Hardware: EPOS H3PRO Hybrid

Hardware: EPOS H3PRO Hybrid
Hardware: EPOS H3PRO Hybrid
Release Datum:Genre:, Platform:, , , , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:, , , , ,

Een paar weken geleden kon Jimmy al aan de slag met de EPOS H3 Hybrid headset. Aangezien hij hier al erg lovend over was, ben ik toch ook erg benieuwd naar hoe deze H3Pro Hybrid klinkt en of deze het hogere prijskaartje van 279 € waard is. Jimmy heeft in zijn review trouwens een heel interessant stukje geschiedenis beschreven over EPOS en Sennheiser, dus mocht je dit gemist hebben lees je zeker even bij in zijn review! En dan duiken wij nu in de nieuwe review, dus bij deze: Headset on, world off!

Unboxing

Vooraleer we de headset in gebruik kunnen nemen, moeten we hem natuurlijk gaan uitpakken. De H3PRO Hybrid wordt geleverd in een compacte en degelijke doos met daarin de headset, met de microfoon reeds bevestigd, en een apart doosje met volgende toebehoren: een USB-dongle voor een low-latency verbinding, een 3.5 jack kabel, een USB-kabel met bijhorende USB-A verlengkabel en een cover plate voor wanneer je je microfoon wil loskoppelen. De hoofd-microfoon kan je gemakkelijk koppelen aan de headset dankzij een magnetische connector en wanneer je er voor kiest om deze niet te gebruiken kan de cover plate de connector verbergen en veilig houden. Spijtig genoeg zat er geen carry case bij de headset om hem in op te bergen of om te vervoeren, iets wat ik in deze prijsklasse toch ergens wel verwacht.

Bij het opzetten van de headset krijg je een auditieve melding over hoeveel procent de headset nog ongeveer beschikt. Een exact cijfer krijg je niet, wel een boodschap zoals “more than 80%”. Wat super handig was, je kan de headset gebruiken tijdens het opladen zonder problemen en eenmaal hij opgeladen is kan je de USB-kabel gewoon uittrekken en schakelt hij automatisch de bluetooth functie weer in zodat je weer gewoon wireless verder kan gaan. Wat wel vreemd was, is dat de headset moet opstaan en dus batterij verbruikt om te luisteren als je via de 3.5 jack kabel werkt. Bijvoorbeeld bij het aansluiten van de headset via deze kabel op een PS5 controller. Op zich geen ramp of dealbreker, maar het was me in het begin toch even onduidelijk en het is minder praktisch als je headset niet of te weinig opgeladen is wanneer je hem absoluut onmiddellijk wil kunnen gebruiken.

Over opgeladen zijn gesproken, de batterij van de H3PRO Hybrid gaat vrij lang mee. Afhankelijk van hoe je geconnecteerd bent, en of je de ANC-functie hebt aanstaan, kan je gerust de headset tussen de 18 en 38 uren gebruiken alvorens je weer moet opladen. Dat is toch hetgeen dat geafficheerd wordt, maar tijdens mijn testen zat ik eerder tussen de 18 en 24 uren in, wat nog steeds erg goed en acceptabel is.

Loud and clear

Zoals je al kon lezen, zijn er dus meerdere microfoons aanwezig. Dankzij de dual microphone technologie met een microfoon in de afneembare arm en eentje in de oorschelp krijg je een betere geluidsopname en ruisonderdrukking waardoor je erg verstaanbaar overkomt. Tijdens mijn testen op het werk, waar ik toch best wel wat tijd in meetings moet doorbrengen, kreeg ik positieve feedback over de headset. Ik was steeds goed verstaanbaar terwijl achtergrondgeluid vrij goed uitgefilterd werd. Er kwam wel een opmerking dat ik iets helderder en voller klonk met mijn Bose headset die ik normaal op het werk gebruik, maar die headset is uiteraard van een andere categorie en ook meer voor een ander doelpubliek. De H3PRO Hybrid is gericht op gamers, en tijdens gamesessies klonk ik zeer verstaanbaar en kon mijn team steeds al mijn aanwijzingen (en binnensmondse gevloek) goed horen. Wanneer ik me even op mute wou zetten, moest ik enkel de arm met de hoofd-microfoon omhoog duwen en om weer verder te communiceren de arm naar beneden duwen. Simpel en doeltreffend!

Play it loud

Naast goed verstaanbaar zijn moet je uiteraard ook alle geluiden goed kunnen waarnemen om je beste prestaties neer te kunnen zetten tijdens het gamen. Ook hier weet de H3PRO Hybrid zijn mannetje te staan en klinkt alles enorm zuiver. Aanvankelijk heb ik mijn eerste test gedaan tijdens het spelen van LEGO Star Wars: The Skywalker Saga en klonken de blaster en lightsaber geluiden zodanig zuiver dat ik me echt in de actie waande. De headset kan ook goed om met de 3D audio feature van de Playstation 5 waardoor geluiden zoals voetstappen achter je goed waar te nemen zijn en waardoor je de positie van vijanden veel beter kon inschatten.

