Hades

Hades
Hades
Release Datum:Genre:Platform:, , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Als je nu nog niet gehoord hebt van Hades dan heb je het laatste jaar toch een beetje onder een steen geleefd. De game heeft enorm veel gamer harten veroverd en is overspoeld met positieve reviews. Hij is voor velen zelfs dé game van het jaar 2020. Hades is een roguelike hack and slasher die vorig jaar is gereleaset op PC en Nintendo Switch. En nu maakt de game ook zijn intrede op andere consoles. En aangezien we vorig jaar niet de kans hadden om Hades te reviewen kunnen we dit nu niet laten liggen natuurlijk. Draait Hades even vlotjes op consoles en kunnen we deze review ook een monsterscore geven? Spoiler alert: reken maar van yes!

Escape Room from Hell

Het doel van de game is redelijk simpel, je moet zien te ontsnappen uit de onderwereld. Je speelt met Zagreus, de zoon van Hades, ook wel gekend als de God van de onderwereld. Als prins van de onderwereld ben je het daar beneden allemaal grondig beu en besluit je om je biezen te pakken en naar de oppervlakte te ontsnappen. Het klinkt allemaal redelijk makkelijk, maar dat is het zeker niet. Je zult verschillende keer sterven waardoor je helemaal opnieuw moet beginnen. Er zijn 4 verschillende biomes waar je je door moet worstelen die geleidelijk aan moeilijker worden. Maar ook jij wordt geleidelijk aan sterker en gaat beetje bij beetje verder kunnen klimmen. Klinkt eigenlijk als een roguelike zeg je? Klopt volledig, dit is een rasechte roguelike. Maar toch één van de beste roguelikes die ik de afgelopen jaren heb gespeeld. Ik heb zelf uren gestoken in Dead Cells, wat een tijdje mijn nummer 1 was in het genre, maar Hades heeft de troon eindelijk overgenomen. De voornaamste reden hiervoor is dat Hades ook een ijzersterk verhaal heeft dat je blijft motiveren om telkens weer opnieuw te beginnen. Je kan met elke NPC dat je tegen komt een praatje slaan waardoor je meer en meer te weten komt over jezelf en de Goden die je omringen. Elke keer je sterft en uit de Styx rivier strompelt zijn er weer nieuwe dingen te ontdekken in The House of Hades. Ook vaderlief weet je telkens opnieuw de grond in te boren, maar dat laat Zagreus volledig koud aangezien hij er van overtuigd is dat hij de oppervlakte zal bereiken, kost wat kost.

Tijdens zijn reis naar de oppervlakte krijgt Zagreus ook hulp van zijn familie, de Goden van Olympus. Je zal in elke run Blessings kunnen vinden van je nonkels, neven en nichten. Deze Blessings geven je aanvallen een extra boost of effect. Ze willen Zagreus zo graag tot op Mount Olympus krijgen dat ze er alles aan zullen doen om hem te helpen daar te raken. Ook met hen kan je telkens een eenzijdig gesprek voeren, want ze kunnen jou eigenlijk niet echt zien. Hoe meer gesprekken je aangaat, hoe meer de puzzel in elkaar valt.

Slash & Dash

Hoe speelt Hades nu eigenlijk op console? Wel, ik heb de game zelf op de Switch gespeeld en dat speelde al veel vlotter dan ik had verwacht. Ikzelf speel dit soort games dan weer liever op de Playstation dus ik was meteen enorm blij dat deze titel naar consoles kwam. De game speelt super responsief combat gewijs dus hier kan ik echt niets op aanmerken. Het enige dat ik misschien als minpuntje moet opgeven is dat ik heel af en toe een framedropje had. Dat heb ik op de Switch versie nooit gehad, maar ik kan ze gemakkelijk op één hand tellen op de tientallen uren dat ik heb gespeeld. Dus dat is zeker verwaarloosbaar en ik ben zeker dat dit er nog zal uit gepatched worden.

