Hardware: Nacon RIG 300 PRO HX

Hardware: Nacon RIG 300 PRO HX
Hardware: Nacon RIG 300 PRO HX
Release Datum:Genre:, Platform:, , , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:, , , , ,

Het is altijd leuk wanneer we van een fabrikant een nieuwe headset mogen uitproberen. Zeker voor iemand zoals ik, die veel met geluid bezig is. Of het nu om muziek, film of games gaat, ik probeer altijd het uiterste te halen uit mijn hardware. Ik test alle headsets die we binnen krijgen telkens extreem uitgebreid. Ik kijk er film mee, ik luister naar muziek, ik game ermee en ik gebruik ze op mijn werk. Af en toe word ik hierdoor aangenaam verrast door een headset die onverwacht op alle vlakken goed of enorm goed presteert, en dus voor een aangename beleving zorgt. Helaas gebeurt het heel soms ook dat een headset weet te verrassen op een negatieve manier. De Nacon RIG 300 PRO is tot mijn spijt een headset die tot deze laatste categorie behoord. 

Gezien mijn eerdere ervaringen met de RIG-headsets, ben ik enorm verbaast van hoe de Nacon RIG 300 PRO HX presteert in de tests die ik hiermee uitvoer. In het verleden heb ik best aangename ervaringen gehad met de RIG-headsets. Ik gebruik nog steeds wekelijks de RIG 100 HX, een chatheadset met goede microfoon en goede one ear speaker waarmee ik andere perfect kan verstaan. Het feit dat ik tot nu toe nog niet veel positiefs heb verteld over de Nacon RIG 300 PRO HX, wil natuurlijk niet automatisch zeggen dat er niets goed is aan deze headset. Maar er zijn enkele vreemde dingen aan de hand met deze variant, en zoals ik al zei, ik ben beter gewent van RIG.

Comfort en design

Waar ik wel in ieder geval positief over kan zijn, is het comfort van deze headset. Doordat de headset slechts 233 gram weegt, voelt deze lekker licht op je hoofd aan, de kussentjes vallen comfortabel over je oren, waardoor de headset erg geschikt is voor lange gaming sessies. Op vlak van comfort valt er alvast weinig aan te merken. Hoewel de headset in eerste instantie vrij goedkoop aanvoelt dankzij het gebruikte materiaal, – wat overigens te verwachten is bij een budget headset – is de bouwkwaliteit zeker niet slecht. De headset is gemaakt van stevig plastiek, en zal niet al te snel breken of stukgaan. Al moet je er natuurlijk niet mee gaan zitten of mee gaan gooien, want dat zal de headset wellicht niet overleven, maar daarvoor dient een headset dan ook niet.

De hoofdband bestaat uit één stuk plastic, dat aan de oorschelpen wordt bevestigd via één van de drie rechthoekige sleuven aan elke kant van de hoofdband. Er is een cilindrisch uitsteeksel van elke oorschelp, en dit uitsteeksel steek je in de opening van de hoofdband, waarna het vastklikt. Met dit systeem, waar enkel RIG gebruik van maakt, kun je kiezen tussen small, medium en large. Het werkt goed en simpel, echter heb je hier natuurlijk het nadeel dat je geen tussenstand hebt zoals headsets met een verschuifbare band. Hierdoor kan de headset voor sommige mensen net iets te strak zijn in de ene stand, en weer net iets te los in de andere. Maar algemeen gezien is het een bruikbare oplossing voor de meeste mensen.

Microfoon

De Nacon RIG 300 PRO HX heeft een flipmicrofoon die niet afneembaar is. Het voordeel hiervan is dat je deze dus onmogelijk kwijt kunt spelen, het nadeel is dan weer dat je deze niet kunt vervangen indien deze stuk gaat. Echter is de microfoon helaas niets om over naar huis te schrijven. Sterker nog, deze presteert ondermaats. Hoewel de microfoon gelukkig wel geluid doorgeeft, klinkt deze extreem stil. Andere spelers hadden vaak moeite met mij te horen of goed te verstaan. Ik heb deze headset ook proberen te gebruiken om te werken, gelukkig dat ik deze even heb getest samen met collega’s want klanten hadden mij anders amper kunnen verstaan. Hierdoor is deze headset absoluut niet geschikt om, naast gaming, deze ook voor het werk te gebruiken.

Het andere minpunt van deze microfoon is ook dat deze erg vele achtergrond geluid doorgeeft. Dit betekent dat je vrienden alles in je omgeving kunnen horen, zoals bijvoorbeeld je kinderen die op de achtergrond spelen, of je partner die voor de zoveelste keer aangeeft dat het tijd is om te komen eten. Althans, als je vrienden het met wat pech kunnen verstaan door de erbarmelijke kwaliteit van de microfoon.

