Hardware: Plantronics RIG 500HS

Hardware: Plantronics RIG 500HS
Hardware: Plantronics RIG 500HS
Release Datum:Genre:Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:

Tegenwoordig is er een groot aantal headsets beschikbaar voor verscheidene platformen. Hierdoor is het niet altijd even gemakkelijk om een juiste keuze te maken. Wij konden onlangs de RIG 500HS  van Plantronics uitgebreid testen. Hopelijk kunnen we het jullie met deze review alvast een beetje gemakkelijker maken om een juiste keuze te maken. 

Plantronics RIG 500HS is headset die speciaal voor de Playstation 4 is ontwikkeld. Deze headset bevat over een 3,5mm-headset aansluiting, waarmee deze op alle officiële Playstation 4 controllers aan te sluiten is. Deze aansluiting heeft trouwens nog een voordeel, hierdoor kan je deze gemakkelijk op je pc, tablet of smartphone aansluiten. Echter is er nog een extra mogelijkheid. Wanneer je over een Xbox One chatpad of een Xbox One stereo adapter beschikt kan je deze zonder problemen gebruiken op Xbox One. Wij hebben deze headset ook op deze apparaten uitgeprobeerd en dit werkt perfect.

Geluidskwaliteit

Iets dat een headset maakt of kraakt is natuurlijk de geluidskwaliteit.  De RIG 500HS biedt goede geluidskwaliteit aan. De headset is een stereo headset met 40mm-drivers. Het klinkt niet enorm indrukwekkend, maar deze weet toch prima geluid voort te brengen. Hoewel het hier dus niet om een 5.1 of 7.1 headset gaat, wist ik toch makkelijk de locatie van verschillende geluiden snel te achterhalen. iets dat niet altijd even goed te doen is met stereo geluid. Hier was ik dus best van onder de indruk. Deze headset wist dan ook zeer aangename geluiden te produceren. Nergens is er enige vorm van ruis of te scherpe geluiden te horen, en ook de bas klinkt zeer aangenaam.

Vergeleken met andere headsets uit dezelfde prijsklasse wist deze headset mij het meest te bekoren qua geluid. Hoewel het nergens overdreven indrukwekkend klinkt, is het geluid toch beduidend beter dan andere producten die ik in het verleden heb kunnen uittesten. Uiteraard zijn er headsets op de markt met nog betere geluidskwaliteit, maar dan spreken we al over headsets uit een hogere prijsklasse. Hetzelfde geld voor voicechat, ook dit geluid is van zeer goede kwaliteit. De microfoon levert met zijn noise-cancelling ontwerp zeer goed geluid op, waardoor jij altijd erg goed verstaanbaar zal zijn voor je medespelers.

Comfort

Even belangrijk als de geluidskwaliteit is het draagcomfort. En op dit vlak weet deze headset hoog te scoren. De Plantronics RIG 500HS  beschikt over een duurzaam en lichtgewicht frame. Waar ik persoonlijk erg over te spreken ben is de zelfregelende hoofdband aan de bovenkant. De meeste headsets rusten op je hoofd via het frame, bij de RIG 500HS  zit een beweegbare hoofdband bijgevoegd waardoor deze op je hoofd rust, en niet de hele frame. Het voordeel hiervan is dat deze headset altijd goed aanvoelt op je hoofd, want deze hoofdband past zich aan naar de vorm van je hoofd, iets wat niet kan met een vaste frame.

Samen met het lichte gewicht van deze headset zorgt er dit voor dat deze headset uren comfortabel zal aanvoelen, iets dat lang niet het geval is bij alle headsets. Natuurlijk is niet iedereen een hardcore gamer die talrijke uren aan één stuk zal gamen, maar hoe meer comfort hoe beter natuurlijk. De geluidsisolerende oorschelpen zijn een sterk punt van deze headset. Deze zijn gemaakt uit zeer zachte kussentjes, waardoor deze altijd comfortabel en zonder irritatie over je oren zullen zitten.

Design

De Plantronics RIG 500HS  kent een uniek design. Deze headset kan je volledig uit elkaar nemen om eventueel zelf onderdelen te vervangen. Er zijn bijvoorbeeld frames verkrijgbaar in andere kleuren, die je vervolgens  zeer makkelijk zelf kan vervangen en plaatsen op je headset. Je kan zelfs andere oorschelpen plaatsen en extra kabels aansluiten. Deze accessoires zijn allemaal te krijgen via de website van Plantronics.  Een ander handig feit aan deze optie is, dat je deze headset makkelijk kan opbergen, want je kan deze tenslotte erg simpel uit elkaar halen, en nadien weer even gemakkelijk in elkaar steken. De microfoon kan je trouwens inklappen wanneer je deze niet gebruikt. Om jezelf te muten moet je deze trouwens ook op deze manier inklappen. Een ander voordeel hiervan is dat deze niet in de weg zal zitten wanneer je hier even geen gebruik van maakt. Indien je het echt wil kan je de microfoon afkoppelen, maar vanwege dit design is dit absoluut niet nodig.

Toch is er echter een minpunt aanwezig aan het design. Deze headset beschikt namelijk niet over volumeregeling. Je zal je geluid dus zelf moeten bedienen via je Playstation 4. Deze manier is nogal omslachtig en vind ik persoonlijk dan ook een zeer vreemde design keuze. Want nu moet je tijdens het gamen telkens in het PS4 menu alles gaan aanpassen wanneer je de game luider of zachter wil zetten.

Conclusie
De RIG 500HS is een zeer comfortabele stereo headset die beschikt over een goede geluidskwaliteit, en is volledig naar wens aan te passen.  De headset beschikt over een goede prijs-kwaliteitverhouding, en is verkrijgbaar voor rond de €60. Er zijn uiteraard betere headsets op de markt, maar dan zal je naar een hogere prijsklasse moeten grijpen. Het blijft echter wel een vreemde designkeuze om geen volumeregeling op de headset zelf te voorzien.
Specificaties
Microfoon
Frequentierespons van microfoon: 100 Hz – 10 kHz
Microfoonontvangstpatroon: Eenzijdig gericht
Microfoongevoeligheid: -45 dBV/Pa
Signaal-ruisverhouding van microfoon: >42 dB
Aansluiting
Type: 3,5 mm
Geluid
HP-koppeling: 
HP-drivers: Dynamische 40 mm
HP-frequentierespons: 20 Hz – 20 kHz
HP-impedantie: 32 ohm
HP max. ingangsvermogen: 40 mW
HP gevoeligheid: 111 dBSPL/V

Good

  • Zeer comfortabel
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Bruikbaar op andere apparaten

Bad

  • Geen volumeregeling op de headset
8.5

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password