Hardware: AOC 24G4X

Hardware: AOC 24G4X
Hardware: AOC 24G4X
Release Datum:Genre:, Ontwikkelaar:Uitgever:

De gamingsector heeft de afgelopen jaren een ongekende groei doorgemaakt. Een integraal onderdeel hier van zijn gaming monitoren die de ervaring van een gamer aanzienlijk kunnen verbeteren. Te midden van de talloze opties op de markt, is de AOC 24G4X samen met zijn grotere broertje met dezelfde specs, de AOC 27G4X naar voren gekomen als een opmerkelijke mededinger. Als het gaat om gaming monitoren, valt de AOC 24G4X op door zijn hoge verversingsfrequenties, lage inputvertraging en betaalbaarheid. Deze gamingmonitor laat zien dat je geen bank moet overvallen om je gamingervaring te verbeteren.

Design

De AOC 24G4X heeft een strak en modern ontwerp dat zeker goed past bij elke gamingopstelling. De donkergrijze afwerking zorgt voor een geraffineerde en professionele uitstraling. Deze monitor heeft geen opzichtige RGB-verlichting of agressieve accenten en kiest in plaats daarvan voor een meer ingetogen en elegante esthetiek. De standaard biedt verschillende verstelmogelijkheden voor optimaal kijkcomfort. Je kunt de hoogte, het kantelen en het draaien naar wens aanpassen. De monitor kan ook in staande modus worden gedraaid, wat voordelig kan zijn voor bepaalde games of toepassingen. De standaard heeft veel instelmogelijkheden, zoals kantelen, draaien, hoogte en zelfs draaien naar portretmodus, plus een VESA-bevestiging, zodat je de monitor aan de muur kan bevestigen met een VESA-mount. De voet van de standaard is niet al te diep, wat betekent dat je lekker veel plek blijft behouden op je bureau.

De monitor wordt geleverd met twee HDMI 2.0-poorten en een DisplayPort 1.4-poort, waarmee wordt voorzien in de connectiviteitsbehoeften van de meeste gebruikers. Er ontbreekt echter een USB-hub, wat enigszins teleurstellend is, maar geen doorslaggevende factor gezien het prijspunt. Het on-screen display (OSD) van de monitor wordt bediend met fysieke knoppen aan de onderkant van de monitor. Persoonlijk vond ik deze absoluut niet fijn werken, ze voelen niet enorm responsief aan, waardoor ik regelmatig zat te klungelen voor ik in het juiste menu, of de juiste opties had aangeduid. Toegegeven, op dat vlak ben ik vrij verwend gezien ik een monitor gebruik waarmee je het OSD bedient met een soort joystick of met de meegeleverde afstandsbediening, de besturing van de AOC 24G4X voelt in elk geval hierdoor wat omslachtig aan.

Display

De AOC 24G4X maakt gebruik van Fast-IPS paneeltechnologie. Het heeft een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels, wat standaard is voor een monitor van dit formaat. Hoewel sommige gamers misschien liever een hogere resolutie hebben, is het Full HD-scherm voldoende voor de meeste games en biedt het een helder en levendig beeld. Een van de kenmerken van de AOC 24G4X is de indrukwekkende verversingssnelheid van 180 Hz. Deze hoge verversingssnelheid zorgt voor vloeiende beelden bij het gamen, waardoor het ideaal is voor snelle en competitieve games. Wat betreft de responstijd claimt AOC een responstijd van 1ms. Hierdoor biedt de monitor minimale ghosting, wat zorgt voor een helder en scherp beeld tijdens gamesessies.

De AOC 24G4X heeft een uitstekende kleurnauwkeurigheid en levert prachtige levendige kleuren op. Het ondersteunt 90,8% van de Adobe RGB-kleurruimte, 95,5% van de DCI-P3 kleurruimte en 128,3% van de sRGB kleurruimte. Dit brede kleurengamma resulteert in levendige en levensechte kleuren, wat de game-ervaring verbetert. Voor gamers en content creators die zich ook bezig houden met beeldbewerking en fotografie zijn er echter betere opties beschikbaar.

Gamingprestaties

Op het gebied van gamingprestaties stelt de AOC 24G4X niet teleur. De hoge verversingssnelheid en lage responstijd, die volgens AOC 1ms bedraagt, maken het een sterke concurrent in zijn prijsklasse. De monitor ondersteunt ook Nvidia G-Sync, wat de gamingprestaties verder verbetert door screen tearing te verminderen. Vergeleken met andere monitoren met hun maximale vernieuwingsfrequentie presteert de 24G4X erg goed. Deze monitor heeft een iets hogere vernieuwingsfrequentie met 180Hz vergeleken met de 165Hz van vergelijkbare monitors, het levert geen gigantisch, verschil maar het is zeker leuk om hier een kleine toename te zien. Het zal dan ook erg lastig zijn om een monitor uit dit segment te vinden dat betere prestaties oplevert dan de AOC 24G4X.

In tegenstelling tot veel gaming monitoren heeft de AOC 24G4X ingebouwde luidsprekers. Hoewel ze een eigen geluidssysteem niet zullen vervangen, zijn ze een leuke toevoeging voor casual gaming of mediaconsumptie. Hoewel de speakers zeker bruikbaar zijn, presteren ze duidelijk minder dan andere monitoren die ik in het verleden getest heb. Mijn voorkeur ging dan ook uit naar het gebruik van een headset.

Conclusie

De AOC 24G4X is een uitstekende keuze voor budgetbewuste gamers. Met zijn hoge verversingssnelheid, lage inputvertraging en levendige kleuren biedt hij een geweldige game-ervaring tegen een betaalbare prijs. Hoewel er enkele functies ontbreken, zoals een USB-hub of een hogere resolutie, zijn deze compromissen begrijpelijk gezien de prijs. Al met al biedt de AOC 24G4X een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is het overwegen waard voor je volgende gaming monitor. Hoewel de speakers niet geweldig zijn en de OSD niet erg nauwkeurig aanvoelt, zorgen deze kleine nadelen voor weinig afbreuk aan de algehele positieve ervaring die de AOC 24G4X biedt.

 

Good

  • Prachtige kleuren
  • Verversingssnelheid van 180 Hz
  • Mooi Design
  • Budgetvriendelijk zonder in te boeten aan prestaties

Bad

  • De ingebouwde speakers doen hun werk, maar maken geen indruk
  • On-screen display knoppen werken niet fijn
8

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password