Hands-on Preview: World of Warcraft Classic: Wrath of the Lich King

Hands-on Preview: World of Warcraft Classic: Wrath of the Lich King
Hands-on Preview: World of Warcraft Classic: Wrath of the Lich King
Release Datum:Genre:Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Confession time: ik heb nog nooit World of Warcraft gespeeld. De reden hiervoor is simpel, ik was destijds voornamelijk bezig met console gaming en speelde enkele, voornamelijk gratis, MMORPG’s zoals Flyff, Lineage II, Runescape en Maplestory. Mijn interesse lag toen ook gewoon anders, waardoor op PC spelen meestal geassocieerd werd met shooters zoals Call of Duty en Unreal Tournament en ik mijn RPG fill eerder haalde op mijn consoles. Tijd om mijn path of redemption te volgen, en eindelijk de wonderlijke wereld van World of Warcraft te verkennen in de classic setting met de Wrath of the Lich King expansion!

Death Knight

Ik was destijds wel gefascineerd door World of Warcraft, afgaande op de art en waarover ik vrienden hoorde vertellen. Vooral bij Wrath of the Lich King, waar de Lich King me enorm hard deed denken aan iets wat zo uit Lord of the Rings zou kunnen komen, iets waar ik toen ook enorme fan van was. Volgens veel van mijn vrienden zou dit een van betere expansions zijn uit WoW. Om goed te maken wat ik destijds in 2008 heb gemist, is er nu gelukkig World of Warcraft classic, waar ik als nieuwkomer kan in stappen en een verloren jeugd inhalen.

Om te kunnen beginnen moet ik uiteraard een character maken, en daar komt altijd die moeilijke keuze terug. Wat ga ik kiezen als race en class om mijn avontuur mee te beginnen? Toch was de keuze hier meer voor de hand liggend, want ik wilde sowieso voor de nieuwe Death Knight class gaan die met deze expansion geïntroduceerd werd. Al snel werd het duidelijk dat ik niet de enige was die er zo over dacht, want de meerderheid van de spelers in de bèta waren met Death Knights aan de slag gegaan.

Deze Hero class, die volgens de lore in dienst staat van de Lich King zelve, is vooral een melee fighter die ook nog dark magic en runeforged wapens kan gebruiken. Deze class is dus vooral bedoeld voor DPS en om van kortbij aan te vallen, bij voorkeur in een-op-een gevechten. Een Death Knight begint al op level 55, en kan je enkel aanmaken als je al een character met een hoog level hebt op diezelfde server waar je wil spelen. De uitbreiding speelt zich overigens af op Northrend, wat tot nu toe een van de grotere gebieden zal zijn in WoW Classic. Grafisch ziet de game er, van wat ik kan opmaken uit filmpjes links en rechts, hetzelfde uit als in 2008, maar dan in een veel hogere resolutie uiteraard. De game speelt verder, op enkele kleine grafische bugs na, enorm vlot.

Classic, with a twist

Ik moet eerlijk zijn, het was toch even zoeken hoe het er in de originele Wrath of the Lich King aan toe ging om een goede vergelijking te maken, maar er zijn toch enkele punten die opvallen als je footage van vroeger bekijkt en dan de nieuwe versie speelt. Het helpt ook dat Blizzard goed communiceert over bepaalde vernieuwingen, zoals het vervangen van de “dungeonfinder” door de nieuwe “groupfinder”. Hierdoor wordt je verplicht om een extra stap te ondernemen, namelijk mensen toe te voegen in een groep, om dan aan de dungeon entrance te kamperen tot je voltallig bent en dan pas de dungeon binnen te gaan. Iets wat dus niet altijd even ideaal is voor iedereen.

Een andere, vrij opmerkelijke, verandering is dat de questhelpers niet aanwezig zijn. Deze toevoeging in de originele Wrath of the Lich King helpt (nieuwe) spelers om quest doelen te vinden en zo minder verloren rond te lopen in de alsmaar groter wordende wereld. Het vreemde is dat dit wel in de gewone World of Warcraft zit, en steeds meer improvements kreeg, om het dan volledig weg te laten in de classic. Ik snap wel dat ze het “vanilla” gevoel willen benaderen, maar als ze het destijds al introduceerden, waarom nu dan niet? Voor een vrij nieuwe speler als mezelf, is het wel een groot gemis. Er is sprake van de mogelijkheid om deze functie alsnog toe te voegen in de toekomst, iets waar ik toch wel wat op hoop in ieder geval.

Conclusie

De bèta van World of Warcraft Classic: Wrath of the Lich King voelt al vrij compleet en er lijkt niets in de weg te staan van een vlotte release over enkele maanden. Voor mijn eerste ervaring met World of Warcraft, moet ik toegeven dat ik toch nog wat verloren rond liep in Azeroth, zeker door het ontbreken van de questhelpers. Hopelijk voegen ze dit alsnog toe in de uiteindelijke release. Maar afgaande op de bèta denk ik dat ik en veel andere spelers naast mij staan te springen om Warcraft Classic: Wrath of the Lich King te (her)ontdekken! Al zal het voor mij wel met een of andere online guide worden om niet té verloren rond te dwalen.

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password