Ghost Recon Wildlands

Ghost Recon Wildlands
Ghost Recon Wildlands
Release Datum:Genre:Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is het nieuwste deel uit de Ghost Recon serie, en is de eerste game uit deze reeks die zich afspeelt in een open world setting. Volgens Ubisoft is dit ook één van de grootste open wereld games dat ze tot nu toe hebben uitgebracht. Hoe dit uitpakt in Ghost Recon: Wildlands kan je in deze review te weten komen.

Het verhaal

Ghost Recon Wildlands is een open world tactical shooter, die zich afspeeld in Bolivië . Jij bent lid van een elite special operations team uit het Amerikaanse leger. Jouw doel is om het Mexicaanse drug cartel, de Santa Blanca te ontmantelen.  Het cartel heeft onder leiding van El Sueno de macht gegrepen in Bolivië, waarna ze het land hebben omgevormd tot een drugstaat. Het is dan aan jouw team om dit even gaan op te lossen. Het verhaal is zoals je kan lezen niet bijster origineel, maar het doet wel zijn werk, en slaagt erin om een interessante setting te creëren voor deze game.

Samen met je vrienden op pad in co-op

De game is zowel solo als in co-op speelbaar. Je kan ervoor kiezen om de gehele game alleen uit te spelen, al raad ik dit absoluut niet aan, want de game wordt zoveel leuker wanneer je samen met enkele vrienden de game doorloopt. Op deze manier kan je tenslotte samen plannen hoe je een missie zal gaan aanpakken. Want je hebt de volledige vrijheid in het bepalen van een tactiek. Zo is het perfect mogelijk om als volleerde Rambo binnen te vallen en op alles te schieten dat beweegt. Natuurlijk zal de vijand hierdoor al snel weten dat er wat aan de hand is, en zullen ze al snel back up laten komen, of kan het zijn dat je doelwit door de chaos zijn kans ziet om te ontsnappen.

Een andere manier is natuurlijk de stealth aanpak. Zo is het mogelijk om op voorhand de vijanden te taggen met je verrekijker, zodat iedereen weet waar welke vijand zich bevind, perfect om een goede strategie uit te denken. Naast je verrekijker beschik je ook nog over een drone, waarmee je vanuit de lucht vijanden kan taggen. Let er echter wel op dat deze drone maar een beperkt bereik heeft en een bepekte duur voor zijn batterij leeg is. Gelukkig kun je deze drone wel upgraden met je skill points, waardoor je de duur en afstand waarop deze werkt kan verbeteren.

Wanneer je in co-op speelt vervangen de menselijke spelers de AI karakters. Wanneer je solo speelt zullen er drie AI personages je vergezellen op je missie. Wanneer je met menselijke spelers speelt kan je uiteraard tot en met het zelfde aantal mensen spelen, echter het verschil is wanneer je minder spelers hebt dan er in een team kunnen, zullen deze niet bijgestaan worden door een AI personage, je zal dan spelen met een teamlid minder. Gelukkig is dat geen enkel probleem, want de Ai is niet bijster goed. Maar al te vaak zullen ze tijdens een missie gewoon voor zich uit blijven staren, zelfs wanneer je het bevel geeft tot aanvallen zullen ze niet altijd meteen behulpzaam zijn. Dit betekend dus ook van zodra je van online co-op geproefd hebt, je zal merken dat de game voornamelijk in co-op interessant zal zijn, en vooral ook veel leuker.

 

Op verkenning in Bolivië

Ghost Recon Wildlands is een open-world game (en bevat één van de grootste maps uit het genre), dit betekend dus dat je kan gaan en staan waar je maar wilt. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de gameplay, want int tegenstelling tot de vorige delen heeft Ghost Recon Wildlands geen lineaire missie structuur. Je kan zelf kiezen in welke volgorde jij de missies zal aangaan. Naast de reguliere story missies, bevat de game ook nog een grote hoeveelheid side-missions. Deze bestaan uit het vinden van resources, het stelen van een helicopter, een konvooi tegen houden of bepaalde gebieden verdedigen. Alle missies leveren natuurlijk xp en resources op. Deze laatste kan je gebruiken om je skill tree te upgraden, waardoor je betere vaardigheden en perks kan unlocken.  Alle side missies zijn optioneel, al raad ik ze zeker aan om deze te doen, aangezien best veel resources en xp opleveren.

