogen, wat natuurlijk een nog leukere ervaring oplevert. PS VR werkt ook met games en films die geen VR ondersteunen. Hierbij is het mogelijk om deze te spelen in cinematic mode. Wanneer je hier gebruik van maakt dan lijkt het alsof je een game speelt op een groot bioscoop scherm, wat ook voor een erg leuke ervaring zorgt, want wie wil tenslotte niet gamen of film kijken op een gigantisch scherm. Het enige nadeel is wel dat het beeld dan net iets minder scherp is dan wanneer je op je tv zelf de game speelt of een film bekijkt. Al is dit zeker niet storend, wat het blijft nog steeds een erg leuke ervaring.

Conslusie:

Playstation VR biedt een nieuwe console gaming ervaring, die ervoor zorgt dat je nog meer in games wordt gezogen. Playstation VR slaagt erin je hersenen te laten denken dat je jezelf daadwerkelijk in een andere omgeving bevind, wat een geweldige ervaring oplevert. Hoewel er nog ruimte is voor verbetering, toont Playstation VR dat er een toekomst is voor virtual reality op consoles. Ikzelf ben alvast aangenaam verrast door Playstation VR, ik zal PS VR dan ook erg vaak met veel plezier gebruiken.

 

Good

  • Reeds erg leuke games en VR ervaringen beschikbaar
  • Erg comfortabele VR headset
  • VR set bruikbaar voor wie een bril draagt
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Bad

  • Motion tracking werkt niet altijd perfect
  • Licht nog steeds te zien in de headset wat als storend ervaren kan worden
9

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password