Game Builder Garage

Game Builder Garage
Game Builder Garage
Release Datum:Genre:, Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Altijd al willen weten hoe games er aan de achterkant uitzien? Je weet wel, hoe zo een zaken geprogrammeerd worden? Met Game Builder Garage kan je op een eenvoudige manier leren hoe je favoriete games ongeveer in elkaar zitten. Geen paniek, er komt geen letter code aan te pas en je hoeft ook helemaal geen kennis te hebben van “Objectgeoriënteerd Programmeren” ofzo. Kom even een kijkje nemen en leer zelf op een eenvoudige manier, dankzij objecten te plaatsen en verbindingen te slepen, games maken. Klinkt leuk, toch? Is het zo diepgaand als een game zoals Mario Maker 2, laten we het samen ontdekken!

Follow my example

Thja, ik denk dat ik in het voorwoord al erg veel uit de doeken heb gedaan. Game Builder Garage is een game waarin je op een erg eenvoudige manier leert om spellen te maken. Geloof me, je kan echt vrij diep gaan in het type games dat je hierin kan maken. Zo heb ik een soort van Doom game, een Crash Bandicoot clone en zelfs een Warioware-achtige Metroid game gevonden online. Maar we lopen iets te hard van stapel, laten we eerst beginnen bij de introductie van het spel. Wanneer je het spel voor het eerst begint te spelen wordt je zowat verplicht om in de tutorial te duiken. Uiteraard geen slecht plan, want tenzij je al wat van programmeren af weet zal veel van deze informatie heel nieuw zijn. Zelf ben ik wel een programmeur, en soms werd de tutorial wel wat saai en kon ik hem helaas niet skippen. Maar ik moet wel zeggen dat ze veel aspecten vrij duidelijk en goed uitleggen. Eigenlijk een perfecte manier om iemand die totaal niet bekend is met deze concepten er mee in aanraking te laten komen, en misschien wel een ideale manier om kinderen een stapje voor te doen zetten in de wereld van programmeren!

Deze tutorials moet je trouwens tot op de letter volgen, er is geen vrijheid om daar te experimenteren of buiten de lijntjes te kleuren. En dat mag je heel letterlijk nemen, voor het schalen van objecten krijg je de gewenste grootte te zien voor de tutorial en je kan niet verder vooraleer je je object perfect laat passen in het voorgestelde oppervlak. Nu goed, zo heel storend was het niet maar het is wel spijtig als je toch nieuwsgierig bent en dan even op je honger moet blijven zitten tot je in de vrije modus kan gaan experimenteren. Na bepaalde stappen uit de tutorial krijg je ook de mogelijkheid om jezelf te testen in kleine puzzels die gebruik maken van de zojuist geleerde stappen.

The only limitation is your imagination

Eenmaal je je eerste game hebt afgewerkt in de tutorial kan je kiezen om verdere tutorials te volgen om nog meer concepten en mogelijkheden te leren kennen of je kan in de vrije modus vliegen en zelf je spel gaan beginnen te ontwikkelen. Ik raad je echter toch aan de tutorials eerst even af te maken, want de mogelijkheden die aangeboden worden in het spel zijn echt wel zeer uitgebreid en je kan al snel verloren geraken in alle opties en manieren van “programmeren” in dit spel. Zoals ik al zei, er komt gelukkig geen letter code aan te pas in dit spel. Alles wordt gedaan door diagrammen te tekenen waarin je “actors” hebt die je dingen kan laten doen door middel van andere objecten. In dit spel krijgen deze objecten, genaamd Nodon, allemaal wat leuke gezichten en karakteristieken.

Op eender welk moment kan je overigens je huidige spel gaan uittesten en vlot wisselen tussen je schema waarin je aan het bouwen bent en het effectieve spel. Je hebt de mogelijkheid om 2D en 3D vlaktes te maken en zowat alle interacties wat je je maar kan bedenken, en dit dus à la minute gaan controleren of het goed geïmplementeerd is. Wat wel vervelend is, is dat wanneer je heel wat componenten aan het gebruiken bent dat je programmeer scherm snel er onordelijk gaat uitzien. Je kan natuurlijk de componenten verplaatsen, maar helaas moet je wel alles één voor één verplaatsen. Heel onbeperkt is het echter niet, want er is wel een limiet in het aantal Nodons (512 stuks) en relaties voor de acties (1024) die je kan definiëren.

Ben je klaar en heb je een tof level dat je aan de wereld wil tonen? Dan kan je deze gaan uploaden en kunnen andere mensen deze downloaden. Hier is er echter wel een groot gemis als het aankomt op een handige user interface om games te kunnen zoeken en downloaden. Je kan enkel zoeken op Game ID of Programmer ID dus deze moeten op een andere manier gedeeld gaan worden zoals via social media of specifieke websites of forums. Hier en daar kan je wel via Google op sites terecht komen waar enkele toffe levels gedeeld worden en je kan er lokaal 65, inclusief die van jezelf, opgeslagen hebben. Wel een kleine side-note, je hebt wel een Nintendo Online-abonnement nodig.

Conclusie

Als programmeur zijnde, moet ik zeggen dat ze de basis concepten best goed uitleggen en dankzij simpele drag-and-drop objecten (jonge) spelers op een gemakkelijk manier hun eerste stappen doen zetten in Objectgeoriënteerd Programmeren. De diepgaande tutorials doen goed hun best om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen zonder echt heel technisch te worden en zo kan iedereen wel vrij snel leuke games bouwen. Ben je zelf toch niet creatief genoeg, dan kan je spellen downloaden die andere mensen geüpload hebben. Enige minpuntje hier is dat je niet kan gaan zoeken in een lijst met populaire downloads of op bepaalde genres, maar een paar snelle Google zoekopdrachten leveren al gauw de ID’s van enkele leuke levels op.

Mocht je interesse opgewekt zijn, dan kan je de demo al eens downloaden op de eShop en eens door de eerst tutorial heen spelen.

Good

  • Eenvoudige uitleg om visueel te programmeren
  • Heel veel opties en mogelijkheden
  • Nodons hebben hun eigen karakteristieken om ze gemakkelijk te onderscheiden

Bad

  • Tutorials geven geen vrijheid
  • Geen user interface om te zoeken op geuploade games
7

Goed

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password