Connectiviteit

De Nacon RIG 300 PRO zou bruikbaar moeten zijn op alle toestellen, dus zowel Playstation en Xbox Consoles, Nintendo Switch en PC. En dat is deze ook, hetzij al dan niet via een omweggetje. De verschillende modellen hebben elk een andere aanduiding, die in feite wilt zeggen dat deze vooral bedoeld is voor een bepaald toestel (al werken ze allemaal in principe op alle toestellen), aangeduid door een gekleurd streepje op de headset. In ons geval mochten we de Xbox versie testen, aangeduid als het HX-model. Nu bizar genoeg werkt deze versie absoluut niet op Xbox, ik heb deze met verschillende controllers voor zowel Xbox Series X als Xbox one getest, maar, hoe vreemd het ook mag klinken, het werkt gewoon niet. Of Nacon heeft een erg late aprilgrap willen uithalen, of er is wat over het hoofd gezien. Maar dit kan bijna niet anders dan een grap zijn.

Uiteindelijk heb ik deze wel aan de praat gekregen, maar enkel door de 8 jaar oude Xbox headset adapter te gebruiken, die, – hou je vast -, alweer enkele jaren niet meer geproduceerd wordt. Deze adapter werd destijds gebruikt om headsets met een 3.5mm jack te gebruiken op Xbox. Ondertussen hebben Xbox controllers al meerdere jaren deze aansluiting, waardoor deze adapter overbodig was geworden en al snel uit productie is gegaan. Ik gebruik hier heel bewust het woordje “was”, want Nacon is er wonderbaarlijk in geslaagd deze adapter terug relevant te maken, waarvoor proficiat. Toegegeven, de headset werkte perfect op alle andere apparaten zonder een adapter nodig te hebben, maar zonder adapter op Xbox? Vergeet het maar.

Geluid

Goed, nu we de frustratie over de connectiviteit even hebben geuit is het tijd om het onderdeel te bespreken waarop ik het strengst ben, namelijk de geluidskwaliteit. Deze ligt gelukkig wel in lijn met de verwachtingen van een Budget headset. De geluidskwaliteit is voldoende om een gezellig potje te gamen, maar de kwaliteit zal ook nergens potten breken, deze is vrij basic, maar voor een headset van deze prijs kan je natuurlijk moeilijk anders verwachten. Op dit gebied doet de headset dan ook wat je ervan verwacht. De Nacon RIG 300 PRO HX kost op het moment van schijven een kleine € 30, ja kijk voor deze prijs mag je dan ook niet verwachten dat je een kwalitatief orkest voorgeschoteld krijgt waar je kippenvel van zult krijgen.

Het geluid doet echter wel zijn werk voor games, je hoort gesprekken duidelijk, ook actie wordt goed genoeg weergegeven, en je kan min of mee horen waar vijanden zich bevinden in shooters, dus als goedkope gaming headset is deze alvast geschikt. Voor muziek en film buist deze headset echter hard. Muziek klinkt wat dof, en plat zonder al te veel bas, zonder al te veel detail. Hetzelfde geldt voor films, het is bruikbaar, er komt tenslotte geluid uit de headset speakers, maar het is alles behalve spectaculair. Voor film en muziek, en uiteindelijk ook gamen, kan je gemakkelijk veel betere headsets vinden, maar natuurlijk niet voor deze prijs.

Conclusie

De Nacon RIG 300 PRO is een budget-headset die grotendeels doet wat je ervan zou verwachten. Er komt geluid uit de speakers, de microfoon vangt geluid op en deze zit erg comfortabel. En dan hebben we de positieve dingen wel gehad. De headset is vooral geschikt voor gamers die maar af en toe een headset nodig hebben en hier niet al te veel geld voor willen neertellen, of gamers die door omstandigheden helaas geen betere headset kunnen aanschaffen. Niets mis mee, de Nacon RIG 300 PRO is in dat geval zeker geen verkeerde keuze, althans als je geen Xbox gebruikt. Want zonder de Xbox chat adapter uit vervlogen tijden, is deze in onze test niet bruikbaar gebleken op Xbox.

Good

  • Er komt geluid uit de speakers
  • De microfoon geeft geluid door...
  • Zit erg comfortabel

Bad

  • Klinkt nooit spectaculair
  • ... al klink je wel erg stil voor je medespelers
  • Beperkt verstelbaar
6

Aardig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password