Hardware: Nacon RIG 500 PRO HC

Hardware: Nacon RIG 500 PRO HC
Hardware: Nacon RIG 500 PRO HC

Sommigen onder jullie hebben alvast de RIG-reeks van headsets al eens gezien, online of in de winkel. Tot voor kort was dit onder de Plantronics banner, maar nu valt dit dus onder de Nacon noemer. De Nacon RIG 500 PRO HC (Gen 2) heeft een minder modulair design dan zijn voorganger, maar behoudt wel dezelfde look-and-feel. Of deze headset, die in de mid-tier valt van prijsklasse, zijn geld waard is, checken wij met plezier voor jou.

Unboxing

Het eerste wat je naar een product dient te lokken, is natuurlijk de doos. De headset zit stevig verpakt in een degelijke kartonnen doos. We vinden een korte handleiding terug, de headset en de microfoon die je op de headset kan klikken. Van de aanpasbare hoofdband tot de afneembare microfoon en uiteraard het robuust uitziende uiterlijk, zie je dat het echt de looks van een traditionele gaming headset heeft. Hierdoor is het wel een headset die vooral gebruikt zal worden binnenshuis en niet zozeer op het openbaar vervoer of in een publieke werkplaats, hoewel niemand je zal tegenhouden om dit te doen.

Connection without delay

Deze headset heeft geen draadloze verbinding en kan enkel aangesloten worden met de 3.5mm plug. Het voordeel is natuurlijk dat dit op quasi elk toestel voorhanden is, en je dus snel en zonder extra software je headset kan connecteren met een PC, TV, een console zoals de Nintendo Switch of een PS4/PS5 via de controller of gewoon een mobiel toestel zoals je smartphone of een klassieke MP3-speler. Het voordeel van een kabel is natuurlijk dat signalen veel vlotter doorkomen, en het helpt ook dat de kabel niet zo lang is waardoor latency niet echt een probleem is. Wat wel een probleem is, is dat een korte kabel er ook voor zorgt dat je dicht bij het aangesloten toestel moet zitten.

Size matters

Meestal draag je een headset toch redelijk wat uren achter elkaar, en dan hoort een headset ook lekker te zitten. De zelf aanpassende hoofdband helpt hier bij, maar je kan ook de oorschelpen op 3 verschillende hoogtes plaatsen en de microfoon is vrij flexibel waardoor je deze gemakkelijk kan plaatsen waar je hem wil helpen. De oorschelpen passen goed over de meeste oren en schermen je deels van wat geluid af. Deze headset heeft geen noise cancellation, dus verwacht je er maar aan dat de meeste geluiden nog steeds binnen dringen. Zelf heb ik de headset in variërende game en werk sessies gebruikt en zelfs tot 8 uren aan een stuk met de headset op zitten bleef comfortabel.

Sound matters

Een ander belangrijk aspect van een headset is uiteraard de geluidskwaliteit die je voorgeschoteld krijgt. Initieel merkte ik dat het geluid wel vrij goed was, maar toch niet helemaal wat ik gewoon was. Het is uiteraard niet eerlijk om deze headset te vergelijken met toestellen uit een duurder segment, maar het viel al snel op dat de bass tonen niet erg fel doorkwamen en een beetje verloren gingen. Voor het luisteren van muziek, zeker als je voornamelijk luistert naar Drum & Bass, Hardstyle of andere muziek waar best wat bas tonen aan te pas komt, moet je je dus tevreden stellen met een matige ervaring.

De markt voor deze headset zit echter elders, namelijk gaming. En ik mag wel stellen dat de headset heel goed klinkt in combinatie met de spatial audio feature van de PS5. Ik heb dit getest met Marvel’s Spider-Man: Miles Morales en je hoort allerlei verschillende klanken duidelijk en ook vanuit welke richting ze komen. Ook op de Nintendo Switch, tijdens het spelen van NieR: Automata The End of YoRHA Edition klonken explosies, dialogen, de muziek en atmosferische geluiden zeer helder.

Can you hear me?

Toegegeven, ik had een beetje schrik voor de kwaliteit van de microfoon. Een flexibele arm op een afneembare microfoon oogt minder stevig, maar die schrik mocht al snel plaats maken voor opluchting na mijn eerste paar calls op het werk. Door de arm naar boven te plaatsen, je hoort een klik wanneer je dit juist heb gedaan, wordt je automatisch op mute geplaatst. Door de arm naar beneden te bewegen kan je weer praten. Eigenlijk wat de meeste headset hebben natuurlijk, maar het blijft een handige functie.

Volgens mijn collega’s was het geluid goed helder en was ik heel goed verstaanbaar. Tijdens het gamen op PS5 was ik blijkbaar iets moeilijker verstaanbaar. Ik kreeg vooral de opmerking dat mijn geluid van vrij ver leek te komen, alsof ik de microfoon een paar meter van mij af had staan. Door wat te spelen met de settings kreeg ik dan weer wat betere resultaten. Op zich dus, voor een standaard microfoontje te zijn, doet het wel wat het moet doen.

Conclusie

De Nacon RIG 500 PRO HC (Gen 2) is een simpele bekabelde gaming headset die in een goedkoper segment valt, maar nog steeds een redelijke prestatie levert. Als het puur op muziek luisteren aankomt, wint deze headset het niet tegenover enkele van zijn concurrenten, maar op vlak van gaming staat hij wel zijn mannetje. Althans voorlopig toch, want het is een competitieve en steeds veranderende markt. Maar met zijn prijskaartje van 79,90€ heb je wel een fatsoenlijke headset waar je wel even mee verder kan.

Good

  • Aantrekkelijk prijskaartje
  • Stevige bouwkwaliteit

Bad

  • Bas- en hoge tonen komen niet helemaal tot hun recht
  • Korte, vaste 3.5mm kabel
6.9

Aardig

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com