De game voelt soms wel wat repetitief aan, aangezien er geen grote diversiteit is bij de missies die je kan doen. Elke missie kent min of meer dezelfde structuur, waarbij je altijd wel hetzelfde moet gaan doen. In co-op is dit natuurlijk geen enkel probleem, aangezien je het met vrienden zelf leuk kan maken, door samen een andere aanpak te bedenken. Wanneer je solo speelt kan dit na een tijdje saai worden.  Verder is me nog een ander belangrijk detail opgevallen… Ghost Recon staat bekend om zijn tactische gameplay, wat nog steeds aanwezig is in Ghost Recon Wildlands. Maar het is echter niet zo nadrukkelijk meer aanwezig vergeleken met de oudere delen. De game bevat wat meer actie, en zo is het perfect mogelijk om gewoon al rond schietend de game uit te spelen, dit zonder ook maar enige vorm van tactiek te gebruiken.

Ongekende vrijheid

Ghost Recon Wildlands bevat ook een hele reeks voertuigen die je kan gebruiken om van punt “a” naar punt “b” te verplaatsen. Zo kan je plaatsnemen in verschillende auto’s. Daar blijft het echter niet bij, want je kan je ook verplaatsen in boten, helicopters en zelfs een vliegtuig. Persoonlijk vond ik de besturing van de voertuigen niet optimaal. Alle auto’s voelen min of meer hetzelfde aan, en voelen af en toe zelfs aan alsof je over ijs aan het rijden bent. Je hebt vaak het gevoel dat je niet genoeg grip hebt. Gelukkig went dit na een tijdje, waarna je zonder problemen overal heen rijd. Een soortgelijk probleem heb je met helicopters. Deze voelen niet helemaal perfect aan. Zo is het heel lastig om jezelf om een redelijke snelheid rechtdoor te bewegen, zo zul je maar al te vaak even met je neus naar omhoog of omlaag moeten gaan hangen om een beetje op gang te raken. Ook dit went natuurlijk na een tijdje, maar persoonlijk vond ik het niet een erg handige besturing. Al blijft het natuurlijk geweldig dat je zulke voertuigen kan gebruiken, en bieden deze ook een ongekende vrijheid.

Zoals ik eerder in deze review al vertelde, kies je zelf bij elke missie je eigen aanpak. Dit geld ook voor de gear die jij mee zult nemen op missie. Zo kan je zelf bepalen welke wapens je bij je zal dragen. De wapens zijn verder ook nog eens aan te passen. Zo kun je ervoor kiezen of je een supressor zal gebruiken of niet. Je kan andere scopes op je wapen zetten, je kan kiezen om vol automatisch te schieten of net met burst fire, en tenslotte is het ook mogelijk om een underbarrel te plaatsen om zo bijvoorbeeld gebruik te maken van een grenade launcher op jouw wapen. Zoals je leest is het dus volledig mogelijk om je wapens naar jouw wensen aan te passen. Hetzelfde geld trouwens voor jouw personage, ook deze is volledig naar smaak aan te kleden. Wanneer je de game begint zul je dan ook een eigen karakter moeten samenstellen. Zo kun je naast kleding zijn volledige uiterlijk zelf bepalen.

Ghost Recon Wildlands is op grafisch gebied geslaagd. Bolivië is prachtig weergegeven. De map is zeer gevarieerd gaande van kleine dorpjes, tot oerwoud, bergen en zelfs ravijnen. De game kent ook een dag en nacht cyclus, en een volledig weer-systeem. Het weer is verder ook zeer mooi gebracht, een onweer ziet er bijvoorbeeld prachtig uit, zelfs de regen op de weg wordt prachtig weergegeven en reflecteert licht zoals je zou verwachten, het ziet er dan ook prachtig uit wanneer de zon terugkeert na een fikse regenbui, een lust voor het oog! Ondanks de grote wereld heb ik zelf geen issues ondervonden met de framerate, deze blijft namelijk erg stabiel.

Conclusie:

Ghost Recon Wildlands is een zeer leuke open world co-op shooter geworden. Het is geweldig om samen met vrienden een missie voor te bereiden en een aanpak te plannen. Ik raad dan ook aan om de game voornamelijk in co-op te spelen, zeker aangezien wanneer je solo speelt de game nogal repetitief kan aanvoelen. Hoewel Ghost Recon Wildlands minder tactisch is dan zijn voorgangers kan ik deze toch aanraden voor wie de vorige delen met plezier hebben gespeeld, en voor mensen die houden van leuke co-op games.

Ghost Recon Wildlands review copy werd ons aangeboden door Dae Jim. Wij speelden de game op Xbox One

Good

  • Grote open wereld met zeer veel vrijheid
  • Sterke co-op gameplay
  • Visueel indrukwekkend

Bad

  • Repetitieve missiestructuur
  • Minder tactisch dan de voorgaande delen
  • Besturing van voertuigen
8

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password