Gamescom 2022: Consolekabels

En zo komen we dan aan bij ons laatste artikel van deze editie van Gamescom. Misschien een rare noot om op te eindigen, maar er zullen hier net zoals wel heel wat gamers zitten die nog retro consoles hebben en met veel passie op deze toestellen spelen. Alleen is de beeldkwaliteit, zeker op nieuwere TV’s niet altijd even fantastisch. We hebben even een praatje gemaakt met Peter Smets, de eigenaar van de Belgische winkel Consolekabels die ook een standje had op Gamescom. Verscholen tussen de andere retro standen zat hij met enkele TV’s waarop een PS2, een Sega Mega Drive 2 en een Commodore 64 waren aangesloten. Het eerste wat opviel, was hoe goed het beeld er uit zag. Geen uitgerokken beeld, geen pixelated mess op het scherm maar een helder en haarscherp beeld.

OSSC – Open Source Scan Converter

Het eerste product is de Open Source Scan Converter. Prijskaartje? 220€, wat best hoog lijkt maar je krijgt er wel een stevig toestelletje voor in de plaats. Maar wat doet het juist allemaal?

  • Process retro games zonder input lag: In tegenstelling tot andere scalers, zoals bijvoorbeeld de XRGB Mini, werkt de OSSC op individuele scanlines in plaats van frame per frame. Hierdoor heb je, op enkele nanoseconden na, dus geen input lag.
  • Verwijderd lelijke deinterlacing artefacts en bad scaling: Zoals eerder al aangehaald, de meeste retro consoles die je aansluit op nieuwere TV’s geven meestal een vrij lelijk beeld. Verkeerde of slechte scaling waardoor het beeld gerokken of opeengeduwd wordt gecombineerd met  deinterlacing verpest het beeld in de meeste gevallen. OSSC converteerd het beeld in een 480p of 720p (waar het compatibel is) beeld dat correct getoond kan worden. Elk speciaal effect, van 240p drop shadows tot gestreepte sprites, wordt correct gerenderd.
  • Converteert SCART en Component naar DVI/HDMI
  • Converteert VGA naar DVI/HDMI
  • Converteert analoge audio naar digitale DVI/HDMI
  • Snelle deinterlacer

In het kort kan je dus heel wat retro console hiermee aansluiten via DVI/HDMI op nieuwere toestellen zonder in te boeten op beeldkwaliteit en zonder te moeten kampen met input lag.

RetroScaler LineDoubler

Het tweede product is de RetroScaler LineDoubler en is een heel stuk goedkoper, met een prijskaartje van 85€. Het toestel is een zeer efficiënte Line-Doubler om het videosignaal van retro consoles en computers om te vormen naar HDMI. Hier heb je dus al niet de DVI mogelijkheid en mis je ook wel wat functies van het toestel dat we hier boven beschreven hebben. Echter is dit toestel ook zeker de moeite waard en een mooie investering als je graag consoles via HDMI wil kunnen aansluiten die normaal enkel met Composiet Video, SVHS of Component aangesloten worden (denk maar aan de Sega Mega Drive bijvoorbeeld).

Niels’s final thoughts

Zelf heb ik een grote verzameling retro games en consoles, en ik moet zeggen dat ik toch wel de meerwaarde zie in dit soort toestellen. Van wat ik kon zien op Gamescom doen ze zeker wat ze beloven, maar ik zou uiteraard liefst zelf er thuis wat mee spelen en verschillende setups uitproberen om te kijken of het ook geschikt is voor iedere situatie. Hoe dan ook, neem zeker eens een kijkje op de website want er staat zoveel meer dan enkel deze twee toestellen.

Vorige: EPOS Overzicht Volgende
Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password