Gears Tactics

Gears Tactics
Gears Tactics
Release Datum:Genre:Platform:Ontwikkelaar:, Uitgever:Getest op:

Gears of War is al jaren een gekend begrip voor Xbox gamers. Sinds deel vijf, dat afgelopen september is verschenen, heeft men het ‘of War’ gedeelte uit de titel gesloopt. Geen slechte keuze want dit bekt natuurlijk net wat lekkerder. Gears 5 was een klassieke ‘Gears of War’ titel met de gekende “run to cover and shoot” gameplay. Dit is niet het geval in Gears Tactics. Deze game maakt een uitstapje naar het Turn-based tactics-genre. Denk aan een Gears game in de stijl van onder andere X-COM. Halo, de andere grote Xbox franchise, slaagde er al in om een succesvol uitstapje te maken naar een ander genre met de Halo Wars games, welke geen shooters maar wel RTS-games zijn. Net zoals die reeks is ook het Gears universum perfect om zich eens aan een ander genre te wagen.

Ondertussen is het hier al een beetje bekend dat ik graag mijn tanden zet in deze reeks en er absoluut niet vies van ben om mijn vijanden in hapklare brokjes te zagen met de bekende kettingzagen op de lancer guns. Dit getuige ook mijn reviews van Gears 5 en Gears of War 4. Het toeval wil dat ik naast 1st en 3th-person shooters ook erg graag turn-based games speel. Ik was dan ook zeer aangenaam verrast dat er een turn-based tactische game van Gears op komst was. Zeker gezien ik dit – net zoals veel mensen – niet had zien aankomen. Groot was mijn vreugde wanneer ik eindelijk de kans kreeg om deze game onder handen te nemen. Zo geschiede dat ik mezelf weer heel wat uren ben verloren, badend in het bloed van de talrijke vijanden die ik op geniale – en minder geniale – wijze heb afgeslacht, in deze game.

Prequel

Gears Tactics speelt zich 12 jaar voor het verhaal van de eerste Gears of War game af. In het verhaal volg je Gabe Diaz, de vader van de protagonist uit Gears 5 genaamd Kait Diaz. Samen met Sid Redburn, een COG (Coalition of Ordered Governments) soldaat krijgt hij de geheime missie om Ukkon te executeren. Ukkon is een wetenschapper van de Locust, die verantwoordelijk is voor het kweken en ontwerpen van de gevaarlijke monsters die mee vechten aan de zijde van de gewone Locust. Het is aan deze twee mannen om gaandeweg een sterk team op te bouwen en zo te verhinderen dat Ukkon nog sterkere en gevaarlijkere wezens kan ontwikkelen.

Het verhaal wordt uit de doeken gedaan door middel van cut scenes, zoals je dit gewend bent van de gewone Gears games. Hierdoor voelt het verhaal net zo aan als wanneer je een gewone Gears game aan het spelen bent. De sfeer, de emoties en alle verhalende elementen uit de main-reeks vind je hier ook terug. Ondanks dat het hier om een spin-off gaat moet de game absoluut niet onderdoen voor zijn grotere broertjes. Het is meteen leuk meegenomen dat je via deze game meer kan te weten komen wat er voor de eerste Gears game reeds is gebeurd in deze wereld.

Run for cover

Anders dan in de main delen speel je hier dus niet met een third-person camera, maar wel met een top down zicht op het slagveld. Desondanks geeft het de game nog steeds een echte Gears look and feel. De serie leent zich perfect voor het Turn-based tactics-genre en al vanaf de eerste missie lijkt het alsof je nooit anders hebt gekend. Alle bekende elementen zijn dan ook aanwezig. Denk maar aan onze overdreven gespierde personages, de cheesy oneliners, de gore en eye candy die je van Gears gewend bent. Dit zorgt er meteen voor dat ook gamers die dit genre nog niet eerder gespeeld hebben zich direct thuis voelen. Zeker gezien je de acties die je hier moet uitvoeren ook moest doen in de third-person Gears games. Daarnaast zullen fans van X-COM en andere games uit dit genre zich ook onmiddellijk thuis voelen, want gears Tactics heeft zeer goed gekeken naar deze andere games en voegt zowaar enkele verbeteringen toe waar andere soortgelijke games nog wat van kunnen leren.

