Vooraleer we in de eerste review van 2023 vliegen, wil ik jullie allereerst een gelukkig nieuwjaar en al het beste wensen! Onze eerste review dit jaar gaat over de recent verschenen EPOS GSX 1000 2nd edition externe geluidskaart. Wat een externe geluidskaart net is, wat deze doet en of deze een aanrader is voor je setup kan je in deze review lezen!
BrainAdapt
Voor we in de review duiken, gaan we het nog even hebben over een stokpaardje van EPOS, namelijk BrainAdapt. In ons interview met EPOS tijdens Gamescom zijn we hier ook al dieper op in gegaan, dus ik ga het hier enkel nog eens kort schetsen. Omdat geluiden in verschillende frequenties door onze hersenen, in de vorm van geluidsgolven, worden begrepen, heeft EPOS de keuze gemaakt om hier meer aandacht aan te besteden en te zorgen dat er ingezet kan worden op drie processen tijdens het verwerken van auditieve informatie. Deze processen zijn oriëntatie, focus en herkenning. Oriëntatie zorgt er voor dat we weten vanwaar geluid komt, waardoor we ons bewust kunnen zijn van de bron, terwijl focus er voor zorgt dat we ons kunnen concentreren op specifieke audiosignalen terwijl andere net verzwakt of gefilterd worden. Ten slotte zorgt herkenning er voor dat ons brein kan interpreteren op welke audio er gefocust dient te worden en welke audio “witte ruis” is die niet noodzakelijk is voor ons. Door hier onderzoek naar te doen, hoopt EPOS en de EPOS-engineers om betere audioproducten te kunnen ontwikkelen. Maar genoeg marketingpraat, tijd om de EPOS GSX 1000 2nd edition eens onder de loep te nemen.
External sound card
Het is misschien handig om ook eerst even te kaderen wat een geluidskaart is en wat deze eigenlijk doet alvorens we verder gaan. Vroeger, voor degene die het zich nog kan herinneren, werd tijdens het bouwen van (game) PC’s de overweging vaak gemaakt om een dure geluidskaart te installeren om zo de beste audio-ervaring te hebben. Uiteindelijk begonnen deze ingebouwd te worden op het moederbord waardoor het steeds minder voor viel om een aparte geluidskaart te installeren, maar deze waren vaak zeer klein en niet heel krachtig. Afhankelijk van de kwaliteit van het moederbord, of eigenlijk vooral afhankelijk van hoeveel de producent wilde besparen op materialen, kon je wel eens last hebben van minder kwalitatief geluid maar ook last ondervinden van storingen door andere onderdelen. Dit is, zeker voor (pro-)gamers, niet ideaal en dat ging niet onopgemerkt. Zo begonnen er de laatste jaren externe geluidskaarten op de markt te komen die je gewoonweg kon aansluiten op een USB-poort van je PC en waarop je je headset of speakers op kon aansluiten. Omdat de geluidskaart extern werkt van de CPU en deze ook maar één taak heeft, wil dit zeggen dat deze niet moet inboeten en dus alles kan geven om een optimale audiokwaliteit te garanderen. Tenminste, dat is de theorie er achter. Of de EPOS GSX 1000 2nd edition dit ook in de praktijk weet om te zetten, zullen we snel achterhalen.
Unboxing & installing
Wanneer we de doos bekijken, zien we een kleine, simpele maar doeltreffende verpakking waarin de EPOS GSX 1000 2nd edition comfortabel zit. Daarnaast vinden we een USB naar USB-C kabel, die voor sommige misschien wat aan de korte kant is met zijn 1.2 meter lengte, en een handleiding. Als de kabel te kort is, dan kan je nog steeds een andere kabel gebruiken uiteraard. Eenmaal je de geluidskaart hebt aangesloten op je PC via de bijgeleverd (of je eigen) USB-kabel, werkt het apparaat zonder problemen. Dit komt omdat de drivers op het apparaat zelf geïnstalleerd zijn en er dus geen bijkomende software nodig is, wat als bonus dus geeft dat het “out of the box” op zowel Windows als Mac toestellen werkt.
Verder valt uiteraard de EPOS GSX 1000 2nd edition ook op dankzij zijn strakke design en is hij, door zijn andere kleuren, mooi te onderschijden van zijn voorganger. Zo had de eerste generatie een zilveren draaiwiel, die nu deze keer volledig zwart is zoals de rest van het toestel. De afmetingen zijn echter, met 15 x 7 x 14,5 cm, hetzelfde gebleven maar vanachter heeft de Micro-USB poort plaatsgemaakt voor een USB-C poort naast de bestaande aansluitingen voor speakers, een headset en een microfoon. Tenslotte is er een stevige kickstand aanwezig waardoor het toestel stevig op je bureau kan staan.
Touch
Een erg coole toevoeging aan het nieuwe design is dat de GSX 1000 2nd edition een proximity sensor heeft die, wanneer je met je hand boven het touch paneel gaat het scherm automatisch activeert en je huidige settings laat zien. Na enkele minuten gaat het scherm weer uit en toont het enkel het ingestelde volume niveau. Op het touch paneel kan je verschillende instelling aanpassen. Zo vind je linksboven een icoon om de output te veranderen tussen speakers of headset, waardoor we meer of minder extra opties krijgen. Heel wat opties gelden enkel voor wanneer je een headset gebruikt. Rechts boven kan je kiezen tussen presets om de equalizer op standaard, film, muziek of First Person mode te plaatsen. Die laatste is voornamelijk een setting die je in games zal gebruiken, en deze zorgt er voor dat bepaalde frequenties een boost krijgen waardoor je bijvoorbeeld voetstappen of geluid van wapens beter kan horen en kan inschatten van waar ze komen. Rechtsonder bevindt zich dan nog een knop om te wisselen tussen een 2.0 kanaal of 7.1 surroundsound. Deze is echter niet bruikbaar om een speaker set om te zetten naar surround en kan enkel aangepast worden als je een headset gebruikt.