Als audiofiel beperk ik mij uiteraard niet enkel tot het gebruiken van de headset voor games alleen. Tijdens het werk, wanneer ik me wil focussen op codeer- of analysewerk, luister ik ook heel wat muziek op Spotify. Ik beperk me ook niet tot een paar genres, maar luister toch wel naar een zeer gevarieerde playlist waarin zowel harde als rustige muziek de revue passeert. Wanneer er hardstyle of EDM voorbij kwam, merkte ik dat de bas tonen redelijk goed doorkwamen, maar zeker niet overheersten. Verder kwamen andere genres zoals rock, metal, rap en zelfs rustige pianomuziek ook zeer goed tot hun recht.

Een ander ding dat ik ook erg belangrijk vind, is de mogelijkheid om geconnecteerd zijn op twee apparaten tegelijkertijd. Dat is met de H3PRO Hybrid ook mogelijk waardoor je met je smartphone verbonden kan zijn én met je PC of console. Echter werkt dit niet altijd even vlot als ik zou willen. Zo had ik steeds problemen om mijn MacBook en iPhone gelijkertijd te connecteren, maar het lukte me dan weer wel om mijn Nintendo Switch en iPhone simultaan te connecteren. Het spijtige is ook dat de EPOS Gaming Suite niet bestaat voor macOS en ik in de EPOS Connect applicatie, die wel voor macOS beschikbaar is, mijn headset niet kon vinden. Dit kan allemaal natuurlijk gewoon liggen aan de compatibiliteit met Apple, aangezien ik deze problemen dan weer niet had op mijn Windows-PC.

Looks matter

Zelfs na lange werkdagen van een 8-tal uur of meer had ik geen last van de headset op mijn hoofd. Ook na het werk had ik de headset vaak nog enkele uren op tijdens het gamen zonder er last van te ondervinden. De schelpen zijn goed vorm gegeven en omsluiten de oren perfect waardoor al heel wat geluid van buitenaf afgeblokt wordt, en dankzij de aanpasbare hoofdband kan je hem nog wat bijregelen zodat hij zeker goed blijft zitten. Het is dus zeker en vast een erg comfortabele headset. De bouwkwaliteit van de H3PRO Hybrid is ook uitstekend en hij ziet er enorm strak uit, zeker in de Racing Green uitvoering.

Er zijn verschillende knoppen te vinden op de headset. Op de rechter oorschelp vinden we de aan/uit knop die zich boven een led-indicator bevindt die de status van je headset weergeeft alsook de USB-C aansluiting om op te laden of via de kabel te verbinden, maar ook de 3.5 jack poort is hier terug te vinden. Het volume van binnenkomend geluid kan je regelen door te draaien aan de cirkel die zich ook aan deze kant bevindt. Aan de linkerkant vinden we de bluetooth functie toets waarmee je de pairing mode kan activeren. Tenslotte hebben we nog het stokpaardje van deze headset te bespreken, naast het feit dat deze wireless is, en dat is de ANC. De Active Noise Cancellation complimenteert de passieve noise canceling (door de goede pasvorm waardoor geluid van buitenaf reeds gedeeltelijk geblokkeerd wordt) door lage frequenties te blokkeren. Deze functie is gemakkelijk te activeren dankzij een aan/uit slider die zich ook aan de linkerkant bevindt.

Conclusie

Zonder er doekjes rond te winden, ben ik eigenlijk heel positief verrast door de headset. Ik moet zeggen dat ik alvast fan ben van de coole kleurcombinatie van de mij opgestuurde H3PRO Hybrid headset en dat hij qua geluidskwaliteit wel enorm goed is. Dankzij mijn uitgebreide muzieksmaak passeerden er toch heel wat genres door de headset, van game/film OST’s tot rock, (heavy) metal, EDM, hardstyle en ook wat rustigere pianomuziek. Ongeacht welk genre ik beluisterde, alles klinkt zeer zuiver en duidelijk. Ook de zalige bas tonen zijn niet overheersend tegenover de rest, wat al eens kan tegenvallen bij goedkopere headsets.

Of het de meerprijs van 100€ waard is tegenover de H3 Hybrid? Persoonlijk voor mij wel, ik hecht best veel waarde aan draadloos verbonden te zijn en dat alleen al is voor mij de meerprijs waard. De ANC is uiteraard mooi meegenomen, maar zeker niet de beste op de markt. Tenslotte heb je keuze uit, naar mijn bescheiden mening, twee van de mooiere kleuren combinaties (zijnde de Racing Green en Sebring Black). Deze headset gaat sowieso vanaf nu mijn favoriet zijn voor tijdens het gamen!

Good

  • Wireless luisteren via bluetooth of meegeleverde dongle
  • Comfortabele pasvorm en cool design
  • Zeer goede audio kwaliteit

Bad

  • Geen carry case
  • ANC is niet zo goed als bij concurrenten
9.2

Fantastisch

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password