Games zoals X-COM geven de speler twee actiepunten per beurt. Gears Tactics geeft je er drie, waardoor de game net wat meer high paced verloopt dan zijn genregenoten. Hierdoor kan je wat verder bewegen, of net wat meer cruciale moves doen. Elke actie die je uitvoert vereist natuurlijk een actiepunt. Een verplaatsing kost 1 tot 3 actiepunten naargelang hoe ver je moet lopen. Schieten, healen, herladen kosten ook telkens één actiepunt. Denk dus goed na wat je zal doen voor je het daadwerkelijk doet, want één foutje kan wel eens het einde van de missie betekenen. Wat me ook meteen opviel is dat je op de map geen zichtbare grid te zien krijgt zoals dat wel het geval is met genre genoten. Hierdoor heb je net iets meer vrijheid voor de plaatsing van je personages. Een leuke nieuwigheid hierbij is dat een character in pure Gears stijl toch nog even in cover zal glijden wanneer hij net niet ver genoeg kan lopen met je actiepunten. Hierdoor krijg je dat metertje extra toch nog cadeau en staat dat personage toch veilig in cover. Dit maakt vaak ook het verschil tussen leven en dood, want Gears Tactics is pittig, zeer pittig.

Een andere leuke optie is dat je vijanden, die neergaan maar nog niet dood zijn, kan doden via een executie. Wanneer je dit uitvoert krijgen je andere squad members een extra actiepunt, ongeacht of ze hun beurt reeds hebben uitgevoerd of niet. Hierdoor kan je met iedereen nog een extra actie uitvoeren.

Overwatch

Een andere feature die ik geweldig vind, is de mogelijkheid om een personage in overwatch te plaatsen. Je hebt de beschikking over een squad van maximum vier gears. Bij bepaalde missies is het de bedoeling om een bepaalde sector te behouden. Hierdoor moet je alle personages rondom deze sector veilig in cover stellen. Dit betekend meteen dat, wanneer de vijanden nog niet in zicht zijn, bepaalde gears op dat moment niets om handen hebben. Dit is het perfecte moment om deze personages in overwatch te zetten.

Hierdoor gaat deze in wacht staan, je kan bepalen welk deel hij zal gaan bewaken, en vervolgens schiet hij op de vijanden die zich in deze perimeter wagen. Vervolgens veroorzaakt dit dat deze vijand ter plekke wordt gestopt en meteen ook zijn actiepunt verliest. Maak hier dus zeker goed gebruik van. Daartegenover staat natuurlijk dat ook de vijand in overwatch kan gaan staan. Pas dus goed op waar je loopt of acties uitvoert, want het kan je een actiepunt kosten of zelfs de dood van een personage betekenen.

Permadeath

Over de dood gesproken, zodra iemand neer gaat heb je nog de kans om deze te redden door een andere gear naar hem of haar te sturen en op te lappen. Sommige personages hebben ook een second wind perk, waardoor deze zichzelf even kan oplappen. In de game heb je de beschikking tot gewone units en heroes. De heroes zijn bekende personages uit de Gears-reeks of personages die belangrijk zijn in dit verhaal. Dit zijn personages die absoluut niet mogen sterven, gebeurt dit toch, dan is het game over en kan je de missie opnieuw gaan spelen. De reden hiervoor is omdat zonder dat personage het verhaal simpelweg niet verder kan gaan. Alle andere personages die je kan rekruteren mogen sterven zonder dat de missie gedaan is. Ondanks dat deze personages bij wijze van spreken vervangbaar zijn wil je deze echter niet kwijtraken, want de game kent permadeath. Met andere woorden: dood is dood.

