Gears 5

Gears 5
Gears 5

Gears of War is samen met Halo al jaren één van Microsoft’s flagship titels. Wie de eerdere games heeft gespeeld, weet wat te verwachten van dit vijfde deel dat door het leven gaat als Gears 5. Het laten vallen van het “Of War” gedeelte in te titel symboliseert de vernieuwing van deze reeks. Want hoewel je waarschijnlijk wel weet wat te verwachten van deze titel, zullen fans toch enkele verrassingen en vernieuwingen tegen het lijf lopen. 

Zoals iedereen wellicht weet werd deze reeks oorspronkelijk ontwikkeld door Epic games, waarna Microsoft in 2014 alle rechten van deze serie heeft overgekocht van Epic Games. Hierdoor heeft Microsoft na het derde deel en de release van Gears of War: Judgement een nieuwe studio in het leven geroepen. Deze nieuwe studio is The Coalition, welke sinds deel 4 aan het roer staat. Met Gears of War 4 speelde The Coalition het nog op save, de game kende één van de beste verhalen uit de serie, maar bracht verder geen vernieuwing op vlak van gameplay. Geen probleem uiteraard, want de gameplay staat als een huis. Toch heeft de Coalition voor het vijfde deel alle remmen los gegooid en zowaar enkele vernieuwende elementen toegevoegd aan Gears 5.

Kait takes the lead

De eerste drie GoW games volgden Marcus Fenix tijdens zijn bloederige avonturen. In deel vier, welke een 25 jaar na deel drie afspeelt volgden we zijn zoon JD (James Dominic) en zijn squad. Ook deze game begin je met JD, al is hij deze keer niet het hoofdpersonage. Neen, Gears 5 volgt vooral het verhaal van Kait Diaz, die ook geïntroduceerd werd tijdens het vierde deel. De game gaat verder waar deel vier eindigde. Namelijk bij de schokkende onthulling over het verleden van Kait.

In Gears 5 gaat ze dan ook op pad om meer te weten te komen over haar verleden. Dit natuurlijk niet zonder slag of stoot, want samen met Del weet ze absoluut haar mannetje te staan in deze wereld. Veel meer ga ik niet uit de doeken doen over het verhaal, want het is tenslotte altijd leuker om het zelf te ontdekken. Naar goede gewoonte ga ik jullie dus ook alle mogelijke spoilers besparen. Wat ik wel kan vertellen is dat het verhaal boeiend en interessant blijft en naar mijn mening het beste verhaal uit de gehele reeks voorschotelt. Dit is iets dat ik ook al zei in mijn review van Gears of War 4, maar ook deze keer heeft men de voorgaande verhalen weten te overtreffen.

Take cover, aim and fire!

Op vlak van gameplay zijn er geen wereldschokkende veranderingen doorgevoerd. Gears 5 is zoals je gewent bent van van de serie. Je hopt nog steeds van cover tot cover terwijl je vijanden aan flarden schiet, in stukken zaagt en  hoofden uit elkaar laat spatten met een welgemikt schot tussen de ogen, gevolgd door een zeer bevredigend slijmerig geluid dat je headshot bevestigd. Het is een heerlijk concept dat al sinds de eerste game naar meer smaakt.

Gears 5 bevat de oude vertrouwde wapens gecombineerd met enkele nieuwe toevoegingen waarvan enkele zich zelfs al snel bij je favoriete arsenaal zullen gaan toevoegen. De nieuwe wapens voelen meteen goed aan, en passen perfect bij de reeds bekende wapens uit GoW. Naast deze nieuwe wapens en vertrouwde elementen bevat de game toch nog wat meer vernieuwing. Zo zijn er nu grote hubs in de vorm van steden waarin je vrij kunt ronddwalen, op zoek naar collectibles en met de mogelijkheid meer over de wereld te leren door interactie met diens inwoners. Het is zelfs mogelijk om side-quests te starten om zo nog meer uit de game te halen. Je kan deze echter wel overslaan indien je enkel het main verhaal wil spelen, want ze zijn volledig optioneel. Toch kan ik ze aanraden om te spelen, gezien je hier weer extra collectibles en upgrades kan verzamelen.

Travel the world

Ugrades? Ja! Upgrades! Je hebt namelijk een nieuwe versie van Jack, de robot van Baird (ook uit Gears of War 4). Deze robot vergezelt je op je avontuur. Jack heeft verscheidene abilities, zoals een scan om vijanden te vinden en te markeren. De mogelijkheid om jou en je team te healen en te reviven. Verder kan hij ook offensief ingezet worden om het de vijand te bemoeilijken met valstrikken of door hem als een veredelde flash granaat te gebruiken. Je kan in de wereld verscheidene resources vinden om zo zijn mogelijkheden te verbeteren, en zelfs nieuwe functies te unlocken. Aarzel dus niet om hem te gebruiken en om op zoek te gaan naar extra resources in bijvoorbeeld side missies of door de map te verkennen. Een ander handig feit aan Jack is dat je hem ook wapens kan laten apporteren. Je zal hierdoor niet snel zonder munitie of wapens komen te zitten.

Om de wereld te verkennen beschik je trouwens na een tijdje ook over de skiff. Een voertuig om snel mee over de map te bewegen, waardoor je vlotjes alle hoeken kan gaan verkennen. Het is iets dat we niet gewent zijn van Gears of War, maar het voelt aan als een logische evolutie. Het maakt de wereld des te interessanter dankzij de vrijheid die deze vernieuwing creëert.

Take the fight online

Naar goede gewoonte bevat ook Gears 5 een online component. Je kan de campaign samen met vrienden online spelen, wat gegarandeerd enkele leuke avonden zal opleveren. Zeker wanneer je de game samen op Insane probeert uit te spelen. De horde mode keert ook weer terug in deze game. Wederom zul je moeten samenwerken om waves aan vijanden te verslaan. Plaats een workstation op een veilige locatie, bouw defences en probeer zoveel waves te overleven. Nieuw is de mode met de naam “Escape”. Zoals de naam je vast al laat vermoeden is het hier te bedoeling om te ontsnappen uit een swarm hive. Dit doe je uiteraard door samen te werken, en te zorgen dat elk schot telt, want ammo en wapens zijn hier schaars. Het leuke aan deze mode is dat je zelf ook maps kan ontwerpen en delen met andere spelers, en vervolgens uiteraard ook maps spelen die andere gamers hebben gemaakt. Een zeer leuke extra! Verder zijn er natuurlijk ook de vertrouwde versus online modes die je kent uit de eerdere GoW games, niets vernieuwend of wereldschokkend te zien hier. Behalve dan het plezier om andere spelers af te maken.

Conclusie

Gears 5 is een geweldig vervolg op Gears of War 4. the Coalition toont hier dat het absoluut weet hoe men deze serie moet aanpakken. Gears 5 komt met de bekende beproefde formule van cover nemen en aanvallen samen met enkele semi open-world gebieden waarin je vrij op verkenning kan gaan en zelfs side-quests kan aangaan. De game ziet er prachtig uit en speelt enorm vlot zoals je gewent bent van deze geliefde serie. Of je nu alleen speelt of met enkele vrienden, je zal van begin tot aan het einde genieten van deze game. Ik kan nu al amper wachten op een vervolg, en dat zegt veel!

Good

  • De vertrouwde beproefde Gears gameplay keert terug
  • Indrukwekkende graphics en sound design
  • Durft nieuwe dingen te proberen
  • Geweldige campaign

Bad

  • Online mode is niet voor iedereen
9.5

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password