Linksonder vind je, als je een headset gebruikt, nog een toets en in het midden links en rechts nog twee als je een headset gebruikt én 7.1 surround hebt aan staan. De functie linksonder dient om de microfoon sidetone te kiezen en je kan deze op neutraal of twee hogere niveau’s zetten. Links in het midden zien we een reverb knop welke vooral schijnt tijdens het kijken naar films of tijdens het gamen, voor muziek voelde dit wat raar aan om aan te hebben staan. Tenslotte kan je via de functie rechts in het midden instellen of het geluid van voor, van achter of standaard geboost moet worden. Alweer een functie die je voornamelijk tijdens het gamen zal gebruiken en tijdens het luisteren naar muziek of kijken naar films liefst op standaard houdt.
Je kan dus deze settings tweaken naar je voorkeuren, maar je kan ook enkele voorgeprogrammeerde profielen kiezen via de dunne strepen die te vinden zijn in de hoeken van de geluidskaart. Hier schuilt er wel een klein minpuntje al voor mij, want het is niet mogelijk (of althans niet voor zover ik kan vinden in de handleiding of online) om deze te overschrijven met je eigen presets.
Boost or bust?
De grote hamvraag is natuurlijk of dit toestel, met een prijskaartje van 199€, je audio kan boosten naar een hoger niveau of niet. Na de EPOS GSX 1000 2nd edition heel wat uren, zowel professioneel als tijdens entertainment sessies (films, muziek en gamen), in gebruik te hebben kan ik wel zeggen dat het een fantastische boost geeft in audiokwaliteit! Doordat de output stevig versterkt wordt, stond mijn volume meestal ergens rond de 35% en was dit al meer dan luid genoeg voor mij. Ik heb de geluidskaart getest met mijn Bose QuietComfort 35 II en EPOS H3PRO en bij beide headsets merkte ik wel een verschil op in mijn ervaring. Zo kreeg ik een heldere, goed uitgebalanceerde audio-ervaring met natuurlijk geluid. Er was geen extra focus op bastonen, waar meestal bij een equalizer wel op gefocust wordt, en ik merkte ook geen ruis of mindere kwaliteit op bij hoge en lage volumes.
Op mijn PS5 ben ik met de Sony PULSE 3D headset al eerder in aanraking gekomen met 3D sound en de ervaring die dat met zich meebrengt tijdens het gamen. Het was indrukwekkend om de EPOS GSX 1000 2nd edition in 7.1 surround te zetten voor mijn H3PRO en bij games zoals Fallout 4 op PC dit effect ook te krijgen. Je hoort zoveel geluiden op een andere manier, vanuit alle kanten om je heen, en je waant je gewoon in de game wereld. Ik kan me niet voorstellen om nog te gamen zonder deze immersie in ieder geval.
Nu kan je je afvragen waarvoor ik de EPOS GSX 1000 2nd edition op professioneel vlak heb gebruikt. Wel, ik zit voor mijn job heel vaak in online meetings en daar is een goede microfoon ook van groot belang. De geluidskaart boost niet enkel de output van geluid dat je binnenkrijgt, maar ook van geluid dat je uitstuurt via je microfoon. Na heel wat meetings vroeg ik dan ook aan mijn collega’s of ze tevreden waren van de audio kwaliteit tijdens onze gesprekken, en ik kreeg toch steevast te horen dat ik enorm helder overkwam.
Conclusie
De EPOS GSX 1000 2nd edition komt met een stevig prijskaartje, maar je krijgt er ook heel wat voor terug. De boost in audio kwaliteit is in zowel de 2.0 als de 7.1 surround mode echt fantastisch te noemen, en ook de microfoon output kan ik niet over klagen. Het toestel is ook enorm gebruiksvriendelijk dankzij zijn plug-and-play compatibiliteit voor zowel Windows als Mac, eenvoudige bediening en handige presets. Daar schuilt ook wel een minpuntje voor mij, namelijk dat deze presets niet te overschrijven zijn, ook niet met EPOS software zoals de EPOS Gaming Suite of dergelijke.
Verder ziet de geluidskaart, dankzij zijn strak design, er prachtig uit op zowat elke bureau en is hij dankzij zijn kleine formaat ook handig om mee te nemen voor laptop gebruikers. De grote vraag is natuurlijk of een externe geluidskaart in je setup nodig is of niet. Op die vraag kan ik helaas geen antwoord geven, maar persoonlijk kan ik niet meer zonder in mijn setup. De EPOS GSX 1000 2nd edition heeft een vaste plaats op mijn bureau, aan mijn vaste PC, gekregen en dient nu om mijn geluid te boosten tijdens het kijken van films en series, maar voornamelijk om snel en eenvoudig te wisselen tussen mijn speakers en headset wanneer ik ga gamen en om te genieten van de diepe immersie die ik krijg dankzij de 7.1 surround.