Na enkele jaren afwezigheid is ook Guitar Hero weer terug, net als Rock Band waar onlangs ook een nieuw deel van is verschenen. Heeft deze afwezigheid de Guitar Hero-reeks goed gedaan?
Vanwege de nieuwe gameplay voelt Guitar Hero Live weer verfrissend aan. In tegenstelling tot de oudere delen, beschik je op de nieuwe GHL-controller niet meer over vijf knoppen die op een rij staan, maar over zes knoppen in twee rijen van drie. Dit zorgt ervoor dat de game heel anders speelt dan bij de oudere delen. Het voelt dus deze keer nieuw en anders. Hierdoor zul je wel even opnieuw de game moeten leren, om weer als vanouds te kunnen rocken. Dit zorgt echter wel voor een leuke uitdaging om de game weer te leren masteren. Je beschikt nu over drie witte en drie zwarte knoppen (frets). Deze staan verdeeld onder elkaar: de bovenste rij bestaat uit zwarte knoppen, en de onderste uit de witte knoppen. Hierdoor zul je dus nieuwe combinaties kunnen aanslaan die je natuurlijk niet op de oude controller kon spelen. Op het scherm worden de zwarte knoppen weergegeven door een zwart plectrum die naar boven wijzen, en de witte door plectrums die naar onder wijzen.
De game beschikt over twee modes. De eerste mode die je tegenkomt is de Live mode. Dit is in feite de single player campaign mode van Guitar Hero Live. Hierin zal je als gitarist met meerdere bands gaan optreden op verschillende concerten op de twee festivals die in de game beschikbaar zijn. In GHL beschik je deze keer dus niet over vaste bandleden. Sterker nog: dit keer bestaan ze zelfs niet uit avatars. Neen, in GHL wordt er gebruik gemaakt van Full Motion Video (FMV). Dit wil zeggen dat zowel je bandleden als het publiek bestaan uit echte mensen, waardoor jij je op een echt concert waant. Aan de acteurs die deze rollen op zich nemen kan je ook zien of je goed of slecht aan het spelen bent. Wanneer je goed bezig bent, zal het publiek uit hun dak gaan en zullen bandleden goedkeurend knikken en vrolijk meedoen. Speel je echter rotslecht, dan zall je dat ook merken aan zowel het publiek als de band waarmee je speelt. Het publiek zal plots veel stiller worden, of zelfs beginnen met boegeroep. Je bandleden zullen je afwijzend aankijken en duidelijk laten merken dat ze absoluut niet tevreden zijn van je performance.
De omschakeling tussen goed en slecht gaat niet erg vloeiend. Zo zal tijdens de omschakeling van de sfeer het scherm even wazig worden zodat de andere scène kan beginnen. Op zich is dit niet enorm storend, maar het haalt je wel even uit de ervaring. Er is echter wel een nadeel aan deze aanpak: aangezien er natuurlijk erg veel werk inkruipt om dit met elk nummer zo te maken, zitten er maar 42 nummers in deze game, waarbij sommige best een vreemde keuze zijn voor een game waarin je gitaar speelt. Want zo zit er bijvoorbeeld ook een nummer in van Skrillex. Een erg vreemde keuze als je het mij vraagt.
Een andere mode die je tot je beschikking hebt in GHL is de Guitar Hero TV mode. Deze modus bestaat uit enkele TV-zenders die doen denken aan MTV –uit de tijd dat deze nog muziekclips uitzonden welteverstaan–. Hier staan twee zenders op je te wachten die elk een andere muziekstijl aanbieden. Elk halfuur begint een nieuw programma met een nieuwe playlist. Deze mode is ook meteen de online-mode van GHL. Wanneer je op een zender meespeelt, speel je opeens ook tegen tien andere spelers, waar je tijdens het spelen kan zien wat je ranking is in het nummer. Dit zorgt ervoor dat deze mode best verslavend kan worden als je competitief bent ingesteld, aangezien jij natuurlijk toch wel op de éérste plaats in de ranking wil staan. Dit maakt het meteen ook leuk om minder bekende nummers te spelen, of nummers die jij eigenlijk maar niets vindt, aangezien je ook met deze nummers wil tonen dat jij superieur bent in de game.
In de Guitar Hero TV-mode kan je ook songs on demand afspelen. Je kunt dit vergelijken met Spotify, want alle muziek is beschikbaar om te spelen zonder dat jij de nummers moet aankopen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er ook geen betalende DLC bij GHL zit. Zo is het ook mogelijk om een nummer te spelen uit de GHL catalogus, hiervoor hoef je deze dus niet aan te schaffen, maar je kan deze spelen door GHL credits te spenderen. Deze verkrijg je door gewoonweg de game te spelen, en te stijgen in level. Hoe meer je speelt, hoe meer credits je hebt om nummers uit deze mode te kunnen spelen. Het is echter wel mogelijk om plays te kopen via microtransacties. Al kan je dit natuurlijk wel vermijden door de game vaak te spelen en zo ingame credits te verdienen.
Conclusie:
Guitar Hero Live voelt erg verfrissend aan vanwege de nieuwe gameplay. De nieuwe gitaar is even wennen, maar na een tijdje rock je weer net als vroeger. Het gebruik van FMV zorgt voor een heel andere en meer realistische sfeer en feel dan de voorgaande GH delen. Heb je echter liever de klassieke gameplay dan kan je beter opteren voor Rockband 4.