Hardware: Logitech G502 X

Hardware: Logitech G502 X
Hardware: Logitech G502 X
Release Datum:Genre:, Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:

Logitech is al jaren een grote naam op gebied van PC-hardware. Dit betekent dat ze natuurlijk ook veel ervaring hebben met het produceren van muizen. Tegenwoordig heeft Logitech ook hun eigen gaming label, onder de naam Logitech G. De Logitech G502 X is één van de hardware producten uit dit label. De naam van deze muis is trouwens ook geen onbekende, want het is de opvolger van de populaire en uiterst succesvolle Logitech G502-muis. Wij mochten van Logitech G aan de slag gaan met deze langverwachte opvolger. 

De nieuwe Logitech G502 X familie bestaat uit drie verschillende modellen. Namelijk een bedrade, draadloze en een plus versie, respectievelijk de  G502 XG502 X LIGHTSPEED en G502 X PLUS. Wij kregen van Logitech G de bedrade versie, waardoor we het dus enkel over deze versie zullen hebben in onze review.

Logitech G502 X

Het is ondertussen alweer bijna tien jaar geleden dat de originele Logitech G502 op de markt werd gebracht. In deze periode is de G502 dankzij zijn ergonomische vorm en de beschikbare hoeveelheid knoppen uitgegroeid tot een erg populaire keuze bij gamers.

De G502 X maakt gebruik van een geüpdatet design dat verder bouwt op het bekende design. De muis beschikt over een instelbare DPI-shiftknop waarmee je de cursorsnelheid direct kunt verhogen. Ook biedt de muis een 68% snellere reactiesnelheid dan de voorgaande versies. Dit dankzij de Hero 25K gaming-sensor die 25.600dpi biedt en een verbeterde versie van Logitech’s Lightforce optische knoppen, die toch mechanisch aanvoelen, ondanks dat het hier daadwerkelijk om optical switches gaat. De knoppen voelen goed aan, en reageren erg snel, waardoor je tijdens het gamen bliksemsnel kunt reageren.

Comfort en mogelijkheden

De G502 X is een ergonomische muis met een rechtshandige grip, hierdoor dus niet bruikbaar voor linkshandigen. De muis heeft een rubberen afwerking rondom de body van de muis om een comfortabele en goede grip te bieden tijdens het gamen. Hoewel de muis ergonomisch is is deze vooral geschikt voor mensen met grote handen. Voor iemand als ik met iets kleinere handen is de muis niet altijd even handig. Hoewel ik nog steeds goed aan de meeste knoppen kan, moet ik mijn hand toch verleggen om de G8 knop boven aan de linkermuisknop in te drukken. Hoewel de muis ook voor kleinere handen comfortabel is, zijn mogelijk niet alle knoppen bereikbaar. Gelukkig heeft iemand met grotere handen hier geen problemen mee.

De muis heeft 13 programmeerbare knoppen, die je allemaal naar eigen wens kunt instellen in games. Dit kan je via de Logitech G Hub software, hiermee kun je acties, toetsen, macro’s en andere functies aan je muistoetsen toevoegen, en dit voor verschillende profielen. Voor wie graag zijn muis op locatie meeneemt, is het mogelijk om vijf profielen op te slaan in het geheugen van de muis. Zo kun je de zelfgemaakte instellingen ook op een andere computer gebruiken zonder de G hub software te moeten installeren op de andere PC. Het aantal beschikbare knoppen paste trouwens perfect bij verschillende genres, waardoor de G502 X Geschikt is voor zowel shooters, strategie en actie games en in iets mindere mate, maar weliswaar bruikbaar, MMORPG’s. De GHUB-software was gemakkelijk te gebruiken en stelde me in staat om een van de knoppen op de muis toe te wijzen om supersnel te wisselen tussen profielen. Dit betekende dat ik in het laadscherm kon wisselen als ik verschillende profielen voor verschillende personages of situaties wilde.

Design

Er is een nieuwe verwijderbare of omkeerbare sniper-knop/DPI-knop  beschikbaar die je in games naar wens kunt instellen. Omdat je duim hierop rust kan je zo erg snel in bijvoorbeeld een shooter een melee aanval uitvoeren of een granaat gooien. De muis heeft ook een verbeterd scrollwiel met meer stabiliteit en minder gewicht. Dit betekent dat je net nog iets sneller van wapen kan wisselen tijdens een intens gevecht in een first-person-shooter. Hoewel dit op het eerste zicht mogelijk verwaarloosbaar lijkt, kan dit op hoog niveau in het heetst van de strijd een voordeel geven. Je kan trouwens met 1 druk op de knop selecteren of je het muiswiel klik per klik in stappen laat scrollen of gewoon vrijuit laat gaan zonder restricties om zo super snel te scrollen. Deze laatste optie zal je tijdens het gamen vermoedelijk niet zo snel gebruiken, Maar wanneer je de muis gebruikt om te werken kan je op deze manier erg vlot door lange documenten scrollen.

De G502 X is ook een stuk lichter van gewicht dan zijn voorgangers. Dit nieuwe model weegt 89g , hoewel dit betekent dat het nog steeds geen echte lichtgewicht muis is, is dat wel een besparing van meer dan 30g. Hoewel dat niet als bijzonder veel klinkt, is het verschil in wendbaarheid onmiddellijk merkbaar. Het enige dat ik jammer vind, is dat de bedrade versie die wij testen, de G502 X geen RGB heeft. Geen ramp natuurlijk, want niet iedereen houdt van RGB, maar het is wel jammer voor wie hier wel van houd en liever met een bedrade muis speelt. Verder ziet de muis er erg strak en modern  uit, waardoor deze niet verkeerd staat in een moderne setup.

Conclusie

De Logitech G502 X is een prima muis geworden. Deze werkt zoals je zou verwachten en de hoeveelheid knoppen en de sniper/dpi-knop zijn een geweldige meerwaarde bij deze muis. Hou er wel rekening mee dat de muis niet geschikt is voor linkshandigen en gamers met wat kleinere handen. Heb je nog een vorig model van de G 205 in huis, dan is er weinig reden om te upgraden, tenzij deze versleten is. De G502 X is nagenoeg hetzelfde, buiten wat upgrades in snelheid, hybrid switches, een gemoderniseerde look en een lager gewicht. Al bij al een muis die ik zonder twijfel kan aanraden voor de intensieve en competitieve gamer.  Als je in de markt bent voor een nieuwe muis kan je weinig verkeerd doen met voor de Logitech G502 X te kiezen.

Good

  • Veel programmeerbare knoppen
  • Hybride switches
  • Ergonomisch
  • Lichter en strakker ontwerp

Bad

  • Minder geschikt voor kleinere handen
  • Niet geschikt voor linkshandigen
9

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Lost Password