Hardware: Logitech G613

Hardware: Logitech G613
Hardware: Logitech G613
Genre:Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:

Ik kreeg de mogelijkheid om de logitech G613 te testen. Een draadloos mechanisch toetsenbord van Logitech dat 18 maanden op twee batterijen zou moeten kunnen draaien. Heeft het alles wat een gamer nodig heeft bij een toetsenbord of is het beter om uit te kijken naar een alternatief?

Logitech staat bekend om zijn goede kwaliteit en prijs/kwaliteit en zijn productlijn die voor elk wel wat wils heeft. Dit toetsenbord is meer gericht op gamers, vandaar ook de speciale G toetsen aan de zijkant. Deze zijn ook nuttig voor gewone gebruikers, omdat ze kunnen gebruikt worden om bepaalde handelingen sneller uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het openen van een bepaald programma met één druk op een knop, of een bepaalde toetsencombinatie die in game veel word gebruikt. Het enige nadeel is dat, om ze in game te gebruiken, ze nogal onhandig aan de zijkant van het toetsenbord zijn geïnstalleerd en niet vlak boven de meest gebruikte toetsen om te gamen namelijk ZQSD (voor Azerty). Het Logitech G gamma wordt specifieke gericht op gamers, dus het is spijtig om te zien dat het gaat om een standaard toetsenbord (met de specifieke extra toetsen om macro’s in te stellen) maar geen extra layout of extra game-keyboard setup naast de normale layout, zoals bij andere toetsenborden soms wel het geval is.

De logitech G613 heeft dan weer wel functies waar ik wel over te spreken was. De USB-connector kan mooi onder het toetsenbord (naast de batterijen) worden gevonden, en ook terug geplaatst, moest er op verplaatsing gegamed worden, wat het makkelijk maakt en ook zorgt dat zulk essentieel component niet verloren gaat.

De mechanische toetsen typen enorm vlot en zorgen voor een aangenaam gevoel tijdens het gamen, of typen, zonder extra stress op de vingers. Het zorgt dat toetsen sneller kunnen worden gehaald en ook dat ze zachter hoeven te worden ingedrukt, wat voor touchtypers makkelijk is en waardoor een hogere snelheid kan worden gehaald. Zeker een aanrader voor op kantoor.

Het nadeel vond ik, is dat er weinig informatie online te vinden is, zoals troubleshooting in het geval dat bepaalde toetsen niet werken zoals ze horen te werken. Zo vond ik de @ een aantal keer niet en moest ik overschakelen op mijn eigen standaard toetsenbord om deze te vinden. Het zou ondersteund worden door Mac, maar blijkbaar niet volledig, wat uiteraard erg jammer is. Buiten dit probleem werkte het toetsenbord trouwens voorbeeldig, alleen spijtig van de weinige informatie.

De afwerking van de toetsen, – al typen ze lekker vlot en heb ik daar niks op aan te merken – is dat de toetsen bedrukt zijn met stickers, wat nogal spijtig is voor een 150 euro toetsenbord, waardoor na afzienbare tijd, de toetsen gaan vervagen. Voor mij persoonlijk is dat geen probleem, omdat ik mijn toetsen blind kan vinden, maar voor mensen die dit wel nodig hebben is dit een spijtige zaak en ook niet iets wat je verwacht van zulk een duur toetsenbord.

Het is ook geen lichtgewicht toetsenbord. Vergeleken met een standaardmodel van Logitech of van andere makers, is dit toetsenbord veel zwaarder, maar doordat je het voornamelijk op je bureau laat staan (en niet continu meezeult) is dit een punt dat voor vele geen probleem zal zijn.

Wat ik handig vond, was de gamer-functie. In de app, die je moet downloaden van Logitech, kan je profielen instellen per game. Je kan je game selecteren en dan je toetsenbord specifiek instellen voor dat bepaald spel. Ook handig is het feit dat elke andere toets die je niet hebt ingesteld, wanneer je de game-switch aanzet, niet meer kan gebruikt worden. Dit zorgt dat, moet je kat bijvoorbeeld over je toetsenbord lopen, je niet persé dood gaat door een fout ingedrukte toets. Ook gaat je besturingssysteem geen rare dingen doen doordat je misschien per ongeluk een foute toets indrukt.

Conclusie

Mensen die zoeken naar een goed mechanisch toetsenbord zullen hiermee zeker gediend zijn. Mensen die zoeken naar een toetsenbord voor gaming, iets minder. Naar mijn mening zijn er betere alternatieven op de markt die beter inspelen op gamers en hun specifieke noden. Het feit dat de macro-knoppen bijvoorbeeld aan de zijkant staan, is een spijtig iets. Als toetsenbord doet het zeker zijn werk en kan men er zeker van genieten, maar voor gamers moet ik het afraden.

 Door de gebrekkige informatie die bijgeleverd zat en het moeten uitzoeken hoe de macro-knoppen werkten, wat niet evident was, trekt dat de score toch naar beneden. Ook het feit dat de macro-knoppen op een onhandige plaats zitten voor tijden het gamen is spijtig. De bedrukking op de toetsen heeft ook de score beïnvloed. Maar verder het ik niets aan te merken.

Good

  • Typt geweldig
  • Handige plek om usb te bewaren
  • Handige functie om te zorgen dat geen andere toets kan ingedrukt worden tijdens game-mode

Bad

  • De bedrukking gaat afslijten
  • De macro-knoppen liggen afzonderlijk
  • Niet echt ontwikkeld voor gamers naar mijn gevoel (door de standaardlayout)
7

Goed

Mario is niet zo super als zijn naamgenoot, maar komt dicht in de buurt. Natuurlijk speelt hij graag met zichzelf (op Nintendo). Zijn favoriete gamedrank is Lipton Ice tea. Hij houdt van op single player avontuur te gaan, maar knalt graag online alles en iedereen overhoop. Vroeger veel op pc gespeeld, maar zijn gamecarriere is begonnen op de gameboy, dus uiteraard ligt zijn hart nu bij de consoles en vooral xbox.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password