Gaandeweg zullen alle personages stijgen in level en krijg je per level twee upgrade punten die je in je personage kan investeren om nieuwe perks te leren of je huidige perks te verbeteren. Het levelen gaat best langzaam, waardoor het zeer pijnlijk is om een goed geleveld personage kwijt te raken door een domme move. Je kan gelukkig wel nieuwe mensen rekruteren, maar deze zal je van nul af aan terug moeten trainen. Hierdoor bouw je dus ook een band op met de gewone soldaten in je team.

Classes

Er zitten ook verschillende classes in de game. Zo heb je support units die andere kunnen healen via stimpacks of stim grenades. Daarnaast zien we ook personages die heavy weapons hanteren en de gekende snipers. Het is hierdoor belangrijk om een uitgebreid en gebalanceerd team getraind te hebben. Wat elk personage kan ligt deels ook aan welke perks jij kiest voor je soldaten. Niet enkel je eigen squad heeft verschillende rollen, maar ook de Locust hebben soldaten in verschillende classes en types. Je hebt hier de gewone grunts, met andere woorden reguliere soldaten, maar ook units die met een shotgun proberen dichtbij te komen en agressiever worden wanneer ze schade krijgen.

Een ander voorbeeld zijn de wretches, welke de melee units van de vijand zijn die grote schade kunnen doen wannneer ze bij je gears geraken. Gelukkig zijn ze vaak wel met één enkel schot uit te schakelen. Het gevaar hier is echter het feit dat deze vaak in grote groepen aanvallen, waardoor je ze niet altijd allemaal tijdig kan tegenhouden. Gelukkig kan je wel met een welgemikte granaat er meerdere tegelijk doden, al zit er op granaten wel een countdown timer voor je deze weer opnieuw kan gebruiken. Goed nadenken over wanneer je deze inzet is dus aangeraden.

Gear

Na elke missie ontvang je ook een krat met nieuwe gear en upgrades voor je uitrusting. Je kan upgrades voor de wapens krijgen die de stats ervoor verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan meer schade doen, meer kogels in een magazijn of meer accuraat schieten. Je kan ook nieuwe armor krijgen waardoor je wat meer schade kan oplopen voordat je het loodje legt. Of armor waarmee je wat mobieler bent en dus meer evasion hebt, met andere woorden waardoor je dus meer kans hebt om een aanval of schade te ontwijken.

Op elke map staan trouwens ook kisten die je kan zoeken en openen om nog meer gear te unlocken. Het loont dus om in de levels op verkenning te gaan om zo betere spullen te unlocken. Je kan ook cosmetische upgrades doorvoeren. Zo is het mogelijk om je armor en wapens in een kleurtje naar keuze te veranderen en zelfs andere skins op toe te passen. Je kan nagenoeg alles naar wens aanpassen. Zelf heb ik van deze laatste optie niet veel gebruik gemaakt. Ik hou van de donkere gritty armor die standaard er op staat. Het is naar mijn mening ook net wat minder aantrekkelijk om in een roze pakje en ditto wapen het slagveld te betreden. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Het kan in ieder geval als dat je ding is.

Conclusie

Gears Tactics is een zeer verslavende turn-based tactics game geworden die geschikt is voor zowel fans van dit genre als fans van de gewone Gears games. Gears Tactics kan voor deze laatst groep dienen als een mooie introductie tot het tunr-based tactics genre, dit terwijl de volledige game aanvoelt als een klassieke Gears game. De game is net iets minder diepgaand dan soortgelijk games uit het genre. Zo ontbreekt bijvoorbeeld de functie om zelf research te doen naar betere wapens naast nog enkele andere mogelijkheden. Gelukkig kan je wel je personages upgraden met betere gear en wapens en de beschikbare perks, waardoor je toch een gevoel van progressie hebt op vlak van character building. Een ander leuk feit is dat het speltempo hier wat hoger ligt dankzij drie actie punten per beurt, wat meer aanleunt bij het Gears universum. Het moge duidelijk zijn, Gears Tactics is een geweldige aanvulling op het bestaande Gears universum.

Good

  • Perfecte introductie tot het Turn-based tactics genre
  • Voelt aan als een volwaardig Gears deel
  • Geslaagde campaign met spannende gevechten

Bad

  • Iets minder diepte dan soortgelijke uit het genre
9

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password