Hardware: Nacon Daija Arcade Stick

Hardware: Nacon Daija Arcade Stick
Hardware: Nacon Daija Arcade Stick
Genre:Platform:, , , Uitgever:, Getest op:,

Er is een zeer niche markt voor arcade sticks, maar dit weerhoud Nacon niet van het gevecht aan te gaan en hunzelf te bewijzen als een maker van competitieve arcade sticks.

New Challenger : Nacon Daija enters the fight!

Met zijn gewicht van 3.6 kg stapt Nacon Daija de ring in. De arcade stick springt meteen in het oog, met een proper en simpel design en de opvallende palmsteun waarvan het je zal doen denken aan een ventilatie rooster, maar dit is het in alle duidelijkheid niet. Bij eerste kennismaking was er al meteen een “oh nee” moment. Al onmiddellijk had ik het idee dat, na een tijd, deze palmsteun vervelend zou aanvoelen. Gelukkig was daar na enkele sessies van meerdere uren was  niets van te merken. Sterker nog, het voelde zelfs enorm aangenaam.

De Nacon Daija vond zeker zijn plaats op mijn schoot. Met zijn breedte van 38 cm is deze compact, maar breed genoeg om je benen niet tegen elkaar te moeten duwen. Natuurlijk mag de mat onderaan de stick niet ontbreken, deze zorgt ervoor dat de Nacon Daija op zijn plaats blijft op je schoot of op de tafel. Ook de hoogte van 8 cm is ideaal voor uren speelplezier in je favoriete vechtspel door te brengen.

Achteraan vinden we een simpel maar effectief mechanisme om de deur van je kabel opslag te openen en sluiten. 1 simpele druk en deze gaat vlotjes open en de kabel is bereikbaar. De kabel zelf is vast aangesloten, hier komt het neer op je persoonlijke voorkeur waarbij ik toch verkies voor een verwijderbare kabel. De kabel zelf is ongeveer 3 meter lang, hiermee zal je zeker vlot vanuit je zetel aan de console geraken.

Aan de rechter zijkant vinden we alle standaard knoppen terug zoals de Playstation 4 touch pad, start en select etc. De touchpad zelf voelt wat stroever aan als bv. die van de Playstation 4 controller en de plaatsing van de knoppen zal je snel gewoon worden. Aangezien de Nacon Daija ook compatibel is voor PC en Playstation 3 zal je hier ook een switch vinden om deze in de toepassende mode te plaatsen. Wat wel ontbreekt is een slot knop. Deze kan je normaal gebruiken om de functies van start en select etc. te blokkeren, zodat je niet per ongeluk op pauze kan drukken tijdens een gevecht. Zeker wel een spijtige zaak.

Iets wat ik persoonlijk graag in de toekomst zou zien bij arcade sticks is de locatie van start en select. Vele fighting games hebben een combinatie input met start en select om zo de trainings mode te resetten bv. Het zou praktischer zijn om deze te plaatsen aan de linker kant van de arcade stick. Zo moet je maar 1 hand verplaatsen in plaats van 2.

Iets wat we niet vaak zien bij arcade sticks, en wat hopelijk nu wel gaat opkomen, is de 3.5 mm hoofdtelefoon aansluiting bij de Nacon Daija. Zo moet je bv. niet op de Playstation 4 ook je controller hebben opstaan, moest je de voice chat functie van de Playstation 4 wensen te gebruiken. Ook op toernooien is dit zeker welkom, zo moet je niet de headset gebruiken die al heel de dag is gebruikt door anderen.

En natuurlijk zijn de Sanwa JLF lever en de Sanwa OBSF-30 knoppen aanwezig. Deze zijn de standaard geworden in de meeste arcade sticks. Hij komt ook enkel met de square gate. De keuze die ze je wel geven is de ball- of battop. Standaard zal de balltop aangesloten zijn, maar in de opberg ruimte kan je een battop terugvinden, moest deze je voorkeur hebben of moest je deze gewoon eens willen uitproberen.

De opberg ruimte is simpel te openen met 2 kleine rode knoppen die je tegelijkertijd moet induwen. Let trouwens op! Als je deze terug sluit, kijk dan zeker even of je beide kanten goed hebt gesloten, het is bij mij ettelijke keren voorgevallen dat deze niet volledig was gesloten. Maar wat vinden we in de opberg ruimte? Zoals eerder vermeld je ball of battop, afhankelijk van welke je gebruikt. Maar ook een imbussleutel om het paneel rond je stick en knoppen te verwijderen, moest je de art wensen te vervangen. En een munt vormig (maar met 1 rechte zijde) gereedschap om je battop en balltop om te ruilen. De ruimte zelf is zeker ruim genoeg, moest je liever een korean stick gebruiken zoals Crown, dan zal deze zonder problemen in de stick passen. Let wel op, voor de Fanta versie zal je de doorgang wel moeten vergroten.

Ook een leuk weetje, de Nacon Daija is ontworpen in samenwerken met Marie-Laure ‘Kayane’ Norindr. Zij is een journalist en e-sports deelnemer uit Frankrijk. Ook is ze in het Guinnes World Records opgenomen als meest succesvolle vrouwelijk deelneemster in fighting game toernooien in 2011.

Conclusie:

De Nacon Daija verdient zeker zijn plaats bij de andere grote namen onder de arcade sticks. Hij is compact en heeft een simpel design. Ook met zijn makkelijk toegankelijke opbergruimte blijft deze een stevig gevoel geven, iets wat niet bij elke arcade stick zo is. Dat de kabel niet verwijderbaar is, is spijtig, maar voor andere zal dit weer een plus punt zijn. Ik kan alvast niet wachten om te kijken wat Nacon nog op de markt zal brengen voor de fighting game fans, ze nemen hier een goede start, laten we kijken of ze hier op kunnen verder bouwen.

Good

  • Aangename ruststeun voor palmen
  • Sanwa onderdelen die geliefd zijn door velen
  • Gemakkelijke opbergruimte
  • Simpel om artwork te veranderen
  • Aangename verhouding qua gewicht en grootte
  • 3.5 mm hoofdtelefoon aansluiting

Bad

  • geen lock functie
8.5

Geweldig

Godskrai is een zeer competitieve gamer die graag tot het uiterste gaat om een game onder de knie te krijgen. Hij hoopt dat we samen kunnen werken aan een beter toekomst voor gamers en de games.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password