Voor diegene die Hades echt nog niet kennen, de game speelt in topdown perspectief en je moet kamer per kamer clearen om zo tot bij de eindbaas van de biome te komen. Je kan kiezen uit 6 verschillende wapens die je kan vrijspelen doorheen de game met het juiste aantal sleutels die je kan vinden tijdens elke run. Je eerste wapen is een zwaard, later kan je ook nog een schild en speer vrijspelen. De rest laat ik je zelf ontdekken. Elk wapen heeft een normale aanval en een special. En ook nog een dash attack, een aanval gecombineerd met je dash. De dash zelf is ook een cruciale mechanic om te kunnen overleven. Deze kan je op termijn ook upgraden zodat je meerdere keren kan dashen kort na elkaar, zeer handig! Aan elke kamer dat je kan clearen, hangt ook een beloning aan vast. Dit kan gaan van je levenspunten wat boosten, je wapens sterker maken, Blessings van de Goden van Olympus en nog vele andere. Je kiest meestal op voorhand ook voor welke beloning je gaat vechten door een deur te kiezen in een geclearde kamer. Deze keuzes kunnen een grote invloed hebben op je run en bepalen hoe sterk je zal worden. Sommige combinaties zijn redelijk overpowered terwijl je, als je enkele verkeerde keuzes maakt, snel het onderspit zal delven.

Biome Here, Biome There

Zoals ik al eerder zei bestaat de game uit 4 verschillende biomes. Je start in Tartarus, het eerste niveau van de onderwereld. Deze biome zal je uiteraard ook het meeste zien als je veel sterft. Als je hier de baas hebt verslaan reis je naar Asphodel waar de warmte en het vuur van Hades serieus in je nadeel kunnen spelen. Als je de Bone Hydra hebt kunnen verslaan ga je naar The Fields of Elysium, een heel kleurrijke omgeving die rust uitstraalt, maar dan weer wordt overspoeld door verschillende vallen die je beter ontwijkt. Compleet verschillend tegenover de twee vorige biomes die een veel donkerdere indruk geven. En de laatste biome ga ik hier niet uit de doeken doen, dat laat ik aan jullie over. Het is vooral enorm knap dat elke biome je weet te verrassen, elke keer opnieuw. Is het je vijfde run of je 25ste, je zal altijd nieuwe dingen ontdekken waardoor elke run vlotter en vlotter zal gaan. En wat het nog beter maakt is dat overal waar je komt ook een bijpassende fantastische soundtrack heeft. Mijn Spotify draait de laatste dagen niets anders.

In The House of Hades kan je ook na enkele runs een Contractor vinden. Deze kan kamers toevoegen aan de biomes die je weer wat verder kunnen helpen. Je kan ook het hele interieur van het huis omgooien om papa Hades nog wat te treiteren. Om de Contractor te betalen heb je Gems nodig, dit is ook één van de beloningen die je op je runs kan vinden.

Conclusie

Hades is bij uitstek de beste roguelike die je momenteel kan vinden op de markt en ook de console port is een schot in de roos. Buiten hier een daar een mini framedrop heb ik eigenlijk niets aan te merken op de game. Je zal met gemak hier uren kunnen aan verslijten zonder dat je het zelfs door hebt. De gameplay is misschien zelfs nog vlotter dan op de Switch en zal veel console gamers weten te bekoren. Elke biome en kamer zijn enorm goed ontworpen met een bijpassende soundtrack waar ik niet genoeg van kan krijgen. Ook het design van de personages is enorm knap gedaan. Als je dus even niet weet wat te spelen dan kan ik Hades alleen maar aanraden.

Good

  • Super vlotte gameplay
  • Prachtige visual stijl
  • Geweldige soundtrack
  • Super verslavend!

Bad

  • Hier en daar last van een kleine framedrop
9.5

Fantastisch

Dylan is een gamer in hart en ziel. Elk genre kan door hem geapprecieerd worden. Een goed verhaal is vaak belangrijker dan mooie graphics!

Lost Password